La vaga i la revolta (1895)
Diuen que els mallorquins són poc nacionalistes. Ben sovint, dins aquesta societat nostra, es feia més cas d'un funcionari foraster que no pas de qualsevol conciutadà. També té fama l'illenc de pacífic, conservador, fidel a l'Estat central i que rarament ha acudit a les armes per a defensar la identitat del Regne, com quan per exemple els mallorquins giraren l'esquena a Jaume III quan pretenia recobrar el seu tron. La guerra de Successió ens descobreix, igualment, renúncies bordes i conductes inexplicables. No parlem ja de la guerra de les Germanies. Això és el motle de les nostres actuacions. Només ens movem amb ràbia i violència quan ens toquen el pa de cada dia o amenacen la nostra família. Això és el que es va esdevenir aquell juliol de 1895, quan hi havia la vaga dels forners. La premsa explicava: «S'ha verificat el míting dels vaguistes forners. Hi han assistit més de dos mil vaguistes, i un gran nombre de dones. Han estat pronunciats enèrgics discursos aconsellant la resistència a continuar treballant en els forns, quedant així acordat per unanimitat dels assistents. Les autoritats han pres grans precaucions per tal d'evitar els desordres públics».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.