P. GIMÉNEZ.Palma.
Una cançó popular mallorquina explica que vuit vents es mouen al món. Però per als mariners encara n'hi ha un altre, un de traïdor que arrasa: el novè vent.
I no és casual que aquest sigui el títol del llibre que suposa el retorn a la narrativa de l'escriptor mallorquí Gabriel Sabrafín. Després de publicar el 1996 la novel·la Entre el foc i el fum, en rescata el protagonista per explicar una «història d'intriga» que li permet també reivindicar l'ús de la llengua catalana i qüestionar la destrucció del paisatge de Mallorca.
Segons explica ell mateix, el punt de partida d'El novè vent (El Gall Editor, 2005) és la descoberta casual d'una història en un programa d'entrevistes de Quim Puyal a TV3. «Una dona hi explicava que el nom del restaurant que regentava a Cadaqués, La Galiota, prenia el nom d'un motoveler mallorquí que la nit del 3 de desembre de 1946 desaparegué sense deixar rastre, mentre viatjava entre els ports de Barcelona i de Palma».
Articulista en diversos mitjans de comunicació de l'Illa, Sabrafín assenyala que «aquesta història despertà la meva faceta periodística». L'autor investigà per treure'n un reportatge, però al final ho hagué de deixar. Tanmateix, la història del naufragi, que també inspirà una de les Cinc històries del mar de Josep Pla, voltava de manera obsessiva pel cap de l'autor.
D'aquesta manera sorgí la trama d'El novè vent. L'acció se situa en el 36, en temps de preguerra, per explicar les causes de l'enfonsament d'aquest vaixell a partir de les indagacions de Bartomeu Ripoll, «el clàssic antiheroi, un subcomissari de Policia jubilat i casat amb una cantant, de costums tranquil·les, catalanista de pro, preocupat per la seva ciutat, Palma, i per la depredació que pateix el paisatge mallorquí».
El personatge, que també protagonitzava la primera novel·la de Gabriel Sabrafín, es veu embolicat en la trama quan el seu amic, l'escriptor Marc Duran, apareix assassinat poc després d'haver anunciat la seva intenció d'escriure sobre la desaparició misteriosa del veler.
Autor de la reedició de les Llegendes de les Balears, Sabrafín destaca que El novè vent -la presentació del qual tindrà lloc en el marc de la Setmana del Llibre en Català- és un relat a cavall entre el passat i el present. «Som el que som perquè un dia fórem el que fórem», afirma l'escriptor parafrasejant un dels seus personatges, el de Marc, que li permet reflectir en aquesta novel·la les seves dues preocupacions màximes: «el tema de la llengua i la destrucció del paisatge de Mallorca».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.