Palma s'adhereix a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia

TW
0

La Junta de Govern ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament de Palma al manifest 'Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia'. Per a la tinenta de batle d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, aquesta adhesió és un passa més en les polítiques que l'equip de govern està engegant per avançar cap models de territori i agroalimentaris més sostenibles i ha destacat que «enfortir el model de producció agroecològica i aturar el retrocés de l'activitat agrària a Palma és un objectiu fonamental i representa una actuació innovadora per part de l'Ajuntament, amb un triple vessant: ambiental, per la recuperació d'espais abandonats, agrícola, per la producció que suposarà, i social, pel fet de crear llocs de feina verds».

Truyol també ha afirmat que ja «hem desenvolupat la diagnosi del sector agrari de la ciutat, realitzat activitats de dinamització al mercat ecològic, xerrades a veïnats, tallers a professorat i ara estam enllestint el projecte de Banc de Terres». Amb l'adhesió al manifest, l'Ajuntament juntament amb les organitzacions socials implicades en el sector, es compromet a seguir treballant en aquesta línia, aprofitant el suport d'aquesta Xarxa.

Les polítiques alimentàries sostenibles són una de les principals línies d'avenç en les estratègies integrals per a la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la salut de la població, o la protecció de la qualitat de l'aigua per a consum, la pèrdua de sòl fèrtil, o els paisatges culturals.

En aquest sentit, les ciutats s'estan convertint en actors de primera línia en l'avanç cap a la sostenibilitat en la nostra societat, a través de la relocalització dels sistemes alimentaris. La creació d'una xarxa d'àmbit estatal de ciutats amb polítiques d'enfocament agroecològic suposa un fort suport per a aquestes polítiques, i la recent adhesió de Palma a aquesta Xarxa és una important fita en aquest camí.

A partir de la signatura en 2015 del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, amb 17 ciutats signants a l'Estat espanyol, són nombroses les ciutats que han posat en marxa polítiques alimentàries en aquest sentit. I aquest impuls ha estat recollit en l'escala estatal a través del procés de creació d'una Xarxa de Ciutats (www.ciudadesagroecologicas.eu/) que promogui la cooperació entre ciutats, l'intercanvi de coneixements, experiències i recursos, i la visibilització de les polítiques alimentàries d'enfocament sostenible. Aquesta Xarxa es vol formalitzar abans de final de 2017, i l'adhesió de l'Ajuntament de Palma aprovada en Junta de Govern Local és una important fita en aquest camí cap a la sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris.

Fins al moment s'han creat dins la Xarxa tres grups de treball temàtics en què el personal tècnic de les ciutats i organitzacions socials locals, debaten sobre eines específiques de les polítiques alimentàries locals a partir d'exemples de bones pràctiques preexistents. Els tres grups de treball se centren respectivament en les temàtiques de governança alimentària i processos participatius; acompanyament de nous emprenedors agroecològics i accés a la terra; i promoció dels mercats locals. Mentrestant s'estan redactant els estatuts de la Xarxa, i s'estan preparant les jornades "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles" que se celebraran a València (15-16 de setembre) en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació concedida per la FAO a aquesta ciutat. També a València per octubre tindrà lloc la cimera mundial dels batles de ciutats signants del Pacte de Milà, que esdevindrà una altra fita important en la conformació d'aquesta Xarxa.