cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Bauzá vol mà dura contra els piròmans

El president demanà més contundència durant la visita al foc de Capdepera

El president José Ramón Bauzá es desplaçà ahir dematí a Capdepera per veure in situ l'operatiu d'extinció de l'incendi forestal de la Font de la Cala, on s'han cremat fins a 13,5 hectàrees de pinar. El cap de l'Executiu, acompanyat pel conseller Biel Company; la directora general de Medi Ambient, Neus Lliteras; el comandant en cap de la Guàrdia Civil a les Illes, Basilio Sánchez Rufo, i el batle del municipi, Rafel Fernández, afirmà que "es crema el que és de tots, es crema el nostre propi patrimoni, desenes i desenes d'anys s'han consumit en tan sols uns minuts i uns segons". Llavors, va fer una "crida a la participació i a la col·laboració de tothom perquè és possible, tal com ens indiquen, que aquests focs siguin provocats".

Bauzá afegí que "no és acceptable que avui dia passi això. Si succeeix és perquè no s'actua amb suficient contundència perquè les lleis canviïn. No pot ser que això es produeixi i que la normativa no prevegi actuacions contundents i exemplaritzants contra aquells" que provoquen les flames.

Preguntat respecte de la intencionalitat o no del foc de la Font de la Cala, remarcà que "torn a repetir que són massa casualitats amb massa poc temps en el mateix incendi amb diferents focus". No obstant això, també digué que cal "actuar amb prudència" i deixar investigar a la Guàrdia Civil. Bauzá aprofità, a més, per destacar la feina dels diversos efectius contraincendis.

D'altra banda, el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, assenyalà que "la mitjana anual d'incendis és d'uns 88 sinistres amb 312 hectàrees afectades". Subratllà que "enguany tenim molts més focs": un total de 112, xifra que supera de molt la mitjana. Company afegí que, de moment, "només s'han cremat 220 hectàrees. Hi arribam molt aviat i aconseguim que els incendis siguin petits".

Pel que fa al foc de la Font de Cala a Capdepera, des de l'Ibanat confirmaren que finalment fou controlat ahir a les deu i mitja del matí. Durant tota la nit de diumenge tres brigades de l'Ibanat, més un reforç d'una vintena d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), varen treballar amb les tasques d'extinció, que obligaren a desallotjar alguns habitatges per la proximitat de les flames. L'Ibanat comentà que per controlar-ne el perímetre fou necessària la presència d'efectius aeris i terrestres: en concret, fins a tres avions de càrrega a terra, dos avions amfibi (un requerit a l'Executiu de Rajoy i procedent de Saragossa) i dos helicòpters.

L'incendi de Capdepera no fou l'únic actiu a Mallorca. A les onze i mitja del matí, Emergències de l'112 donà un nou avís en rebre diverses telefonades que informaven d'un nou foc a Son Vida, a Palma: el quart en el mateix indret en les darreres setmanes.

El foc es localitzà al km 9 de la carretera MA-106, que va de Calvià a Puigpunyent. Quan faltaven minuts per a la una del migdia, es va donar per controlat i, finalment, fou extingit passades les 15.20 hores. Només s'hi varen cremar 0,09 hectàres de pinar.

Mentrestant, es varen iniciar dos focs més a dues noves localitats. El primer de tots s'inicià a la una del migdia a Orient, al terme municipal de Bunyola. Fins a la zona, s'hi desplaçaren dos avions de càrrega, un avió amfibi, dos helicòpters i dues brigades de l'Ibanat, que a darrera hora aconseguiren estabilitzar-hi les flames quan ja havien cremat prop de 9 hectàrees. El segon incendi, de nivell 1, es va confirmar a les 15.46 hores i tingué lloc al Revellar de Son Puig, dins el municipi de Puigpunyent. Els efectius, però, el controlaren ràpidament. Fou extingit a les 19.10 hores i només s'hi cremaren 0,1 hectàrees.

D'altra banda, a les quatre, un nou foc assetjà novament Son Vida. Minuts més tard, era controlat amb 0,1 hectàrees cremades.

