Palma i l'islam. Ciutat passa a passa és el llibre que demà presenta l'escriptor i col·laborador de Diari de Balears Miquel Ferrà i Martorell al Centre de Cultura Sa Nostra. Aquest és el volum que tanca la trilogia composta per Palma a peu i El Call de Palma.
El volum, com bé explicà Miquel Ferrà, s'estructura en set etapes, «totes elles de fesomia literària, que ens permeten evocar el que va ser en el si de la societat pretèrita mallorquina la cultura de l'islam, la seva petjada històrica, els seus costums i les seves tradicions».
Perquè, segons l'autor, els àrabs arriben a Mallorca després de fer-ho a la Península i «comença la dominació sobre una població d'origen llatí». Del segle VIII al XIII, l'Illa assumeix la cultura i la religió musulmanes.
A partir del segle XIII, amb la conquesta de Jaume I, hi ha una assimilació de restes musulmanes en mans dels cristians, però també hi ha presència d'esclaus d'origen musulmà, que són mà d'obra barata.
És a partir del segle XIX que els europeus inicien la seva dominació al nord d'Àfrica, quelcom que fa que les relacions -bones, dolentes o pèssimes- entre les dues cultures sovintegin encara més.
Segons Ferrà, el volum que ara es presenta no és «Palma islàmica, sinó la relació entre Palma i l'islam. És un recorregut de tipus literari. Hi podem trobar supersticions, gastronomia, moltes referències literàries, de poetes i de savis...».
El coneixement que té l'autor del tema que tracta en aquest nou llibre li permet de fer descobertes que, fins ara, ningú no havia posat a l'abast del lector. És el cas del «poador de na Xona», que es trobava en una travessa del carrer de Sant Miquel. Ferrà ha trobat un document a l'Arxiu Històric de Mallorca en què parla de na Xona, que era la mare d'una esclava sarraïna, que devia donar nom a aquest poador, un pou del qual n'extreien l'aigua poant: amb poal i corda.
En el llibre també es posen al descobert altres especulacions, com ara la del carrer del Vidre, que abans rebia el nom del carrer del Forn d'Albalà, sens dubte, un Abdal·là musulmà.
I, en darrer lloc, un indret important per a la història de Palma: allà on el valí Abu Yahyà s'amagà de les hostes del rei en Jaume, la casa del carreró de la Volta d'en Ribes, al carrer de Sant Miquel.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.