El desterrament d'Argüelles (1814)
Ferran VII havia tornat a Espanya el 1813, vençudes les tropes napoleòniques en la Guerra del Francès. L'any següent es declarava rei absolutista i derogava la Constitució de Cadis, tot posant alhora en marxa una cruel persecució contra els constitucionalistes, altrament anomentats liberals. Un d'ells era Agustín Argüelles (1776-1843), polític i escriptor, diputat en aquelles Corts de 1812 i famós per la seva eloqüència, és a dir, per uns discursos que li sortien brodats, motiu pel qual, popularment, havia d'esser conegut com «el diví Argüelles» i tractat amb gran deferència pel seu academicisme a l'hora d'exposar ideologies avançades. Ferran VII el va veure, com a tants altres intel·lectuals del moment, com un perill per al Règim que acabava d'instaurar i aleshores, juliol de 1814, exigí que els jutges fallassin les causes contra tots aquells polítics d'oposició en el més breu termini. La cosa no resultà com esperava i nomenà una altra comissió pseudojurídica el setembre. Per tal d'aconseguir proves contra Agustí, casa seva fou escorcollada i va creure la policia haver fet un gran descobriment quan trobà entre els papers agafats del seu despatx un escrit en caràcters aràbics, tot prenent-lo per la xifra misteriosa amb la qual s'entenien els conspiradors. La importància de la trobada es va tornar veritable ridícul en demostrar-se que es tractava d'uns versos corànics, els quals havia deixat escrits un moro que havent naufragat a la costa d'Astúries fou recollit i allotjat a casa de la família Argüelles, essent aquest encara un infant petit.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.