Qui era la Bernarda del poema (1779)
Tal volta Bernarda-Clara, una dama alemanya que vivia a Sevilla, la ciutat on Jovellanos exercia d'Alcalde del Crim de la Reial Audiència local i on morí Cabarrús, després d'habitar-hi els darrers anys de la seva vida. Relacionar una al·lota alemanya amb Sevilla i en aquella època no té res d'estrany. Pablo de Olavide, polític i escriptor (Lima, 1725-Baeza,1803), que Jovellanos va conèixer personalment, home il·lustrat i enginyós, fundà colònies a Sierra Morena, i la ciutat de La Carolina, en el cor mateix del territori que va poblar amb immigrants vinguts d'Alemanya. Amb els anys aquestes famílies passarien a ocupar altres localitats de la zona. El llinatge més freqüent era Schmidt i procedien, en general, de les contrades catòliques de Baviera. Potser, tot plegat, és especular molt, però hi ha dates casuals molt significatives. El 1782 Meléndez Valdés escriu a Jovellanos i li dóna l'enhorabona per esser pare «del bell nin d'Almena la bella» i és que Alcmena, així, amb aquesta grafia retocada, era un dels noms poètics amb els quals l'home de Bellver va batiar la seva amant sevillana.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.