El conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha assegurat avui que les investigacions apunten que cap dels dos incendis que van començar a Mallorca el passat dimecres, gairebé de forma simultània, no foren provocats, i ambdós es podrien haver originat per espurnes fortuïtes.
"Un dels casos és totalment una desgràcia", ha afirmat el conseller sobre el foc agrícola ocorregut en el Pla de Mallorca (entre Santa Margalida, Maria de la Salut i Llubí), que ha detallat que va començar per una espurna en una màquina amb què estaven treballant a la zona, segons ha explicat a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern.
Sobre el que ha afectat als municipis de Sant Llorenç des Cardassar i Artà, ha assegurat que "no està confirmat" però l'origen podria ser "una espurna d'un cotxe". La Guàrdia Civil ha descartat que fos provocat per un piròman, encara que continua investigant les causes, ha afegit.
El conseller ha lamentat que aquest any Balears estigui superant totes les mitjanes de superfície forestal cremada dels últims anys i ha destacat que si la mitjana de l'última dècada era de 71,84 hectàrees anuals, entre gener i juny de 2011 han cremat 1.713 hectàrees, sense comptar els dos incendis d'aquesta setmana.
"És una bestialitat, és un increment tremend", ha alertat Company, que ha assenyalat que encara que la major diferència es deu a un únic incendi, l'ocorregut a la serra de Morna d'Eivissa on es van cremar 1.576 hectàrees, just els dos últims ocorreguts aquesta setmana a Mallorca ja multipliquen la mitjana del decenni.
Apaivagat, no extingit
Baixa l'alarma a Artà però hi continua la preocupació. L'incendi contínua controlat després de cremar 350 hectàrees de massa forestal i agrícola, encara que no es podrà donar per extingit fins a demà, segons les previsions realitzades pels tècnics contra incendis que treballen a la zona afectada per les flames.
Segons han explicat a Europa Press fonts dels Bombers de Mallorca, encara que la situació està sota control, encara els queden per davant diverses hores de treball als efectius antiincendis. Si les condicions meteorològiques no canvien i no es produeixen contratemps, demà es donarà per extingit el foc que es va declarar dimecres passat a les 15:40 hores.
De moment romanen a la zona els mateixos efectius terrestres i aeris que ahir. En concret, estan actuant un total de sis avions i tres helicòpters, a més de 80 efectius de les brigades de l'Ibanat, Bombers de Mallorca i Protecció Civil. Els Bombers de Palma ja han abandonat la zona.
L'objectiu se centra en mantenir la situació favorable aconseguida ahir i poder aconseguir la situació d'estabilitat del perímetre.
Mantenir l'estabilitat
Un dia i mig després de l'inici de l'incendi havien cremat 350 hectàrees i, si bé des de l'Ibanat es donava el foc per estabilitzat, no s'espera que sigui controlat per complet fins demà dematí, i això si les condicions ambientals són favorables.
Ahir, devers les cinc de l'horabaixa, els tècnics d'Ibanat van confirmar que la situació de les flames estava estabilitzada. Durant tot el dia l'àrea fonamental d'actuació va ser al sud de la carretera de la zona de Betlem. El foc quedà focalitzat al sud d'aquesta via. Al nord de la carretera, les flames es va donar per controlades devers les nou del matí.
Dimecres vespre va ser clau per evitar que els danys fossin majors. Els serveis terrestres van mantenir les tasques en solitari fins a les set del matí. Durant la matinada es van produir talls en línies telefòniques i de fibra òptica. L'112 va rebre desenes de cridades de pares d'al·lots acampats al nord de l'Illa -uns 200 escolars- que en cap moment no van estar en perill. Finalment, es va contenir el perímetre del foc, de manera efectiva ahir horabaixa.
