cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.41°

Els forenses subratllen les “contradiccions” dels menors suposadament abusats per De Santos

La defensa, exercida per José Ignacio Herrero, ha renunciat al testimoni de la dona de l'exedil

La metgessa forense que ha comparegut avui en el judici pels presumptes abusos sexuals a menors per part de l'exregidor d'Urbanisme, Javier Rodrigo de Santos, i que va tractar a dos dels suposats afectats, de 16 i 14 anys d'edat, ha manifestat que en les explicacions que li van oferir aquests en diverses ocasions per explicar els fets "es van produir revelacions diferents i de forma poc espontània", encara que ha negat que fossin menors tendents a "confabular" i ha asseverat que aquestes "contradiccions no duen a pensar que sigui un testimoni inventat".

Durant la prova pericial duta a terme en la vista, un altre forense ha manifestat així mateix que en les entrevistes realitzades a aquests dos menors, aquests van expressar així mateix la seva preocupació per si arran dels presumptes abusos "es convertirien en homosexuals", una inquietud que tal com va explicar sol produir-se en els afectats per abusos sexuals.

Així mateix, ha recalcat que no van percebre danys psicològics en els menors, puntualitzant, no obstant això, que hi ha menors que són objecte d'aquests fets i no presenten seqüeles.

En la seva exposició, ambdós pèrits han asseverat que per analitzar els fets es van emprar, a més de les entrevistes, un mètode per avaluar la veracitat del seu testimoni mitjançant 19 indicadors, que van revelar que "hi ha més de no veracitat en les seves declaracions que de realitat", malgrat aclarir que "no hi ha una creença cega en aquests indicadors".

Segons han agregat, les explicacions dels menors "eren molt lineals i estructurades", la qual cosa fa pensar que no és una història inventada, encara que sí que hi havia "contradiccions" que apareixen en la descripció dels presumptes abusos, en la falta d'emotivitat en relatar els fets, quan els van revelar per primera vegada i en les seves informacions sobre qui era present en els fets.

En concret, el pèrit assegura que el relatat pels dos menors "entra dins d'un possible abús" encara que "és cert que no són situacions que es repeteixin molt", amb referència a com es van desenvolupar els fets. "Entrar en una habitació i abusar és una situació estranya encara que no és qüestió de parlar si això va ser viable o no", ha prosseguit el metge, qui ha apel·lat a la necessitat de valorar les contradiccions i tenir en compte quan se situen els fets en el temps.

Sobre això, ha apuntat que la denúncia es va produir el juliol de 2008 i les entrevistes amb els forenses van tenir lloc a finals d'aquell mes, mentre que els possibles abusos s'havien produït l'octubre de 2007. "Com més temps passa de l'ocorregut el record és menor i menys ric, però no vol dir que el testimoni no sigui creïble". Mentrestant, la forense ha manifestat que l'estructura "lògica" pot deure's a més a la capacitat cognitiva dels menors per oferir "un discurs coherent".

Quant al fet que els dos menors pertanyessin a una comunitat religiosa, el pèrit, després de puntualitzar que a l'Església "les relacions sexuals no estan ben vistes", el fet de què un menor hagi sofert abusos per part d'un homosexual "pot fer que visqui malament l'experiència ja que per a ells aquestes relacions estan prohibides, la qual cosa els condueix a un sentiment de culpabilitat".

"TOTS ELS AL·LOTS S'APROPAVEN A DE SANTOS I ANAVEN A BERENAR"

La compareixença dels pèrits ha tengut lloc després que declarassin els testimonis proposats per la defensa, tres d'ells menors a porta tancada. També ha comparegut davant del tribunal el responsable de la parròquia de Son Oliva a la qual acudien De Santos i la seva dona, Emilio SR., que va assegurar no recordar la data en la qual es van produir el 2007 les convivències fora de Mallorca en què va participar l'esposa de l'acusat, encara que sí que va dir que va ser només una, mentre que el responsable de la segona comunitat neocatecumenal a què pertany la dona, José A., va afirmar que aquesta convivència es va produir a finals d'octubre.

D'acord a aquesta declaració, la dona hauria estat present a la casa de De Santos quan es van produir els suposats fets, i reforçaria la tesi de la defensa de l'exedil que ella es trobava a la llar i els abusos mai van tenir lloc. Així mateix, el rector ha agregat que cada vegada que l'exregidor anava a buscar la seva dona a l'església "tots els al·lots s'apropaven a ell i se n'anaven junts a berenar".

Es pot assenyalar que el lletrat de De Santos, José Ignacio Herrero, ha renunciat a alguns dels testimonis que havia proposat, entre ells la dona de l'acusat. La sessió d'avui ha finalitzat devers les 13.00 hores i està previst que el judici es reprengui demà a les 9.30 hores amb l'exposició de les conclusions i els informes finals, a més de l'última paraula de l'acusat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.