Denuncien la venda del solar de la Casa del Poble de Palma a un fons d'inversió internacional
La que va ser la Casa del Poble de Palma ha estat durant més de tres dècades un solar buit i, malgrat la brutícia i l’abandonament, no ha deixat de ser part de la memòria col·lectiva dels ciutadans de Palma. «En aquests moments, el que va ser un indret de solidaritat i voluntat de canvi serà un indret d’especulació insolidària. Fins a quan aguantarà Ciutat la pressió especulativa que arracona de cada vegada més els seus habitants?», ha explicat l'associació Els Amics de la Casa del Poble.
La Casa del Poble va ser donada a les organitzacions obreres per l’industrial, contrabandista de tabac i d’armes, banquer i filàntrop Joan March i Ordinas, perquè aquestes desenvolupessin la seva activitat reivindicativa social i cultural. En l’acord subscrit entre Joan March i Julià Ferretjans, Miquel Vich, Gabriel Ferragut, Antoni Payeras, Joan Marroig, Jaume Jiménez, Guillem Sastre, Antoni Llobera, Ramon Serra, Miquel Terrasa, Bartomeu Llosá, Joan López i Pablo Martín, representants de distints oficis i entitats obreres de Palma, a més d’estipular i regular la relació entre l’industrial i els sotasignats, s’especifica en el seu tercer apartat: «El edificio de la Casa del Pueblo no puede ser vendido, gravado ni hipotecado, ni destinado a objeto diferente. Si un precepto general obligatorio, disolviera las Casas del Pueblo, o el progreso social aconsejase su transformación en beneficio de la clase obrera, en otras entidades análogas y en general si fuere imposible dar este destino, el patronato resolverá lo procedente, procurando el cumplimiento de fines análogos». Aquest acord es va formalitzar el 17 de gener del 1924 a Palma.
També a Illes Balears
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- «Són vostès les del català? Doncs ara mateix les trec de la meva agenda», un metge nega l’atenció a una pacient
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
@ Qui estima Mallorca no la destrueix El edificio de la foto lleva más de 30 años derruido, alma de cántaro. No existe. Sólo queda un solar. Y medio arco en una pared.
La Casa del Poble era de la UGT. A l'acord del 1924 diu clarament que "el edificio de la Casa del Pueblo no puede ser vendido, gravado ni hipotecado, ni destinado a objeto diferente", però no diu res del solar i com l'edifici ja no existeix supòs que aquesta clàusula no té validesa. .
Un altre que no sap de que va. La notícia diu clarament que l'Estat a venut el solar a un Fons internacional. ¿Com pot l'Ajuntament fer habitatges socials?
Efectivamente, por la foto cabe decir que fue una joya de la arquitectura. Otra joya, que estaba a 30 metros de este edificio, fue la clínica del Dr. Munar. También desaparecida. No comprendo que sea el Estado, el que venda esta esquina. Se decía en su tiempo, que los propietarios eran la UGT. Parece que CCOO era de otro parecer y el solar lleva mas de 30 años en las actuales condiciones. ¿Por qué se derribó? Si no recuerdo mal, fue durante un corto período de tiempo, "huerto urbano". En los primeros tiempos del franquismo se enseñaba electricidad a los jóvenes. (Datos que he ido recogiendo desde diferentes puntos)
La casa ja no existeix des de 1975 i el solar està buit des de llavors, perquè l'ajuntament no el destina a habitatges socials que tanta falta fan?
Arquitectònicament és una joia. Però no se tindra en compte i s'en anira per avall, per construir al seu lloc vivendes de luxe assequibles només per a estrangers. Tot va igual.