En total, hi han treballat sis avions, tres helicòpters i més de 80 efectius de brigades d'Ibanat, Bombers de Mallorca i de Palma, protecció civil i altres organismes. Les flames s'havien estès ràpidament cap a la Colònia de San Pere i Can Picafort a causa de les fortes ratxes de vent que han dificultat durant tota la nit les tasques d'extinció dels bombers. L'incendi va obligar a mobilitzar tres helicòpters, tres avions de càrrega en terra, dos avions amfibis i dos de coordinació.
Així, la situació es va agreujar ahir vespre quan el foc va travessar la carretera de Can Picafort. Per evitar la propagació de les flames, més d'un centenar de persones han treballat sense descans per controlar el foc, que s'ha donat per estabilitzat avui dematí. D'altra banda, les carreteres que ahir es tancaren al trànsit ja s'han reobert i la circulació s'ha restablert amb normalitat. Es calcula que entre 600 i 700 hectàrees s'han vist afectades, si bé no ha tocat el Parc Natural de Llevant. L'incendi d'Artà s'originà de manera simultània al foc que afectà, igualment, les poblacions de Santa Margalida, Muro, Llubí i Maria de Salut.
Visita de Bauzá
El president del Govern, José Ramón Bauzá, visità ahir dematí la zona afectada per l'incendi d'Artà, on es va congratular que el foc no hagués produït danys personals, sobretot després que s'hi hagi calcinat un camió.
En una compareixença davant dels mitjans, Bauzá, qui estava acompanyat dels consellers d'Agricultura i Administracions Públiques, Gabriel Company, i José Simó Gornés, subratllà que les persones que anaven en el vehicle cremat estan "totalment sanes" i recordà que el foc és "molt traïdor", tenint en compte que un canvi de vent durant un incendi pot fer "barbaritats".D'altra banda, també manifestà que encara no es coneix quin és l'origen del sinistre. Els serveis tècnics faran un informe per identificar què és el que ha causat aquesta situació.
Extingit l'incendi agrícola després d'haver-se cremat 250 hectàrees
L'incendi agrícola que ha afectat els municipis de Maria de la Salut, Santa Margalida i Llubí va quedar extingit ahir dematí després de cremar unes 250 hectàrees de terreny. El foc, que es va iniciar dimecres horabaixa, es va donar per controlat devers les 21.30 hores i totalment extingit ahir dematí a les 6, quan es van retirar per complet els efectius dels equips d'emergència. No obstant això, durant el matí i el capvespre, els Bombers del Consell de Mallorca van realitzar passades per les zones afectades, ja que s'informava que cremava de nou algun tronc o bala de palla, però sempre dins de l'àrea ja cremada.
L'incendi es va declarar al costat d'una caseta de Maria de la Salut, on, pel que sembla, un home realitzava treballs amb una màquina de disc. El foc es va estendre després cap a Llubí i Santa Margalida i ha afectat una superfície important d'explotacions agràries dedicades, sobretot, al cultiu de cereals. Des del sector agrari varen indicar ahir que els perjudicis són greus. En el dispositiu per extingir el foc hi havia un centenar de persones treballant, pertanyents a l'Ibanat, Bombers de Mallorca i Protecció Civil, entre d'altres. També hi ajudaren els mitjans aeris. Les policies locals i la Guàrdia Civil hagueren de tallar quatre carreteres i evacuar una vintena d'habitatges per precaució.
"Per sort, la majoria del sembrat estava collit"
"Per sort, la majoria del sembrat estava collit", són paraules de Miquel Company, el propietari d'una societat agrícola rransformadora -Agronatura- amb seu a Maria. "Calculam que el foc es va endur unes 25 quarterades de blat, l'equivalent a uns 21.000 quilos", lamenta Company. L'àrea afectada pel foc es compon, bàsicament, d'explotacions de cereals. Es tracta de finques molt fèrtils propietat de veïns de Maria i Santa Margalida en les quals, tradicionalment, es conrea blat, encara que també n'hi ha d'hortalissa pròpia de l'estiu.
