Gran acollida dels nostres lectors a la Biblioteca d'Escriptors Mallorquins

Els lectors de «Diari de Balears» van acollir amb gran interès el «Llibre dels fets», primer volum de la sèrie

TW
0

Els lectors de Diari de Balears acolliren amb gran interès el lliurament de Llibre dels fets, primer volum amb el qual ahir es va inaugurar la col·lecció Biblioteca d'Escriptors Mallorquins, que compta amb el patrocini del Consell de Mallorca i el suport de Banca March i que s'entregarà de franc cada diumenge amb aquest diari.

«Em sembla una iniciativa molt encertada que permetrà que se sàpiga que aquí hi ha literatura i autors de qualitat». Laura Sierra, s'apropava fins al quiosc per obtenir el primer volum d'una col·lecció que aplega seixanta títols, entre els quals s'inclouen autors i obres imprescindibles de la literatura catalana a Mallorca.

Completa
Per a Sierra, professional de l'hostaleria, la col·lecció està «molt ben pensada». «És molt completa» perquè la sèrie abasta «tots tipus de gèneres literaris», des de la poesia fins a la crònica històrica, sense deixar de banda l'assaig i la novel·la. Això permet «acostar-se a la nostra literatura des de diverses perspectives», afirmà.

De la mateixa opinió era Arantxa Medina. Originària de Bilbao, però instal·lada a Palma des de fa anys, Medina es confessa una gran aficionada a la lectura i, tot i reconèixer que encara li costa una mica llegir en català, «crec que és una bona oportunitat per descobrir alguna cosa sobre la literatura a Mallorca. I quina manera millor de fer-ho que a partir dels autors més representatius?», es demana.

I és que dins les seixanta obres que inclou aquesta primera fase de la col·lecció, que lliurarà un nou títol de franc amb cada edició de diumenge de Diari de Balears, es troben representats texts clàssics i obres modernes i contemporànies, d'autors com Ramon Llull, Costa i Llobera, Antoni M. Alcover, Miquel Àngel Riera, Antoni Serra, Baltasar Porcel, Blai Bonet, Gabriel Alomar, Damià Huguet i un llarg etcètera.

«És una gran idea». Per a Gabriela Prats, la Biblioteca d'Escriptors Mallorquins és un projecte que posa a l'abast de tothom «obres imprescindibles per aprofundir millor en la nostra cultura» i també «en la nostra història», assenyala.

Precisament el número 1 de la col·lecció, El Llibre dels fets, és un dels volums de la sèrie que posa llum sobre alguns capítols importants de la nostra història. La crònica del rei Jaume I narra els episodis de les conquestes de Mallorca (1229) i d'Eivissa (1235), i també fa referència a la submissió de Menorca (1231).

El volum, que ofereix una acurada introducció del professor Gabriel Ensenyat, explica també altres fites bèl·liques esdevingudes durant el regnat del rei Jaume El Conqueridor, i dóna testimoni de les estratègies polítiques del moment, les gestes de l'expansió territorial, la repressió de les revoltes internes, la diplomàcia internacional i la participació en el Concili de Lió.

El Llibre de contemplació de Déu, obra universal del filòsof Ramon Llull, és el pròxim títol de la Biblioteca d'Escriptors Mallorquins, que es lliurarà amb l'edició de Diari de Balears de diumenge que ve, 27 de novembre.