L'escriptor mexicà Carlos Fuentes obre a Pollença el cicle Futurisme

«El mestissatge és el sant de la identitat i cultura d'una nació»

TW
0

La globalitat és una realitat que, segons el conseller de Turisme, Celestí Alomar, «les Balears viuen de manera molt intensa». Per això, el tema d'enguany del cicle Futurisme és Memòria: globalitat i identitat. La tercera edició del projecte serà inagurada a les 20.30 a Pollença per l'escriptor mexicà Carlos Fuentes, que oferirà la conferència Globalidad, localidad: realidad y legalidad.

Carlos Fuentes parlarà dels límits i els defectes de la globalització, un moviment l'«aspecte financer del qual és molt criticable». El guanyador del premi Cervantes de l'any 1987 considera que «estam en una situació molt perillosa, no vista mai en la història moderna, amb una única gran potència que no en té cap que li faci de contrapès», referint-se als Estats Units. L'escriptor féu un gran elogi del mestissatge i de la diversitat cultural: «Tots els països són mestissos, el mestissatge és el sant de la identitat i cultura d'una nació».

La immigració serà un altre dels temes que tractarà avui vespre al Club Pollença de la localitat mallorquina. Segons el mexicà, «cal un sistema polític que reguli la globalització, ja que no pot ser que hi hagi una gran potència que no col·labori en les mesures legals i només miri per ella». Carlos Fuentes explicà que li encanta Mallorca, perquè «és molt bella» i li dóna la pau que necessita per «aconseguir desconnectar de tot i llegir amb tranquil·litat».

La polèmica
Fuentes donà suport a unes polèmiques declaracions del rei fetes durant l'entrega del premi Cervantes a Francisco Umbral, el 23 d'abril de l'any passat, en les quals el monarca afirmà que «el castellà mai no ha estat una llengua d'imposició, sinó d'encontre». L'escriptor mexicà declarà posteriorment que «la llengua espanyola és el més gran llaç d'unió que pot existir entre els països americans». Segons ell, «la Corona espanyola va respectar les llengües indígenes».