algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
24°

Continua la croada de VOX contra el domini .cat a les Balears

220961

El grup del partit d'extrema dreta VOX al Consell de Mallorca ha registrat una moció per al proper ple, del 14 de setembre, amb l'objectiu de suprimir el domini .cat de totes les webs corporatives del Consell, així com dels seus organismes autònoms, «implementant de manera pràctica i efectiva el domini .es».

Aquesta iniciativa dona continuïtat a la ja aprovada a l'Ajuntament de Palma per tal d'eliminar el domini .cat de la web de la institució. Aquesta dèria espanyolista va prosperar gràcies als vots de VOX i del Partit Popular a Cort baix un fals pretext: passar de palma.cat a palma.es. El cert és que, fins el moment, ambdós dominis estaven habilitats i funcionaven indistintament. Per tant, la raó real d'aquestes iniciatives de l'extrema dreta, amb l'inestimable suport del PP, és acabar amb tot el que tengui a veure amb la nostra llengua i cultura.

.cat, un domini que representa la nostra llengua

El domini .cat és el primer domini per a una comunitat lingüística i cultural. Els criteris per tal que un lloc web tengui el domini .cat són que sigui en català o que estigui relacionat amb la cultura catalana. Per això, el Parlament va aprovar l'any 2007, amb els vots del PSIB, Bloc per Mallorca i Unió Mallorquina, instar el Govern a fer que totes les institucions de les Balears amb web emprassin el domini .cat.

El domini .cat continua creixent, sobretot a les Illes Balears, malgrat els atacs de l'extrema dreta

Any rere any, la comunitat catalanoparlant continua creixent a la xarxa. Una bona mostra d’això és l’augment progressiu de pàgines web amb el domini .cat. Cada vegada hi ha més tendència a fer servir un domini amb .cat per a publicar continguts en català: «Un web amb .cat proporciona una sensació de proximitat als territoris on es parla català, a més d’obtenir una identitat pròpia que diferencia de la resta. Aquest domini també permet fer servir caràcters propis de la llengua catalana, com els accents, la ç o la l·l», destaca la Fundació .cat.

Cal destacar que entre els territoris de parla catalana, les Illes Balears són el territori on més creix, any rere any, el registre de dominis .cat.

Segons DonDominio, principal agent registrador del .cat a les Balears, el creixement del domini .cat al nostre territori està relacionat amb un major coneixement del món d’Internet entre els comerços locals ja que el català és llengua oficial a les Illes i tenir un web en aquest idioma projecta una imatge de proximitat als usuaris. De fet, segons un estudi de la Fundació .cat sobre coneixement de marca, més d’un 50% de les persones enquestades considerava el .cat la millor extensió per a arribar a més gent i posicionar-se en els territoris de parla catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Josep Llull, fa 14 dies
"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]"

Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962)

Ara ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".
Valoració:5menosmas
Per Miquel, fa 14 dies
El .bal no existeix. De fet si algú el vol crear, aqui el pot comprar https://www.namebase.io/domains/bal
Mentrestant el domini .cat es el mes adient y es per tot el domini lingüistic català, no de catalunya. Els dominis de comunitats autònomes no existeixen, encara.
Valoració:5menosmas
Per Dolors franquet, fa 15 dies
Com més ens ataqueu la llèngua, mes catalans ens feu...bonica manera de promoure la " unitat/ superglu"... teniu dislexia cognitiva, això si, nomes per el que vos interessa, seguir llepant les sabates d' un estat a qui no importem ni mica...a la vista esta en veure qui paga la factura del expoli.
Valoració:11menosmas
Per Francesca, fa 15 dies
Tant d'odi no pot ser mai saludable.
Valoració:22menosmas
Per ARRUIX!, fa 15 dies
El que hem de fer, és presionar perque s'il.legalitzi VOX. I que el partit més corrupte d'Europa s'en dugui un bon càstig, per fer de cavall de Troia ficant nazi- feixistes que no han guanyat les eleccions, a dins de les nostres institucions democràtiques.
Valoració:22menosmas
Per bal, fa 16 dies
Hace mil años que eso de cat, no debería existir. Aquí, en esta tierra. Si no os gusta es, pongamos bal que es lo más lógico. Claro que a los del "Baleares", que les vas a pedir?
Por cierto. Yo soy mallorquín y si a veces escribo en español es porque me sale de las bregotas.
Nunca me he sentido catalán. Al revés, vuestro fanatismo actúa en mi en sentido inverso. He dejado de ser del Barça, por ejemplo, hasta el punto de que deseo que no gane ni un partido. Y es solo un ejemplo.
Valoració:-40menosmas
Per ido no, fa 16 dies
Millor .bal
Valoració:-48menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente