Aquest dimecres el prestigiós escriptor venecià Roberto Ferrucci ha comparegut en roda de premsa davant els mitjans de comunicació per parlar de la seva intervenció a la I Jornada del cicle `Encontres sobre turisme de masses al centres històrics del Mediterrani´, on s’abordarà la problemàtica del turisme de masses a Venècia, la seva ciutat natal, i Palma.
Ferrucci s’ha convertit des de fa diversos anys en una de les principals veus que denuncia el desastre ecològic i sociològic que representa l’extraordinari flux de creuers a Venècia. Entre les seves obres sobre aquest tema, destaquen Sentiments subversifs (2010) 5 i Venise est lagune (2015), també utilitzen la ressonància de les seves múltiples residències d'escriptura a Saint-Nazaire, França, on es construeixen molts d'aquests creuers que acaben fondejant a la ciutat on viu l’escriptor.
«El problema del turisme de masses a la Mediterrània, especialment en aquelles ciutats que miren cap a la mar, és un bomba de rellotgeria que, si ens referim al cas de Palma, podria destruir la vida quotidiana dels seus habitants», assenyalava Ferrucci davant els periodistes.
El cas de Venècia és un dels més paradigmàtics quant a la explotació turística que se’n fa d’una ciutat i aquest fet preocupa i molt l’escriptor italià: «Venècia es víctima d’una gestió cega i nefasta que no té en compte la vida dels seus residents. Tenim el pitjor batle de la nostra història, per a qui els seus ciutadans són una molèstia».
L’argument de la riquesa econòmica que genera per a tothom el turisme tampoc convenç gens Roberto Ferrucci que afirma que «els doblers se’ls queden sempre els mateixos i el poble acaba partint perquè no aguanta més o no pot fer front al cost de la vida i dels lloguers; són els símptomes de manual del que coneixem com a gentrificació».
Ferrucci, vine també a Eivissa a exposar-ho