Dos films de la secció oficial aborden la guerra des de perspectives diferents

«Después de la tempestad» i «Harrison's Flowers», a Sant Sebastià

TW
0

La mirada reflexiva del realitzador iranià Reza Parsa en el seu film Después de la tempestad, i la violència desfermada del llargmetratge Harrison's flowers, són les dues maneres de tractar el tema de la guerra que ofereixen les dues pel·lícules que competiren ahir en la secció oficial del Festival de Cinema de Sant Sebastià.

El filme d'Elie Chouraqui Harrison's flowers denuncia les nefastes conseqüències de la guerra d'una manera explícita i situa l'acció durant la guerra de l'antiga Iugoslàvia, mentre que en Después de la tempestad, Reza Parsa utilitza una manera menys directa i analitza les conseqüències de l'ús de les armes a través de la història d'un refugiat que ha fugit de la guerra del seu país. Està ambientada a Suècia.

Segons explicà Reza els protagonistes «són dues persones que no volen utilitzar la violència, però es veuen obligades a fer-ho», encara que la pel·lícula «no és només la història d'aquestes dues persones, sinó que aborda els problemes que afronten les societats i els pobles». L'actor suec Per Graffman fa una magnífica interpretió del refugiat procedent de l'Orient Mitjà i el nin Emil Odepark transmet amb encert l'angoixa d'un nin, quasi un adolescent, assetjat per la violència d'un company.

Des d'una perspectiva distinta, Elie Chouraqui, realitzador de la pel·lícula Harrison flower's denuncia els perniciosos efectes de l'ús de la violència i mostra la seva cara més brutal: la guerra oberta. L'actriu Andie McDowell interpreta la dona d'un fotògraf desaparegut a Croàcia que decideix submergir-se en l'infern de la guerra de l'antiga Iugoslàvia a la recerca del seu espòs. També la francesa Elodie Bouchet visità Sant Sebastià per presentar a Zabaltegi la seva darrera pel·lícula, Too much flesh.