Els arqueòlegs començaran a treure a llum aquest estiu la ciutat de Bocchoris

A aquesta campanya, la més prometedora, se n'hi sumen set més arreu de Mallorca

Vista parcial del gran jaciment romà de la ciutat de Pollentia.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El departament de Patrimoni del Consell, en col·laboració amb diversos ajuntaments i entitats, ja ha tancat el programa de campanyes arqueològiques per a aquest estiu. Hi sobresurt la de ciutat de Bocchoris (s II aC-III dC), al municipi de Pollença.

Aquesta ciutat «indígena», localitzada al Pedret de Bóquer, apareix documentada en els textos clàssics i s'hi han duit a terme importants troballes, com un taula de l'any 10 aC on es remarca la voluntat dels notables de la civitas d'emprar els mecanismes romans per fer valer els seus interessos, o d'aconseguir una certa protecció davant l'Administració imperial. Tot i així, avui dia és un dels jaciments més desconeguts quant a estudis de camp.

Enguany, s'hi durà a terme la quarta campanya. Serà dirigida per Pep Merino i per Magdalena Estarellas, que el 2003 ja estigueren al capdavant de les excavacions.

En aquella ocasió, tragueren a llum nombroses restes ceràmiques, gairebé en superficie, i realitzaren prospeccions i sondeigs per començar a determinar el potencial del jaciment, un potencial «important», segons Merino. Ahir, aquest arqueòleg explicà que la idea és començar la feina a principi del mes vinent, per excavar les estructures de la ciutat i saber així com era, quina extensió abastava... a fi de determinar amb exactitud la seva història en el temps.

La campanya serà intensa. Gràcies al suport del Consistori pollencí, hi participarà una vintena d'universitaris i d'estudiants dirigits pels arqueòlegs.

A part de Bocchoris, destaca un any més la campanya a Pollentia (Alcúdia), que tornarà a dirigir Margalida Orfila. La gran novetat és que les feines, habitualment reduïdes a un mes, en duraran tres, a partir de juliol.

Els treballs continuaran al fòrum i el gran objectiu és acabar d'excavar el capitoli, el principal temple romà de les Balears.

Al municipi de Santa Margalida, a finals de juliol i d'agost es continuarà treballant en la restauració i en la consolidació de la necròpolis de Son Real. La proximitat a la mar d'aquest jaciment, sense fons es pot dir, fa que hi resultin necessàries diverses intervencions d'urgència per protegir-lo tant com sigui possible.

A Artà, al poblat de ses Païsses, després de dos o tres anys amb la feina gairebé aturada, els treballs es reprendran amb una campanya d'un mes, com també al poblat talaiòtic de Son Fornés, a Montuïri... A Portocolom, al clossos de can Gayà, es continuarà amb l'excavació i es consolidarà i restaurarà una de les navetes, amb l'objectiu que la zona pugui ser visitada.

Quant a Calvià, en el marc del macroprojecte que tenen en marxa la UIB i l'Ajuntament amb fons europeus, l'activitat se centrarà una altra vegada en el puig de sa Morisca. La represa de la investigació també serà un fet a Manacor. El seu extraordinari jaciment, amb unitats naviformes i talaiots en molt bon estat, encara conté moltes de peces, igual que el de Son Peretó. El jaciment paleocristià, un altre dels emblemes de Manacor, inclou la basílica més ben conservada d'aquest període i encara són molts els detalls a esbrinar. Aquest estiu, la feina consistirà a treure a llum les nombroses estructures adossades a la basílica.