algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
17°

En què consistirà el referèndum que celebrarà divendres Son Sardina?

La Plataforma Cívica 'Estimam Son Sardina' ha convocat una consulta popular sobre el projecte del PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana) a Son Sardina.

La idea, segons expliquen, és que els veïnats de Son Sardina i Sa Garriga expressin democràticament la seva opinió sobre el model urbanístic i el grau d’autonomia que volen per al futur del poble tant de paraula com de vot. Per això, es farà una festa-referèndum.

L'acte començarà a les 19 hores el 17 de juny (amb música en directe de Somrock). Hi haurà un debat de defensa oral de les distintespostures que se sotmetin a votació.

Podran votar, amb DNI, totes les persones que visquin a Son Sardina i Sa Garriga i siguin majors de 16 anys. El referèndum se celebrarà entre el bar Royal i el bar Passatemps 105. «L’hem organitzat com una festa perquè una votació popular és donar la veu al poble i és la màxima expressió d’una democràcia», han remarcat els organitzadors.

La Plataforma remarca que l'Ajuntament de Palma «no escolta totes les nostres objeccions i demandes sobre el PGOU i des de fa més de deu anys ha fet cas omís de totes les peticions de millora del poble (i que moltes eren promeses electorals que no s’han complit)». Per això, demanen a la ciutadania de Son Sardina què pensen sobre la possibilitat d’un «procés d’independència de l’Ajuntament de Palma i convertir-nos en un poble autònom o, com a mínim, en una entitat local menor (igual que Palmanyola), i així, a més d’emancipar-nos de les decisions de l’Ajuntament de Palma, funcionar i viure autònomament». Així, a les paperetes de votació hi haurà també la possibilitat que la ciutadania expressi si vol continuar essent una barriada de Palma o vol un cert grau d’autonomia o d’independència.

Les opcions en la votació:

URBANISME DE SON SARDINA I SA GARRIGA

  • Sí a la macrourbanització (550 habitatges)
    És el PGOU inicial de l’Ajuntament de Palma, on planifiquen construir 550 habitatges (alguns de protección oficial i universitaris) repartits entre Ca’n Simó i els carrers Lau i Franch, amb la promesa de fer la plaça de Ca’n Pasquet.
  • Creixement limitat (uns 160 habitatges) i equipaments
    És l’oferta presentada per l’Ajuntament a la Plataforma Estimam Son Sardina. Construirien uns 160 habitatges (30% del plantejament inicial), una part de protecció oficial, ocupant part de la finca Ca’n Simó i carrer Ribas. Oferint a canvi construir la plaça de ca’n Pasquet i reservant un espai per a futurs equipaments municipals i la resta de terreny de Ca’n Simó quedaría com a rústic normal (és una promesa).
  • NO a la macrourbanització. Creixement mínim i exigencia d’equipaments
    És rebutjar totalment la proposta del PGOU. No edificar als carrers Lau i Franch i que ca’n Simó sigui rústic. Que a Son Sardina i Sa Garriga es pugui seguir construint amb la normativa dels darrers anys (seguir com ara), però demanar que l’Ajuntament compleixi les seves promeses (no respectades): passeig Pere Sans, plaça Ca’n Pasquet, eixemplar moderadament carrer Agustí (Ca’s Sabateró), casal de barri…..

AUTONOMIA

  • Entitat local menor
    És un nucli de població que disposa de personalitat jurídica i autonomia per a exercir algunes competències. Al seu capdavant hi ha un batle pedani. També té una seu i un pressupost propi. Però continua formant part d’un altre municipi. Així, Son Sardina, si fos una entitat local menor, disposaria d’autonomia dins el municipi de Palma. Un cas semblant és el de l’entitat local menor de Palmanyola (1985) en relació al municipi de Bunyola.
  • Municipi independent
    Els municipis disposen d’un ple reconeixement jurídic i polític i d’Ajuntament format per un batle i un cert nombre de regidors, en funció de la població. Fins i tot els més petits, com per exemple Búger, tenen la seva pròpia policia, importants equipaments i molts de serveis. El procés per a assolir la plena independència municipal és molt complicat. El darrer municipi que ho va aconseguir a Mallorca va esser Ariany el 1982.
  • Barri de Palma
    No tenen cap personalitat política ni jurídica. Depenen per a tot i en tot de l’Ajuntament de Palma. Tampoc no disposen de cap pressupost específic. Només és una divisió administrativa amb molt poques competències. Els barris fan part de districtes molt més grans, en els quals Son Sardina queda difuminat. No hi ha cap oficina municipal a Son Sardina i els equipaments són escassos i sovint en edificis que no són de propietat pública.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tòfol, fa dervers d'un any
... i perquè no Entitat Local Menor com a pas intermedi a la constitució d'un Municipi Independent .
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente