algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 16°
16°

Palma XXI: «La ciutadania de Palma no està obligada a suportar el nivell de renous que pateix»

L'associació Palma XXI ha defensat aquest dimecres «la conciliació del descans dels residents amb l’oci» i ha remarcat que donen suport a les demandes veïnals en defensa del benestar a barriades com la Llotja i Santa Catalina.

«Fa dècades que determinats barris de Palma pateixen un nivell de renou excessiu i incompatible amb el descans i la salut dels veïnats. La manca de planificació i la dèbil aplicació de les normatives municipals han distorsionat la vida de barri a zones com la Llotja, Santa Catalina i d’altres, fins al punt de generar un conflicte entre l’activitat comercial vinculada a l’oci i la vida de barri», han explicat.

L'associació ha destacat que milers de ciutadans de Palma pateixen greus problemes de salut i convivència a conseqüència del renou provocat per activitats de negocis privats, a més dels veïnats que ja han abandonat el seu barri precisament per a fugir d’aquestes condicions. D’aquesta manera, remarca Palma XXI, els negocis privats «sustenten els seus beneficis damunt les espatlles dels veïnats, sense que fins ara l’Ajuntament hagi dut a terme una activitat eficient i permanent que solucioni aquest greu problema que afecta els drets fonamentals reconeguts a la Constitució espanyola, com són el lliure desenvolupament de la personalitat (art. 10), la integritat física i moral (art. 15), la intimitat personal i familiar i la inviolabilitat domiciliària (art. 18), la llibertat d’elecció de residència (art. 19) i la propietat privada (art. 33)».

Els principis rectors de la política social i econòmica estableixen a l’article 45 que tothom té dret a un medi ambient adequat i el deure de conservar-ho; i preveu, a més de les sancions administratives, la possibilitat d’establir sancions penals i l’obligació de reparar el dany causat. Al seu article 43 tracta el dret a la salut, que pot veure’s seriosament afectat pel renou. D’altra banda, els principis assenyalen que la contaminació acústica pot incidir al dret a un habitatge digne i adequat, consagrat a l’article 47.

Segons diverses sentències del tribunal Constitucional Espanyol (STC nº119/2001 24 de maig i STC 16/2004 23 de febrer), «el renou, a la societat dels nostres dies, pot arribar a representar un factor psicopatògen i una font permanent de pertorbació de la qualitat de vida de la ciutadania. Així ho acrediten les directrius de l’Organització Mundial de la Salut sobre el renou ambiental, on es posen de manifest les conseqüències que l’exposició prolongada a un nivell elevat de renou té sobre la salut de les persones (com deficiències auditives, aparició de dificultats de comprensió oral, pertorbació de la son, neurosis, hipertensió i isquèmia), així com sobre la seva conducta social (com reducció dels comportaments solidaris i increment de les tendències agressives)».

L'associació explica que els nivells insuportables de renou es pateixen a diferents barris del centre històric i de la resta de la ciutat, essent especialment alarmants les situacions a zones de La Llotja i Santa Catalina. «La defensa d’una ciutat viva i activa ha de passar, inqüestionablement, per la reivindicació del benestar i el dret al descans dels seus residents», han remarcat.

Per tots aquests motius, Palma XXI ha volgut expressar tot el seu suport a les entitats ciutadanes i persones individuals que estan reclamant de l’Ajuntament «una actuació eficaç que impedeixi que continuï la situació actual en zones de Ciutat castigades per la contaminació acústica».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutadana 2, fa dervers d'un any

Emaya Son Pacs al Cami dels Rels a on hi ha la sortida dels camions de fems. Si hi passau veureu que hi ha com una benzineria elevada, es una expendedora de gas, cada 3 o 4 hores la posen en marxa , fa un renou de motor , comde compressor. Tenen en marxa aquesta instal.lacio cada dia, diverses vegades al dia, durant hores i hores i a qqualsevol hora de la matinada. Els hi es igual que sigui zona urbana i hagin tingut queixes de veīnats. GASODUCTE SON PACS PODRIA FUNCIONAR DIES LABORABLES DE 8 A 20?

Valoració:0menosmas
Per TomeVet, fa dervers d'un any

Posats a parlar de renou, tenim una Tourist City "divina de la muerte"... i malgrat els simulacres de zones 30 gaudim de pistes de moto GP i Formula 1 amb motos i cotxes a tota hòstia pels nostres carrers. Aquests artefactes motoritzats fan un renouer que no és de dir, encara molt ptjor que La Llotja o Santa Catalina.
Amb aquest model del tot turisme no 'nam enlloc. El que cal es posar la vida al centre.

Valoració:1menosmas
Per un veí, fa dervers d'un any

Estem obligats a suportar-los, ja que no tenim altre opció.
Tampoc ens podem queixar, a qui, a la policia?

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente