Funeral pel Carnaval
Mallorca no faltà a la tradició i enterrà la sardina com a preludi de l'arribada de la Quaresma. A Pòrtol la desfilada va estar encapçalada per José Ramón Bauzá
Molts ciutadans desafiaren el fred que feia ahir en l'enterrament de la sardina de Pòrtol. | Ferran Aguiló - B.Massot
Mallorca està de dol. La sardina fou enterrada ahir enmig de plors i crits de dolor. El Carnaval, amb la seva alegria i ironia, ha finalitzat i arriba la Quaresma, una època en la qual les rialles s'amaguen i la música es fa trista. Tota l'Illa acomiadà ahir la sardina amb els honors que es mereix. Pòrtol, Manacor, Son Carrió, Felanitx... foren moltes les localitats que varen escenificar l'adéu al Carnestoltes. A Pòrtol, la desfilada començà les 18.30 hores, amb mitja hora de retard. La comitiva va estar encapçalada pel batle de Marratxí, José Ramón Bauzá. Seguidament, les ploraneres no deixaven cap dubte: el poble estava de dol. Es passejaren pels carrers fins al camp de futbol i tornaren a la plaça, on després de cremar la sardina es menjaren 112 kg d'aquest peix torrat. Els ciutadans de Pòrtol desafiaren el fred i molts es volgueren afegir a l'enterrament. Les ploraneres anaren de dol rigorós, amb vestits solemnes que recordaven altres temps. La banda de música acompanyà la processó amb una melodia de funeral, trista com mai. Els que no s'atreviren a exposar-se al fred, guaitaren per les finestres al pas de la sardina. Ningú no s'ho volgué perdre.
La comarca de Manacor, on l'enterrament de la sardina té una llarga tradició, no fallà a la cita. Hi ha localitats on se celebra des de fa molts anys, com és el cas de Son Carrió i Felanitx. D'altra banda, a Manacor fou recuperada tan sols fa uns anys i ahir tingué poca participació. La processó a Felanitx fou multitudinària. Foren molts els que acudiren a plorar darrere la sardina. La concentració dels participants fou al Casal de Cultura. Enguany, hi havia novetat, ja que la figura va ser dissenyada per un jove, Carlos Oliver. La desfilada es deixà veure pels carrers principals de la localitat fins arribar a la plaça Pax. Ploraneres de negre estricte varen treure els mocadors per acomiadar la sardina. No hi faltaren ni la vetla de la difunta ni una missa.
Son Carrió és un altre indret amb tradició. Ja fa més de vint anys que un grup de joves instauraren l'enterrament de la sardina, i aquesta festa està completament consolidada. Evidentment, una processó de gent de dol desfilà pels carrers del poble seguint el taüt amb una sardina, que van dur dos joves. La comitiva arribà fins al poliesportiu, on el peix es cremà en un gran fogueró. Després hi hagué un sopar de sardines fregides amb trempó per a tothom. Aquest esdeveniment no es va poder celebrar a l'Arenal. La cancel·lació fou un motiu més de tristesa per als seus ciutadans, que quedaren sense poder acomiadar-se del Carnaval. Només queda esperar un any perquè torni el Carnestoltes. De moment, encara es poden sentir els crits de les ploraneres per la pobra sardina.
També a Illes Balears
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Com així les Illes Balears s’han salvat de la gran apagada elèctrica?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.