cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.07°

Què és ésser un home?

«No ho sé, però des que m’ho pregunto soc una persona més plena.»

Això em va dir una vegada un amic. Entenc que no es tracta de redefinir allò masculí, sinó d’omplir de sentits les masculinitats. Hem heretat una carcassa buida, una disfressa sense contingut.

Tal vegada la violència masclista, en algun punt, tingui a veure amb aquest buit. El buit que ens du a consumir cossos, persones, la terra i tota la ferralla que ens ofereix el sistema. Som analfabets emocionals, no podem anomenar allò que ens passa.

M’agrada parlar de «masculinitats agroecològiques, del monocultiu a la diversitat». La normalitat, la norma, la forma hegemònica és una, és un quadrat on només hi caben quadrats. De petits aprenem a construir-nos quadrats per a cabre, per a ser part, per a rebre l’amor del nostre pare, l’amistat dels nostres iguals, acceptem la norma per tal de no estar sols. De grans ja hem desenvolupat una identitat masclista naturalitzada, però ja no som víctimes, sinó responsables.

Si la normalitat és el monocultiu de la ment, siguem un bosc divers. La vida es sosté en la diversitat, en la cooperació. Vàrem aprendre del darwinisme social, vam veure als documentals de la TV una vegada i una altra el lleó menjant-se la gasela i vam creure que la vida era així. O som lleons o som gaseles, o mengem o som menjats. Així forgem el propi enteniment de nosaltres mateixos i de la resta d’homes, volem ser lleons per a defensar-nos i perquè altres persones se sentin gasela i així sentir-nos forts.

Crec humilment que no es tracta que els homes siguem «tolerants o bons» amb la diversitat d’identitats, sinó que formem part d’aquest món divers, que siguem diversos com a individus, genuïns. Que la masculinitat sigui una creació lliure. La llibertat sempre inclou 'l’altrx'. Jo soc lliure perquè tu em dones espai per a expressar qui soc i tu ho ets perquè jo també et respecto. Construïm un ecosistema fèrtil per a la llibertat.

Deixem de reproduir el monocultiu, abonem allò nou i allò genuí en nosaltres i en els altres. Som els homes els agricultors d’aquest camp de soja transgènica que és la masculinitat apresa. Quan un altre home expressa alguna cosa diferent a allò normatiu, és el seu grup de pertinença el que l’oprimeix, com si en el camp de soja volguessin créixer flors i li tiréssim glifosat. Hi ha homes intentant ser altres plantes, ser part del teixit de diversitat que és el suport de les vides en llibertat, abonem això en cadascun de nosaltres i en els que ens envolten.

Allò genuí, allò creatiu, allò sensible, allò empàtic, allò cooperatiu, són antídots contra aquest món, contra aquesta masculinitat que habitem.

De la culpa a la responsabilitat de l’home que volem ser. A causa d’acceptar els privilegis materials i simbòlics que aquest sistema li ofereix al mascle, com una carícia al llom, hem lliurat el millor de nosaltres, el millor del que podem ser. Hi ha tantes coses a guanyar en tots els aspectes de les nostres vides! Però aquesta vegada no guanyarem a costa d’algú més, al contrari, si som persones més genuïnes i empàtiques, totes les persones amb qui compartim la nostra vida se’n nodriran.

La llibertat és un acte creatiu. La llibertat és l’acte doble de deslliurar-se del que m’oprimeix, però també d’habitar i inventar aquesta vida en llibertat. Deslliurar-se de la gàbia però també descobrir què hi ha fora. El procés de repensar-se home pot ser profundament inspirador i la tasca que ens toca fer dins de nosaltres l’estem fent també per totes les persones. Per un món més just, sense violència masclista, més divers i empàtic.

Una vegada de petit vaig preguntar a la meva àvia perquè tenia un ocell en una gàbia, que per què no el deixava anar. Em va respondre que si el deixava marxar moriria, perquè ja no recordava com ser ocell. Aquest, tal vegada, sigui el nostre desafiament, fa por i fins i tot és enutjós desarmar la identitat que coneixem i ens obliga a recordar/inventar/jugar a què és ser un home. A l’altra banda hi ha allò que és immens.

Pablo Mas. https://bit.ly/3ikB06m Podeu trobar la seva tasca, els documents que publica amb regularitat.

També escoltar el que ens ha cedit i que es troba a @HomesTransitant ràdio: https://bit.ly/3g5rqBO

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Atrevida ignorancia, fa mes de 2 anys

Menteixes, balmany. Si coneguessis qui ets realment com ésser humà, series incapaç de dir el que dius, i de fer el que fas. Així de simple.

Valoració:0menosmas
Per balmany, fa mes de 2 anys

Nunca me he preguntado estas cosas. Nunca. Si hubiese tenido dudas, quizá me hubiese hecho un sinfín de preguntas. Cuando un hombre (y presumo que una mujer, igual) sabe lo que es no se hace preguntas de ningún calado.
Solo me faltaría.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente