Es fregà la tragèdia a les vies de Sineu

El primer tren del matí que sortí de Manacor en direcció a Palma descarrilà en topar amb restes de formigó que es desprengueren del mur de contenció i que caigueren damunt les vies. 30 persones hi resultaren ferides. El maquinista, Amador Ferriol, és a l'UCI estable però en estat crític

TW
0

Desastre a Sineu. El primer tren que sortí ahir dematí de Manacor, amb direcció Palma, hi descarrilà poc abans de les 6.40 hores. Quatre minuts després, a les 6.44 hores, el Servei d'Emergències 112 rebia les primeres cridades d'auxili. El sinistre tingué lloc uns dos-cents metres abans d'entrar al poble, en un revolt pronunciat que havia quedat obstaculitzat amb pedres a causa de la caiguda d'un mur de contenció. Es tracta d'una paret de 12 metres de llarg i de 4 d'altura, al pas de la trinxera (anomenat així per la forma de parapet pel qual passa el tren).

La Conselleria de Mobilitat manejava ahir la hipòtesi que les "intenses pluges caigudes les darrers setmanes" haurien debilitat l'estructura de la paret i, en conseqüència, hagués fet tombar el formigó.

El conseller Gabriel Vicens, de fet, ja ha anunciat l'obertura d'una investigació per aclarir les causes de l'accident, entre les quals també manejà "alguna deficiència en la construcció del mur".

La petita barricada de pedres damunt les vies féu que el tren descarrilàs en el mateix moment de l'impacte. Tal com explicà el conseller Vicens, "és impossible que el maquinista pogués evitar el sinistre", atès que no va tenir temps material per frenar. De fet, el mur va caure en un revolt tancat i no fou visible fins que el ferrocarril ja hi era pràcticament damunt.

L'impacte fou tan gros que tres dels quatre combois varen quedar tombats. El darrer s'aguantà dret. El conductor, Amador Ferriol, un sineuer amb molta experiència, rebé un fortíssim impacte al cap. 30 minuts més tard arribaven els primers serveis d'emergències i el traslladaven -greument ferit- fins a Son Dureta.

Estat crític
Ferriol, de 57 anys, fou intervingut quirúrgicament tot d'una que arribà al centre hospitalari. Tot i que el seu estat era "crític" a l'hora del tancament d'aquesta edició, el pacient es conservava estable dins la gravetat a l'UCI de l'hospital.

L'altre treballador de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) que viatjava en el tren és l'interventor. L'impacte li provocà ferides greus, però els metges no temen per la seva vida. L'interventor es troba ingressat des d'ahir dematí a la clínica Juaneda de Palma.

Pel que fa a la cinquantena de passatgers, segons la Conselleria de Mobilitat, vint foren atesos al lloc de l'accident pels serveis d'emergències. Els altres 26 hagueren de ser traslladats fins a un centre sanitari. En concret, 16 foren conduïts a l'Hospital d'Inca i 12 a Manacor.

Tot el passatge, inclosos els dos treballadors de SFM, quedà atrapat als 4 combois durant mitja hora. I és que les portes no disposen d'un sistema d'obertura en cas d'emergència, fet pel qual tan sols els operaris de SFM poden fer-ho. Ahir, però, tant el maquinista com l'interventor quedaren greument ferits per l'impacte. És per això que no fou fins que hi arribaren els bombers i les ambulàncies (prop de 30 minuts després) quan pogueren trencar les portes i alliberar els accidentats.

Si bé els ferits foren evacuats ràpidament, la Zona Zero del sinistre encara va quedar tancada durant hores. De fet, l'únic tren que sortí de Manacor fou el primer de la jornada, el de les 06.22 hores. De moment el servei ferroviari entre Manacor i Sineu ha quedat interromput i no s'ha comunicat la data de reinici. SFM ha improvisat autobusos llançadora entre Manacor, Sant Joan, Petra, Sineu i Inca, alhora que també estableix una línia de bus per connectar Manacor directament amb Inca i Palma.

Detecció d'obstacles
El conseller Biel Vicens, visiblement preocupat, assegurava ahir què, "si hagués estat evitable, evidentment que s'hauria fet". Ara bé, "no ha estat així i ara cal investigar els fets". De fet, el servei ferroviari no és reobrirà "fins que la seguretat torni a estar garantida". A més de la investigació oberta, SFM augmentarà la freqüència de les batudes per les vies per detectar, precisament, possibles obstacles o deteriorament de la infraestructura.•