Històries de la vida en un cartell

Estampes de final del XIX i principi del XX s'exposaran al Museu de Mallorca

A dalt, un cartell molt modernista d'una asseguradora contra incendis.«No fumis vora el paller».

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
L'aparició de la televisió i de les revistes en color van ser mortals per a un suport publicitari que, com a forma d'expressió plàstica, s'ha revalorat. Es tracta del cartell publicitari. Una exposició que s'inaugura dia 14 al Museu de Mallorca donarà a conèixer exemplars de la col·lecció de l'economista i professor de la Universitat Nacional d'Educació a Distància Carlos Velasco Muviedro. La mostra és organitzada per la mútua Fraternitat Muprespa en el seu 75 aniversari en col·laboració amb la Conselleria de Treball per la qual cosa s'ha fet una selecció referida als accidents i a la prevenció que reuneix exemplars datats entre final del segle XIX i els anys seixanta del XX.

Carlos Velasco explicava ahir des de Madrid que els cartells que es podran veure a Palma es refereixen a «publicitat, tant comercial com institucional realitzats en paper, cartró o xapa. Alguns estan firmats, d'altres són anònims i d'altres corresponen a artistes tan reconeguts com, per exemple, Ramon Casas». Per al col·leccionista, el cartell narra «la microhistòria, ens explica els fets de la vida quotidiana, com es vivia en altres èpoques». Un dels seus preferits és una litografia de 1934 mitjançant la qual el Govern de la República llançava una campanya de psiquiatria dirigida als treballadors, cosa que demostra l'existència d'«una primerenca sensibilitat social».

De la traça de Ramon Casas va sorgir, el 1910, una estampa en la qual una mare i les dues filles, amb un fons de fàbriques i xemeneies, cridaven a lluitar, a catalunya, contra la tuberculosi. El cartell, en definitiva, cercava ser una imatge impactant, la major part de les vegades en color, que reclamava l'atenció del ciutadà per vendre un producte o una idea. A Espanya, hi va haver una gran tradició. «Els dibuixants espanyols de la República eren considerats dels millors del món», assenyala el col·leccionista.