algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Estrangula la seva dona davant els fills a Santanyí

La filla major del matrimoni, d'onze anys, fugí de matinada de casa i demanà ajuda al quarter de la Guàrdia Civil. El presumpte homicida, Giorgi Borisov, s'havia quedat feia pocs dies sense feina

111444
A la imatge, es pot veure el moment en què els operaris de la funerària treuen el cadàver de la dona. | ALEJANDRO SEPULVEDA

Feia tres anys que estaven instal·lats a Santanyí i no havien protagonitzat cap incident. A la matinada d'ahir, el cap de família, Giorgi, que acabava de quedar-se a l'atur, atacà la seva dona i l'estrangulà fins a la mort davant els dos fills. La major, que encara no té dotze anys, va córrer a demanar auxili al quarter de la Guàrdia Civil i quan els agents arribaren a casa, l'homicida n'obrí tranquil·lament la porta. A l'habitació del matrimoni hi havia el cos d'Snezhana Blagoeva, de 36 anys. Giorgi Borisov Cheshmedzhiev, de 47 anys, treballava a la immobiliària Pedra Nova, de Santanyí, com a jardiner.

També feia feines esporàdiques de picapedrer. La seva esposa i els dos fills, una nina d'11 anys i el nin de 2 anys i mig havien tornat dimecres de Bulgària, on havien passat un mes de vacances.En el seu retorn, Giorgi va rebre la inesperada notícia que es quedava sense feina. Els veïnats de la zona asseguren que la notícia el va trastornar i que feia uns dies que pul·lulava pel poble i comentant en veu baixa que el seu excap alemany li devia una important quantitat de doblers. Els darrers dies de Giorgi li suposaren un canvi radical. Es medicava contra la depressió des de feina cinc anys, però ara el caràcter afable i educat li havia canviat. La tensió va anar augmentant a la planta baixa que tenien llogada en el número 46 del carrer del Sol, devora la plaça del Canal de Santanyí.

Dilluns, de matinada, el matrimoni va discutir de manera tensa. A les cinc, els dos fills es despertaren pels crits i Joana, com que passava pena per la vida de la seva mare va córrer al quarter de la Guàrdia Civil per cercar-hi ajuda. Giorgi, de gran corpulència física i d'una altura considerable, acabà amb la vida de l'esposa abans que els agents arribassin a la casa. No va tractar de fugir quan els agents tocaren a la porta. Ella era a l'habitació, amb el cap tot ple de sang, el cos amb contusions i signes que feien pensar que havia estat estrangulada. Estava tombada damunt el bressol del fill petit.

Els metges del 061 varen intentar reanimar-la, però la insistència fou inútil. El servei d'emergència de l'112 va enviar fins a Santanyí una psicòloga, que es va fer càrrec dels dos menors, mentre que el búlgar era traslladat a la caserna. En els primers moments va assegurar que havia matat la seva dona perquè ella pretenia matar el fill petit, però els investigadors pensen que delirava. La jutgessa de guàrdia del Jutjat d'Instrucció número 3 de Manacor, un forense i una comissió judicial es desplaçaren fins a la planta baixa.

"Ha matat ma mare"

Duia un pijama i anava plena de sang. A punt de complir dotze anys, la petita pronuncià unes paraules que deixaren gelats als guàrdies del quarter. "Mon pare ha matat ma mare". Eren les cinc de la matinada i, tot i que la nit no era freda, l'aparició de la menor deixà gelats els funcionaris de guàrdia. Reaccionaren amb rapidesa i li digueren que els indicàs on vivia. La petita, que parla perfectament en castellà i està ben integrada a Santanyí, els dirigí amb sang freda fins al número 46 del carrer del Sol. És una planta baixa llogada a un veïnat de Cala Figuera, des de fa uns tres anys, i conten que pagava puntualment el lloguer des de fa uns tres anys. Encara no havia sortit el sol quan els dos funcionaris tocaren a la porta i els obrí Giorgi Borisov. Un d'ells es va quedar amb el sospitós i l'altre escorcollà la casa.

A l'habitació del matrimoni, damunt el bres del fill petit, hi havia el cadàver d'Snezhana, en una posició inversemblant. El fill, de dos anys, era dins una altra estància de la casa, un fet molt desconcertat. L'homicida confés vestia de carrer, mentre que ella anava amb roba interior i una camiseta. Una de les prioritats dels agents fou que els dos germans no vessin tot el protocol que jus t després començaria i una psicòloga de l'112 se'ls endugué de l'escena del crim. Casualment, la mateixa psicòloga, quan tornava a Palma unes hores més tard, patí un aparatós accident de trànsit i el seu vehicle va bolcar. La dona fou hospitalitzada amb pronòstic reservat.
La inspecció ocular de la casa es perllongà per espai de més de cinc hores i fou exhaustiva. Hi varen trobar doblers en efectiu i pastilles antidepressives de Giorgi, que havia adquirit feia cinc anys a Bulgària i eren ben a prop de caducar.

També localitzaren més medicació que fan entendre que l'home patia alguns trastorns mentals i que les prenia per controlar-los. Una de les principals hipòtesis policials apunta que el jardiner d'origen búlgar es va trastornar en quedar sense feina i deixar de medicar-se. El jardiner es movia pel poble amb un Renault Twingo que comprà de segona mà per fer feina. Ella, en canvi, gairebé no sortia de casa. Només ho feia per anar al col·legi de la seva filla o per fer la compra en un supermercat pròxim. Joana Aguiló, una veïnada, va explicar que la seva filla, de la mateixa edat que la petita dels Cheshmedzhiev, estaven molt unides i anaven plegades a l'escola.