"Màxima" precaució

La delegada del Govern, Teresa Palmer, va "insistir" ahir a demanar "màxima precaucació" i la "col·laboració de tots" per tal d'evitar nous incendis en unes jornades en què les altes temperatures faciliten la propagació del foc. Palmer envià un comunicat en què diu que Balears viu una situació de "màxima alerta contra l'onada d'incendis" dels darrers dies i apuntà que se n'ha mantingut informada en tot moment pels comandaments de la Guàrdia Civil. També indicà que, segons les primeres investigacions, "molts són intencionats".

La delegada afegí que, de moment, cap dels sinistres no ha superat el nivell 1 en l'escala de gravetat. Afirmà que, si un incendi pujàs fins al nivell 2, reclamaria la incorporació de mitjans estatals no assignats a la Comunitat Autònoma, com per exemple les Unitats Militars d'Emergències (UME)

Palmer recordà que a l'incendi de Capdepera ja es va sol·licitar aquesta unitat, malgrat que no se superàs el nivell 1. Apuntà que la petició es realitzà per l'elevat nombre de focs simultanis. Delegació assenyalà, així mateix, que la previsió meteorològica d'ahir indicava l'existència d'àmplies zones amb un índex "alt" o "molt alt" de risc d'incendi i fins i tot amb nivell "extrem".

Palmer divendres ja va demanar "endurir les sancions a les persones que provoquen un incendi forestal per imprudència".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 11 anys

Però si al PP li encanta que cremin arbres. No els suporta. No poden suportar que quedi un bocí da natura enlloc, tot d'una planifiquen de fer-hi macrohotels (com si en faltassin) o centres comercials (que seran buits perquè tret d'ells i els seus amiguets amb les retallades ens estan deixant a la misèria),

Valoració:1menosmas
Per Mascarat, fa mes de 11 anys

També s'ha de ser exigent amb les responsabilitats del govern que dirigeix. La dimissió del conseller competent en aquesta matèria seria la primera exigència.

Valoració:1menosmas
Per Somera Rossa, fa mes de 11 anys

I per què no hi va ell a ficar el nas dins les flamades? O només s'apunta al que no fa mal? Carregar dues garbes de palla, o agafar un bon pop a la vorera de la mar per tirar-hi quatre corvines, això no socarrima les celles.

Valoració:1menosmas
Per Puntualitzador, fa mes de 11 anys

@joan, tot a base de mà dura?
Que més voldria ell.
Només té mà dura contra la llengua del nostre poble.

Valoració:2menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys

Per al sr. Presidente del govern de les Balears d. Josep Ramon Bauçà, tot és a base de mà dura. O sigui, ma dreta.

Valoració:1menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys

Per al sr. Presidente del govern de les Balears d. Josep Ramon Bauçà, tot és a base de mà dura. O sigui, ma dreta.

Valoració:2menosmas
Per fil, fa mes de 11 anys

En el ben entès que ho diu en el sentit literal, perquè en el sentit figurat...

Valoració:1menosmas
Per ES FILL DE NA PORTELL, fa mes de 11 anys

Tu si que ests un piroman, que tens a tota la societat Balear cremada.!!!!

Valoració:7menosmas
Per Rosella, fa mes de 11 anys

Des de quan el PP es preocupa per defensar el territori? Això és esperpèntic. I endurir les penes contra els piròmans mentre es redueixen efectius del cos de bombers, un exemple de la coherència a què ens tenen acostumats. I, en un altre ordre de coses, ell serà recordat com el piròman principal de la nostra llengua i cultura.

Valoració:5menosmas
Per Solleric, fa mes de 11 anys

Però que diu aquest il·luminat, si en el mateix temps el seu partit podrit i ell mateix s'han carregat 50 anys, com a poc, de drets socials aconseguits amb molta lluita i esforç. Què no és el mateix? O això no era de tots?. que se'n vagi a porgar fum aquest cap de fava.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente