nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

L'estat del forjat pogué causar el desastre del Camp d'en Serralta

El Col·legi d'Aparelladors apunta que allò més probable és que no aguantàs per filtracions d'aigua o altres causes i provocàs un efecte dòmino. El Consolat alemany encara no ha pogut verificar les dades de la parella que resta per identificar

112130

L'emoció era visible al moment d'arribar els desatllotjats.

ALEJANDRO SEPULVEDA

El president del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Balears, Ignacio Martínez, va apuntar ahir que l'ensorrament de l'immoble del carrer Rodríguez Arias de Palma, que va provocar la mort de set persones, va ser degut, probablement, al deteriorament d'un dels forjats de l'immoble. Martínez explicà que la hipòtesi més probable, atenent la manera en què es van acumular les runes, és que un forjat no aguantàs" i provocàs un "efecte dòmino". Així, va remarcar que, si hagués caigut una de les parets, les restes de l'edifici s'haurien desplaçat "més al centre" del carrer. En aquest sentit, va indicar que la finca actua com un "castell de cartes", de manera que si les restes van caure sobre el mateix edifici probablement va ser a conseqüència del deficient estat del "darrer sostre". Així mateix, indicà que el deteriorament del forjat pot estar ocasionat per "molts factors", entre d'altres, per les filtracions d'aigua que afectarien l'estructura i pel fet de no canviar les rajoles que hi havia en mal estat. Per tot això, va alertar sobre la necessitat de dur a terme revisions periòdiques dels habitatges.

1.500 edificis per revisar

La capital balear acull més de 1.500 immobles construïts l'any 1900 i d'anteriors o catalogats, la major part dels quals estan situats al nucli antic de Palma, que encara no han passat la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), pel fet que ho hauran de fer abans que conclogui l'any. L'administrador d'ITE-Palma, José Ignacio de Federica, informà ahir que durant el 2009 la seva empresa ha realitzat entre 80 i 90 ITE, el 30% de les quals han ocasionat informes desfavorables. De Federica manifestà que la majoria d'immobles que falta que passin la inspecció es troben en el cas antic de la capital i presenten algunes singularitats com la inexistència de comunitats de veïns o les rendes antigues.

Tot i això, lamentà que hi ha ocasions que són els propietaris els qui "amaguen" els informes quan són desfavorables per evitar el cost que suposarien les obres. Recordà també que l'Ajuntament de Palma únicament obliga a passar la ITE, és a dir, que un tècnic elabori l'informe. Serà en funció d'aquest quan es determini quines obres s'han d'executar. Així, per exemple, apuntà que en ocasions no cal adoptar reparacions grans, sinó que "basten ràpides", com podria ser la col·locació de bastides o xarxes de seguretat.

Dificultats per identificar la parella alemanya

El Consulat d'Alemanya a Palma prossegueix avui la tasca d'identificar els dos ciutadans d'aquest país que van morir el passat dilluns en l'ensorrament d'un edifici del Camp d'en Serralta, tasca que està resultant "difícil" per la manca de familiars que els puguin reconèixer.

Segons ha informat una font de l'organisme diplomàtic, avui s'espera l'arribada d'informació del registre civil d'una zona del nord d'Alemanya de la qual l'home i la dona d'uns 60 anys morts podrien ser naturals, segons la informació policial rebuda.

Tanmateix, encara no s'ha aconseguit identificar a cap dels dos, ja que no s'han presentat familiars que reclamin la seva pèrdua i no se'ls ha pogut reconèixer, ha indicat la mateixa font. El Consolat espera que durant el dia d'avui, i gràcies a la informació demanada al país germànic, es pugui avançar en les tasques d'identificació.

"Ja no pareix el mateix carrer"

A poc a poc i amb la mirada perduda. Així entraren els veïns del carrer Rodríguez Arias a les seves llars, de les quals havien estat desatllotjats dilluns dematí. Fins ara han dormit a l'hotel Continental, alguns, i a diferents apartaments dels seus familiars. Això no obstant, Cort donà ahir llum verda al retorn dels veïns a ca seva: no hi ha perill. N'hi ha, com Adrian Damian, que ocupa un cinquè pis just davant de l'edifici sinistrat, que no estan segurs. "És clar que tenim por de tornar! Però què hem de fer, si no?". Un problema afegit a la incertesa per la seguretat personal és la tristor. "Nosaltres ens saludàvem amb la parella d'alemanys", explica Damián. "I ara, mir per la finestra i ja no hi són". Reconeix que això el fa meditar sobre la vida i la mort cada pic que mira per la finestra. I és que el paisatge del barri ha canviat radicalment. Una constatació de Maribel, del segon: "No només fa pena, és que mires el carrer i ja no pareix el mateix", explica. Tots els veïns estan afectats. Tinguin l'edat que tinguin. Manuela de la Calle, amb els seus 80 anys recent fets, tornà ahir compungida per la mort de tantes persones. Fins ara havia passat les nits amb la seva filla.

Tot i que la d'ahir, per ser la primera des del desallotjament, afegí la companyia de mitja dotzena de familiars. Els flaixos dels fotògrafs l'han deixada una mica desorientada, i parla per ella la seva gemana: "Com a casa no s'està enlloc, o no?". I segurament podran continuar a casa força temps. Segons els tècnics municipals, cap dels edificis desallotjats no ha quedat afectat per l'ensorrament. A més, ja s'ha descartat que l'accident causàs problemes al subsòl que puguin perjudicar també els edificis pròxims, explicà ahir Yolanta Garví, regidora d'Urbanisme. Els tècnics només trobaren problemes en un dels immobles i eren anteriors a l'ensorrament. Al número 2 de la plaça Serralta, que ja esmentàrem en aquest diari abans d'ahir per una esquerda que es veu des del carrer, trobaren unes humitats a un dels dormitoris i l'apuntalaren, tot i que els veïns hi poden tornar sense perill.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.