Respecte dels danys agrícoles, el sindicat Unió de Pagesos va demanar ahir que s'obri un registre d'afectats -l'Ajuntament de Santa Margalida ja ho ha fet- per conèixer la dimensió dels efectes del sinistre. Entre els camps de cereals, damunt un turó, hi ha l'agroturisme Son Flor, en el qual s'allotgen 16 persones i que van haver de ser evacuades de manera preventiva.
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hi era el conseller de Medi Ambient quan van començar els incendis? ido com sap que no van ser intencionats? AIXÒ ÈS PERESA DE CERCAR EL CULPABLE QUE NO ES EL MATEIX. 2 SETMANES I MITJA AL GOVER I JA PENSEN EN COM GASTARSE ELS DOBLERS QUE HAVIEN DE SERVIR PER FER LA INVESTIACIÓ DELS INCENDIS.
si clar, aquest és pensa que som purs. Està clar que són intencionats. S'originen al costat d'una carretera secundària i amb poc temps de diferència.
El govern ja pot començar per arrabassar tots els pins que estiguin a parcs i finques públiques, o sigui que són propietat del estat. Referent a les finques privades comprovar si havien abandonat el manteniment dels cultius de pins. Se du més de 50 anys amb els cultius obsolets dels pins, sembla que hi ha una conjura de necis, si recordam podem començar per Plácido Alvárez, seguir per en Canyelles (o Cañellas?), Soler, Matas, Antich i Bauzá. Comprenc que llui més jugar a bombers amb sis avions, tres helicopters, brigades de personal que arrabassar de una vegada els pins. Ès veritat que els qui han de prendre les decisions són els més beneits, però aquest assumpte se ha de arreglar de una vegada.
Crida l'atenciò que desprès de menys de 15 dies de la presa de posessiò del nou Govern,hi hagi un incendi d'aquestes carecteristiques a un indret protegit.Esperem que això no sigui motiu perque,ja que s'ha cremat,es deixi urbanitzar.Tambè crida l'atenciò que el President Bauzà estigui tan al corrent de les consecuencies d'un incendi,parla com un vertader expert.Es veu que te algù molt proper entès en la matèria.
Company dimissió!!!
Ja sé que el meu comentari no té res a veure amb la notícia en qüestió, però pot esser del vostre interès. Gràcies. Supòs que ja ho sabeu, però per si un cas no vos heu assebentat, els que volgueu donar suport a la continuitat de Televisió de Mallorca i d'Ona Mallorca teniu l'oportunitat de fer-ho aquest dissabte, a la plaça de l'Església de Lloseta, on els treballadors hem organitzat una festa sota el lema Mallorca Viu! La festa començarà a les 6 i mitja de l'horabaixa amb una xeremiada, hi haurà tallers infantils, l'actuació de Cucorba i Los Barruños, ball de bot. Ja al vespre, hi haurà revetla amb grups com els Germans Martorell, Adela Ferrer, Pujà Fasuà, Whoremaggeddon, La Orquesta de Bolsillo i els Rock and Press. Ja ho sabeu, teniu una cita amb M aquest dissabte a Lloseta. Salut! http://www.speriodistes.com/
i en megaconseller d'agricultura, medi ambient i territori? on ha estat tot aquests temps? mig mallorca en flames i ell de vacances? i el gerent d'Ibanat? a no, que aquest encara no existeix. Company dimissió!
Per què no se destinen més fons i mitjans a la preservació del medi i a l'extinció d'incendis, en lloc de tudar doblers en promocions turístiques absurdes cap a un model obsolet de turisme de baixa qualitat que no mos beneficia en res? El dia que tot el medi s'hagi destruït, no vendrà ningú de turisme: ni el de qualitat, ni la xusma que ve ara.
I el bomber consorte deu apagar inendis encara o ja l'han col·locat?
Les mateixes feines que deus tenir tu de mirar tot el que escric XDD