Geògrafs i enginyers coincideixen que les pluges com les que han provocat greus inundacions a Sant Llorenç, no es poden evitar, però sí els riscs, que augmenten per la pràctica que va ser comuna a l’Estat espanyol durant els 70 i 80 de desviar llits naturals de rius i torrents per a l'edificació.
Segons assenyala el geògraf i expresident del Col·legi de Geògrafs d'Espanya, Antonio Prieto, la catàstrofe s'ha provocat a causa de dos factors: d'una banda, la quantitat «excepcional» d'aigua que ha caigut en poques hores (de més de 230 litres per metre quadrat, el que equival a poc més d'un terç del que sol ploure en tot un any); i de l'altra, la situació de Sant Llorenç, la localitat més afectada.
«Els torrents que s'han desbordat salven un desnivell molt fort en molt pocs quilòmetres i ha coincidit que ha plogut puntualment moltíssim en una conca que ha aglutinat tota l'aigua cap a Sant Llorenç», ha explicat.
Tot i que el «veritable problema» segons Prieto, és que els torrents han estat desviats, «un fet en comú a la conca mediterrània». «El poble necessita créixer, però el torrent passa per un lloc determinat, aleshores es desvia, torna a créixer el poble i es torna a desviar, així fins que en el següent desviament, s'ho ha duit a la unió amb un altre torrent i els dos ajuntant-se, amb la força de l'aigua i la quantitat d'aigua, fa que es desbordi», relata el geògraf.
Així, encara que afirma que era «impossible» que el torrent no es desbordés perquè la pluja «no és evitable», sí que ho és, en canvi, el risc. «Els habitatges estaven construïts en un lloc on no haurien d'haver-se construït, haurien d'haver respectat les lleres originals, es poden adequar, condicionar, però no fer aquests desviaments tan bruscos que es van fer a la dècada dels 70 i 80», considera l'expert , que adverteix que «hi ha molts exemples a tot Espanya d'aquests desviaments artificials».
Prieto indica que els geògrafs treballen, en aquest àmbit, realitzant estudis d'inundabilitat, on avaluen el risc d'inundació en un període de retorn determinat i amb unes pluges determinades en una zona. Però segons diu, des del 'boom' urbanístic dels 60 fins fa una dècada aquests estudis no es feien.
«Tots els creixements urbans estan construïts en moltes ocasions sobre llits de tàlvegs, barrancs o fins i tot rius», afegeix, de manera que el que ha succeït a Sant Llorenç (una tragèdia que compara amb el que va passar a Biescas (Osca) el 1996 , on van morir 87 persones per la crescuda d'una riuada que va arrasar 1 càmping) «es podria haver evitat si en el seu moment s'hagués tingut en compte aquest tipus de risc».
Geògrafs sobre Sant Llorenç: «Els habitatges estaven construïts en un lloc on no haurien d'haver-se construït»
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
Pàgina 1 de 1
Pàgina 1 de 1
Vos ànim a que mireu les fotos del poble de l’any 56 a la pàgina del IDEIB i veureu que el poble i el torrent estaven al mateix lloc. I el torrent amb un jaç molt més petit que l’actual. No sé si en aquells anys ja s’havia desviat o, senzillament, el torrent va per on sempre ha anat. Basta mirar l’orografia. Està clar que el poble està ubicat a un lloc amb risc, però no és d’ara i dels anys 70-80.