El gener de 2023 l’Ajuntament de Palma li va demanar que sol·licitàs la commutació per correu electrònic per tal de confirmar el dia i l’hora de l’activitat formativa. Ell va fer aquesta sol·licitud i va demanar que el curs fos en llengua catalana.
Després d’haver-lo convocat i desconvocat en dues ocasions, finalment va ser citat per al 25 de maig a la seu de la Policia Local per a fer el curs.
Un cop dins l’aula, va observar que la sessió es desenvolupava íntegrament en espanyol. Ramis va demanar la paraula i va explicar al major que impartia la formació que ell —expressament— havia demanat rebre la formació en català. El major va decidir continuar impartint la sessió en espanyol. Aleshores, Ramis va sol·licitar que li fos expedida una diligència per fer constar que s’havia presentat al lloc i l’hora en què l’havien citat. El funcionari es va negar a expedir aquest document. En aquell moment, Ramis va abandonar l’aula.
L’endemà, Ramis va registrar un escrit a l’Ajuntament per a explicar el que havia passat. A més, va reiterar la seva voluntat de participar en la formació. En l’escrit, va tornar a reivindicar el seu dret a assistir a una formació en llengua catalana.
Un mes i escaig més tard, va rebre la contesta per part del cap de servei de l’Escola de Formació. Reproduïm textualment un fragment de la resposta: «Aquests cursos de condonació, atenent al número de sol·licitants i organització interna de la docència, no les podem oferir en llengua catalana ni en llengua castellana, específicament, el que feim des de l’inici d’aquesta tipologia de cursos, és transmetre els continguts en la llengua que majoritàriament coneixen les persones assistents, en ocasions es fan en català i altres en castellà». En la resposta, el citaven per a una altra edició d’aquesta sessió formativa.
Totes les actuacions de l’Ajuntament fins aquest moment estaven emmarcades en el context d’un govern municipal progressista, que feia bandera de defensar els drets lingüístics dels catalanoparlants.
Ramis va tornar a adreçar un escrit a l’Escola de Formació, en el qual demanava una resposta explícita a la seva petició: Existeix el dret de rebre aquesta formació en llengua catalana? En cas afirmatiu, Ramis demanava que li comunicassin la data, l’hora i el lloc d’aquesta sessió formativa.
Finalment, l’Ajuntament va respondre la seva sol·licitud d’una manera ben particular. Mitjançant l’Agència Tributària de les Illes Balears, li han fet arribar una provisió de constrenyiment sobre la multa, amb un recàrrec del 10 %. És a dir, li confirmen de manera innegable que l’Ajuntament considera ell que no té dret a rebre aquesta formació en català, l’obliguen a pagar la multa i li apliquen un recàrrec del 10 %.
El 19 de juliol Ramis havia registrat un escrit a l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics exposant els fets i demanant empara. No n’ha rebut cap resposta. Pot ser que no hagin tengut temps de contactar amb ell o donar-li una resposta abans que la Direcció General de Política Lingüística hagi estat liquidada.
Francesc Ramis reivindica en aquest article el paper dels individus en la defensa de la llengua.
26 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
@ Jaumot Si tienes rabia y frustración crónica, dudo que sea sólo a causa del idioma. Yo buscaría ayuda profesional, amigo mío.
No veig altra solució que la INDEPENDÈNCIA. Els Espaio (aka españols, esclaus) són esclaus i totas las vegadas que lis han otorgat la llibertat tornan a la condició de esclaus. Una altra condició que tenen ès el parasitisme. Si deixam cd mantenir-los potser que se'n vagin a una altra part que los mantenguin millor.
Els Municipals d'Esporles li afegirien un recàrrec i el Batle faria cara de pur
És ben hora de canalitzar aquesta frustració crònica i aquesta ràbia. Tot té un límit i ja fa estona que l'hem creuat. Hem de menester gent de coratge que lideren noves iniciatives insubmisses i al marge de la política de la srta Pepis . Prou menfotisme i fora lliris: ens hi jugam la pell.
@claro que sí, guapo: Aquest era el lema del franquisme: "Si eres español, habla español”, “Si eres español habla el idioma del imperio”, “Hable usted en cristiano”, “Prohibido escupir y hablar en catalán”, “A ver cuando deja de ladrar”. Per fusilar-te, el feixisme ho feia per molt menys que això!!!
@Fiu Fiu O Multinick claro que sí guapo i més herbes, això de que s'ha multat a comerços per rotular en castellà no t'ho creus ni gat, ets un especialista en capgirar els fets. La multa de 100€ al restaurant Click fou per no rotular també amb l'altre llengua cooficial de la comunitat de les Illes, el català de Mallorca, per tant digueu tot, no el que et convé a tu com fan els de Bocs. Això passa per només llegir els mitjans adictes a aquesta "Xusma"!!!
Que esperem desde balears a fer complir els nostres drets i el nostre idioma. Prou ja de tanta tonteria.
Tot això, ajuda a fer INDEPENDENTISTES convensuts de que és l'única manera de respectar la nostra història, els nostres avantpassats, i la cultura que ens és pròpia. Haurem de començar a cridar ben fort... VISCA TERRA LLIURE?
@Bielot. S'Hort des Ca ja no existeix. Perque fel forasterum que colonitzà la nostra terra, sense aportar ni progrés ni cultura, no sabia pronunciar el nom. I com que la parròquia se deia La Mare de Déu de la Solitud o de la Soledat, li posaren pel seu compte i sense demanar permís el nom de l'església. Ben igual que a la barriada veïnada de Els Hostalets, que li posaren Pedro Garau. I han re-batiat a moltes més barriades amb els noms que els ha donat la gana, perque els nostres noms no els agradaven. Fa molta ràbia.
Ànims Francesc. NI UNA PASSA ENRERA.Ens volen morts però no podran ni abans ni ara ni mai.