El Govern es personarà PALMA El Govern balear condemnà ahir en un comunicat la mort violenta d'una dona de Santanyí, presumptament estrangulada pel seu home, i anuncià que en el pròxim consell executiu s'aprovarà que l'Administració autonòmica hi assisteixi com a acusació particular. La Conselleria d'Afers Socials serà l'encarregada de dur a terme aquesta proposta al Consell de Govern, en virtut de l'acord aprovat l'octubre de l'any passat i que ja es posà en marxa a causa de la mort d'una jove de 28 anys a Marratxí a mans de la parella.
Així mateix, el departament que dirigeix Fina Santiago fa una crida a tota la societat perquè actuï de manera "contundent i denunciï qualsevol indici de violència masclista".

"Aquesta és una carrera de llarga distància, però tots junts la podem guanyar, l'hem de guanyar, perquè és una autèntica vergonya que cada setmana mori una dona a l'Estat a causa de la violència masclista", assenyalà la consellera. El Consell de Mallorca en condemnà també la mort. La morta de Santanyí és la primera víctima mortal que la violència masclista es cobra a les Illes Balears des del 16 de setembre de l'any passat, quan hi perdé la vida una jove a Marratxí.

Indignació

"Ella parla poquíssim castellà i per això sempre estava tancada a casa. Només sortia per fer la compra o recollir la filla del col·legi. Parlava amb molt poca gent". Maria, veïnada del carrer del Sol, recorda la dona com una jove "molt tímida i introvertida", que quasi no tenia contacte amb els altres residents búlgars de Santanyí ni Cala Figuera. Ahir, la indignació es va anar extenent per tot el poble i hi augmentava la preocupació pel futur dels dos infants.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per un dels pocs que queden, fa mes de 14 anys
No és estrany que la majoria d'agressors siguin estrangers o espanyols: els mallorquins ja estam en minoria.
Valoració:0menosmas
Per jo, fa mes de 14 anys
Si no s'ha de tenir en compte la nacionalitat, tampoc no s'hauria de tenir en compte el sexe. Una persona és una persona, o no? Esper que ningú em véngui que "resulta que, en la majoria de casos, l'agressor és un home, i la víctima, una dona". Jo li enflocaré que "en la majoria de casos, tant l'agressor com la víctima són estrangers". I punt.

Per cert, la consellera parla de "violència masclista" quan l'homicida (encara presumpte) és un tipus que havia deixat de medicar-se contra la depressió.
Valoració:3menosmas
Per COMPTE!, fa mes de 14 anys
Senyores i senyors, ningú no diu que els mallorquins siguem tots bons i que els estrangers tots dolents. Però és cert que la major part dels casos de violència de gènere té lloc entre estrangers. I no es pot tractar un problema com aquest si no en volem reconèixer les característiques i les causes.
Valoració:0menosmas
Per will munny, fa mes de 14 anys

No importarà que es faci el judici: ja l´hem jutjat i condemnat amb les proves aportades pels mitjans de comunicació. Algú el coneixía al Sr.Cheshmedzhiev ? ja coneixem les raons que l´abocaren a cometre aquest acte? sabem cert que va ésser ell? sí, ho ha dit... i qué? Ens hem demanat si el que va manifestar al ser detingut podria ser cert? Crec que hi massa Sherlock Holmes, pseudojuristes i prejuiciosos en aquest punyetero món. Respectem la presumpció d'innocència,
Valoració:2menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 14 anys
No em pensava que un fet com aquest pogués desencadenar comentaris tan penosos. Un que si el titular és xenòfob perquè posa "búlgar", l'altre que creu que els forasters maten més que els mallorquins... quin bestiar!
Valoració:5menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
S'homo proposa, sa dona disposa.
Ses dones prefereixen ets homes més joves que elles.
Si observam ses estadístiques aquesta diferència d'edat entre s'homo molt major d'edat que sa dona ès altament conflictiva.
Valoració:-1menosmas
Per xaume, fa mes de 14 anys
No és tracte de mallorquins, ni de forasters ni d'estrangers. És tracte que arrel del món segueix existint una raça de fills de puta que es pensen ser amos i senyors de la vida de les seves dones. Aquesta gentussa no té dret ni al aire que respira. Que algú els hi faci entrar dins el cap que la dona no és ni una propietat ni un objecte.
Valoració:6menosmas
Per quina pena de periodisme, fa mes de 14 anys
Me pareix lamentable lo de fer menció a que es búlgar. La majoria d'assassins de dones a Mallorca han estat mallorquins i no he vist que hagiu posat "un mallorquí mata la seva dona". En definitiva, que això fa oi.
Valoració:-1menosmas
Per miquel marti i rosdello, fa mes de 14 anys
El mal és el titular del diari nacionalista, que és xenòfob, UN BULGAR els comentaris de xenòfobs són individuas, de penjats, sense cap interès.
Valoració:-3menosmas
Per Guiem., fa mes de 14 anys
Mallorca està plene de mafiosos matons vinguts de països de l'Est.Rusos sobretot.Com es què mataren na Politovskaya.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente