JOANA NICOLAU.Palma.
El nom de Pere Capellà Roca o Mingo Revulgo (Algaida 1907-Palma 1954) és fàcilment identificable amb la cultura més arrelada d'aquesta terra. El seu ideari i militància republicana o la crítica encoberta al règim franquisme, que amb gran ironia i subtilitat impregna la seva obra, són trets destacables i coneguts de Capellà. Darrere d'aquest nom i d'obres com El rei pepet i La pesta, hi ha, però, molt més.
Ara, l'historiador Pere Fullana recull en una biografia alguns aspectes pràcticament desconeguts, mai no publicats, d'aquest autor, que fou homenatjat l'any passat.
Editat per l'Ajuntament d'Algaida, el volum es titula Pere Capellà, la lluita incansable per la llibertat i es presentarà el proper dia catorze al Casal d'Algaida, el qual actualment ret tribut a la seva memòria amb el seu nom. La presentació anirà a càrrec del president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Josep Lluís Carod-Rovira.
El llibre s'estructura en deu capítols que comencen amb la història de la seva família, passant per la seva infantesa i joventut, el servei militar, la República, apartat al qual es dediquen dos capítols, la Guerra Civil, els anys a la presó i el retorn a Mallorca, on morí amb 47 anys.
Imatges inèdites, anècdotes ja quasi oblidades, documentació d'arxius, com ara l'expedient acadèmic o el seu carnet de militància política, i l'expedient que tants de problemes li creà, són, a més de col·laboracions a revistes com Foch y Fum, aspectes que la investigació ha permès documentar.
Veus més o manco anònimes, així com literats i estudiosos de la seva obra, han fet aportacions al volum, encara que segons Pere Fullana, han estat els fills de Pere Capellà, Llorenç i Margalida, els que «més han contribuït a donar contingut a la silueta que fins ara teníem d'ell». Segons l'autor, distanciar-se del personatge per dur endavant la investigació amb neutralitat, ha estat el gran repte i la fi sembla haver-se aconseguit. Així, es constata que entorn de la personalitat de Capellà es generaren tota mena d'especulacions, tant pel que fa a la seva vida privada com pel que fa a qüestions relacionades amb la política. Les monges d'Algaida i alguna monja de la presó d'Alcalà de Henares, paradoxalment, apareixen entre aquestes llegendes. Hi apareixen també històries familiars, algunes relacinades amb els padrins i pares, i la seva àmplia cultura o vinculació amb la política, que fins ara no s'havien analitzat. Segons Fullana, el capítol referit als progenitors aporta gran llum per entendre el personatge. Un personatge amb una vida intensa i digna de novel·la en la qual mai no es deixà ensabonar, tot i que patí força per preservar les seves idees. Capellà, mestre nacional, va ser denunciat pels seus paisans, condemnat a vint anys de presidi, després va haver de viure exiliat a Montuïri i només se li permitia l'entrada a Algaida per visitar la família... Morí sota llibertat vigilada.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.