El carrer dels Fideus (1298)
El famós viatger venecià Marco Polo (1254-1323), que havia visitat tota l'Àsia per Mongòlia, retornant per Sumatra, trobant-se presoner, després, dels genovesos, dictava el 1298 a Rusticià de Pisa, la narració dels seus viatges, preciós document on parla amb detall dels costums orientals i dels singulars menjars que se servien a la taula del Gran Khan, com aquella mena de «llargs cucs de pasta» que coneixem, des d'aleshores, com «vermicelli» o fideus. Així, doncs, és creença popularment generalitzada que els tals «vermicelli», pasta de farina de blat, ja sola, ja mesclada amb gluten i fècula, en forma de cordell molt primet, que un cop preparada es feia eixugar en el carrer, com aquell que posa la roba de la bugada al sol, caracteritzaven aquest racó de Ciutat. Des del segle XV els fideus són presents als nostres mercats i a la nostra cuina. L'ofici de fideuer és, per tant, entre nosaltres, medieval i els documents ens parlen d'alguns veïns d'aquesta via pública com Joan Serra, que el 1514 hi tenia botiga de venda de pa i pasta. Hi habitava també una tal Picarda i hi havia posat despatx Joan Sagrera. Carrer curt, en un dels seus cantons hi treballava el paraire Gabriel Fuster i per altra banda, el xueta Baltasar Boga, hi feia de forner i es troba documentat el 1488.
També a Illes Balears
- La diputada de Vox que ha impulsat la llei per urbanitzar en sòl rústic és propietària d’una empresa immobiliària
- L’Atlàntida Mallorca Film Fest s’espanya amb la reina
- Tots els horaris i itineraris de les marxes per la Pau i la Vida en solidaritat amb Gaza
- La segregació d'alumnes per raó de llengua torna a fracassar: més del 80% de les famílies tria el català com a llengua de primer ensenyament
- SIAU critica la Conselleria d'Educació per «ressuscitar places compartides per afavorir noms concrets»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.