ensorrament a Palma
L'estat del forjat pogué causar el desastre del Camp d'en Serralta
El Col·legi d'Aparelladors apunta que allò més probable és que no aguantàs per filtracions d'aigua o altres causes i provocàs un efecte dòmino. El Consolat alemany encara no ha pogut verificar les dades de la parella que resta per identificar
L'emoció era visible al moment d'arribar els desatllotjats | Foto: ALEJANDRO SEPULVEDA
El president del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Balears, Ignacio Martínez, va apuntar ahir que l'ensorrament de l'immoble del carrer Rodríguez Arias de Palma, que va provocar la mort de set persones, va ser degut, probablement, al deteriorament d'un dels forjats de l'immoble. Martínez explicà que la hipòtesi més probable, atenent la manera en què es van acumular les runes, és que un forjat no aguantàs" i provocàs un "efecte dòmino". Així, va remarcar que, si hagués caigut una de les parets, les restes de l'edifici s'haurien desplaçat "més al centre" del carrer. En aquest sentit, va indicar que la finca actua com un "castell de cartes", de manera que si les restes van caure sobre el mateix edifici probablement va ser a conseqüència del deficient estat del "darrer sostre". Així mateix, indicà que el deteriorament del forjat pot estar ocasionat per "molts factors", entre d'altres, per les filtracions d'aigua que afectarien l'estructura i pel fet de no canviar les rajoles que hi havia en mal estat. Per tot això, va alertar sobre la necessitat de dur a terme revisions periòdiques dels habitatges.
1.500 edificis per revisar
La capital balear acull més de 1.500 immobles construïts l'any 1900 i d'anteriors o catalogats, la major part dels quals estan situats al nucli antic de Palma, que encara no han passat la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), pel fet que ho hauran de fer abans que conclogui l'any. L'administrador d'ITE-Palma, José Ignacio de Federica, informà ahir que durant el 2009 la seva empresa ha realitzat entre 80 i 90 ITE, el 30% de les quals han ocasionat informes desfavorables. De Federica manifestà que la majoria d'immobles que falta que passin la inspecció es troben en el cas antic de la capital i presenten algunes singularitats com la inexistència de comunitats de veïns o les rendes antigues.
Tot i això, lamentà que hi ha ocasions que són els propietaris els qui "amaguen" els informes quan són desfavorables per evitar el cost que suposarien les obres. Recordà també que l'Ajuntament de Palma únicament obliga a passar la ITE, és a dir, que un tècnic elabori l'informe. Serà en funció d'aquest quan es determini quines obres s'han d'executar. Així, per exemple, apuntà que en ocasions no cal adoptar reparacions grans, sinó que "basten ràpides", com podria ser la col·locació de bastides o xarxes de seguretat.
També a Illes Balears
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.