algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

Un metge diu que els pares dels menors “no tenien clar què havia passat”

El catequista de la parròquia a la qual acudien tant els joves com De Santos va instar els pares dels primers a cerciorar-se de l'ocorregut i després “actuar en consciència, acudint a la justícia”

Un metge, Juan Andrés G., ha manifestat avui en qualitat de testimoni en el judici que jutja l'exregidor d'Urbanisme Javier Rodrigo de Santos, acusat de presumptes abusos sexuals a menors, que quan els pares de tres dels quatre afectats van acudir a ell -ja que pertanyia a la mateixa comunitat religiosa que l'exedil- per comentar-li els fets i demanar-li consell, va notar que els progenitors "no sabien res del que havia passat, ni la primera ni l'última vegada que vaig parlar amb ells".

Així ho ha manifestat en la seva compareixença davant el tribunal que jutja el cas, presidit pel magistrat Juan Catany, on Gili, proposat tant per la Fiscalia com per la defensa, va recordar De Santos formava part d'un dels grups parroquials de l'església de Son Oliva i acompanyava a la seva esposa encara que no formava part de les activitats, i que el va conèixer quan l'exregidor era coordinador de l'Institut Nacional de Salut (IN-Salut) a les Balears.

Quant als pares dels tres menors, de nacionalitat xilena, ha incidit que no "em van dir absolutament res, i per la seva forma d'expressar-se no et deixen res clar". "El que em deien no em va semblar greu, la mare va dir que segurament a un dels seus fills algú li hauria fet tocaments, i el pare va dir no saber res, per la qual cosa els vaig dir que es reunissin amb els seus fills i s'asegurassin,".

"Li vaig dir que s'informassin i obrassin en consciència", ha prosseguit el testimoni, que ha recordat que posteriorment van mantenir una reunió amb el catequista de l'església de Son Oliva a la qual acudia de Santos, Nicanor M., mentre respecte a la relació entre la família de De Santos i la dels suposats afectats ha asseverat que era "totalment normal". Respecte a la possibilitat de que els seus fills també haguessin sofert tocaments, ha manifestat que en cap moment "ningú no els ha posat una mà". "I crec fermament que als meus fills ningú no els ha tocat".

Just en aquest instant el ponent del tribunal, Juan Pedro Yllanes, ha intervingut en la vista per recriminar el tractament donat al fet que la família dels tres menors fos de nacionalitat xilena i en aquest sentit ha lamentat que "s'estigui venent que els xilens són del tercer món i que viuen entre somnis, quan és un país que està ple de gent culta i que ha sabut superar una dictadura".

És per això que ha apel·lat a "no fer més comentaris sobre el tercermundisme de Xile", a la qual cosa el lletrat de De Santos, José Ignacio Herrero, ha respost que "en cap moment" no s'ha incorregut en aquestes manifestacions. Precisament, ahir De Santos va qualificar els menors denunciants d'"embullosos i fantasiosos".

EL CATEQUISTA: "VAIG DIR ALS PARES QUE SE CERCIORASSIN"

Més tard ha estat el torn de declarar del catequista de l'església a la qual acudia De Santos, Nicanor M., qui ha recordat que va conèixer a l'acusat en estar en una reunió i veure "una cara desconeguda" en la parròquia de Son Oliva, encara que va negar haver tingut una conversa amb ell sobre presumptes abusos sexuals a menors per part de l'exedil, mentre que sí ho va fer amb els pares dels presumptes afectats per instar-los a cerciorar-se i després "actuar en consciència, acudint a la justícia".

Respecte a la persona que va poder haver efectuat els abusos, el sacerdot ha assegurat no recordar si van esmentar De Santos però "sí que es van referir a tocaments i em van preguntar què fer", a la qual cosa va respondre que "si sou bons la justícia no us farà res".

Es pot recordar que la mare dels menors, Gladis Elena G., va manifestar ahir que quan els fills els van comunicar els presumptes fets, en el cas d'un d'ells, Mariano, aquest "va arribar un dia desencaixat i blanc, i em va dir que De Santos l'havia tocat". Per això, van acudir posteriorment a explicar l'ocorregut al catequista i "deixàrem l'assumpte en mans de Déu, perquè quina altra cosa podíem fer?".

En concret, la Fiscalia atribueix a De Santos quatre presumptes delictes d'abús sexual, dos contra la salut pública i un últim de corrupció de menors o alternativament un altre contra la integritat moral. És per aquest procediment pel qual l'exregidor, sobre qui ja pesen dos anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics, va abandonar el passat 30 de març la presó de Palma, a la qual es trobava de forma preventiva des del 27 de juny de 2008, després d'abonar una fiança de 100.000 euros.

Mentrestant, en el seu escrit, la defensa de l'exedil, exercida pel lletrat José Ignacio Herrero, nega que es produïssin aquests fets ja que "existeix fins i tot impossibilitat física perquè es realitzassin", mentre afirma que De Santos "no ha comès cap delicte", per la qual cosa "sense delicte, no es pot parlar d'autoria". És per això que l'advocat de l'exregidor demana la lliure absolució per al seu patrocinat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.