La nit més bruixa

Mallorca vibrà amb la revetla de Sant Antoni

Els dimonis són un dels protagonistes d'aquesta festa. | T.A.

TW
0

Ni més ni menys que 75 anys després se sentí, en acabar les Completes, el crit de tots els poblers aclamant el seu sant amb un sonor «Visca Sant Antoni!». La nit bruixa de sa Pobla, amb la qual es ret homenatge a Sant Antoni, es tornà a convertir ahir en la revetla més multitudinària i bullera que se celebra a tot Mallorca. Les flames i espires dels centenars de foguerons repartits pels carrers que s'encengueren el vespre feren oblidar l'intens fred, i així els poblers pogueren gaudir d'aquest dia que, encara que es repeteix cada any, no poden esperar sense impaciència. La bulla començà ben prest quan, a primeres hores de l'horabaixa, les comparses de dimonis acompanyaren Sant Antoni en un tradicional recorregut pels carrers de la vila, plens a vessar sobretot d'al·lots que eren perseguits pels diables.

Unes hores més tard, la plaça Major es convertí en un infern amb la posada en escena de l'espectacle piromusical, que només amb cinc anys de tradició s'ha convertit en un dels actes més esperats. I és que la façana de l'Ajuntament s'omplí espectacularment de foc per uns minuts per simbolitzar així l'arribada del dimoni i la seva posterior expulsió per part de Sant Antoni amb l'ajuda dels poblers. Abans d'això, però, es va complir amb el protocol i la tradició religiosa i així, les diferents autoritats illenques i autonòmiques anaren arribant per compartir la festa amb els poblers i assistir a les Completes. Una de les que no es perd mai la revetla és la delegada del Govern, Catalina Cirer. L'acompanyaren la presidenta del Consell Insular, Maria Antònia Munar; el conseller de Turisme del Govern, Celestí Alomar, i el batle de Palma, Joan Fageda. Tots ells foren rebuts, amb la satisfacció del bon amfitrió, pel batle de sa Pobla, Jaume Font.

En sortir de les Completes, arribà l'hora del refrigeri i també dels caparrots i caparrotets que, amb els seus balls, marcaren l'encesa dels foguerons, el moment més esperat per la gran multitud que es reunia als carrers del poble. A partir d'aquell moment, les ximbombes tragueren fum i es començaren a sentir a qualsevol racó, entre mossegades d'espinagada i glops de vi, les típiques gloses de picat que, a mesura que avançava la nit, cada vegada eren més coentes. Com a sa Pobla, a molts altres indrets de Mallorca el foc també cremà en aquesta «nit bruixa» celebrada amb tonades, foc i fum.