algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.41°
15°

Dos BIC en situació desigual

l Balear depèn a tots els efectes del Consell de Mallorca, l'Alzina ha passat a fer-ho en gran manera de l'Associació d'Alzinaires, recentment constituïda, per fer-se'n càrrec de la gestió i ús.

Són dos llaüts i els dos són Bé d'Interès Cultural (BIC), però la càrrega de la seva gestió i ús és prou diferent. El Balear depèn a tots els efectes del Consell de Mallorca, l'Alzina ha passat a fer-ho en gran manera de l'Associació d'Alzinaires, recentment constituïda, per fer-se'n càrrec de la gestió i ús. La nova entitat descarrega així d'aquesta responsabilitat a una altra associació, la dels Amics del Museu Marítim de Mallorca, que n'és propietària però que no té recursos suficients en aquest moment.

La situació de cada BIC és prou diferent. El Consell de Mallorca informava aquesta setmana que el Balear ha acabat el període anual d’hivernada, en el qual, durant un mes, s’han dut a terme diferents tasques de manteniment i tornarà estar a ple rendiment aquest mes d’abril, quan començarà el període d’activitats escolars. Fins a final de curs, l'embarcació oferta sortides dissenyades pel Departament de Medi Ambient i on els escolars viuen l’experiència de navegar amb una embarcació de vela llatina i prenen consciència de la importància de conservar el patrimoni i l’entorn marítim.

Una vegada acabada la campanya, començarà la temporada de visites a ports i parcs naturals de Mallorca, que enguany s’inclou la del Parc Natural de Cabrera, amb motiu de la celebració dels seus 25 anys. La Balear va ser construïda l’any 1924. L’any 1995, després de més de 70 anys, acabava la seva feina activa a la mar i l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca va iniciar una campanya per salvar-la del desballestament, final habitual de les barques que es donen de baixa de l'activitat pesquera. D'aquesta manera s'aconseguí que el Consell de Mallorca la declarés BIC l’any 1998 amb categoria de monument, es fes càrrec de la propietat de l’embarcació i que es pogués restaurar i dinamitzar.

L'evolució de l'Alzina és diferent. L'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca és l'entitat propietària de l'embarcació que, mitjançant un conveni amb l'Escola de mestres d'aixa del Consell de Mallorca, va fer possible la recuperació i restauració de l'embarcació construïda a Cala Rajada pel mestre d'aixa Miquel Rosselló Tarrassa (1945). Des de 2008 està declarada Bé d'Interès Cultural i té la seva base al Club Nàutic S'Arenal gràcies a un conveni signat entre ambdues entitats. La retallada dràstica de subvencions que es va viure la passada legislatura va dificultar un panorama que, d'entrada semblava prometedor.

Els Amics del Museu Marítim havien pogut finançar l'adequació de la maniobra i de l'aparell de vela llatina, però sense subvencions es va trobar sense eines per assumir el manteniment habitual; en virtut del conveni signat amb el Consell, l'escola de Mestre d'Aixa n'assumeix la feina, però no el material ni altres conceptes (assegurances, varador, material...). Durant aquests anys, han estat aficionats a les barques tradicionals que s'han enamorat de la barca i decidir rascar i pintar l'embarcació, alhora que entitats privades han fet alguna cessió de material.

També s'han cercat fórmules de col·laboració, com l'establerta amb la cooperativa Jovent; alumnes del mòdul de manteniment d'embarcacions de fusta que imparteixen s'encarregaren del manteniment el 2014, en un intercanvi productiu: els alumnes necessitaven una embarcació per aprendre i la barca necessitava una bona repassada. El club nàutic s'Arenal ha fet aportacions de material, cedeix un amarrament o l'ús de les seves instal·lacions. Han estat anys de posar-hi les mans per devoció i de provar de trobar acòlits convidant a persones a navegar amb el llaüt a vela llatina, per fomentar la navegació tradicional però també per reclutar enamorats disposats a arremangar-se quan cal.

Les accions han inclòs activitats escolars i tallers de navegació tradicional. Doblers, però, pocs. Malgrat la bona voluntat, l'estat de l'Alzina s'ha deteriorat i necessita reparacions pressupostades en 1.500 euros de material. Assumint que la propietat, l'Associació dels Amics del Museu Marítim no pot pagar la factura, s'ha constituït l'Associació Alzinaires, disposats a fer aportacions personals per abonar el que es necessita. L'embarcació roman ara a l'espera al taller de l'Escola de Mestres d'Aixa, a l'aeròdrom de Son Bonet. Ja en l'estiu de 2014, les persones que dinamitzaven la barca, germen no formal dels Alzinaires, havien sol·licitat als Amics del Museu Marítim de Mallorca que els cedissin la gestió i ús, disposat a trobar formes alternatives de finançament.

La decisió d'accedir a tal cessió s'ha consumat el novembre de 2015. Ha estat llavors quan el grup creat entorn el llaüt ha decidit prendre forma oficial i assumir-ne les càrregues, tot i mentre es manté el conveni amb el Consell de Mallorca, que continua aportant la mà d'obra, però cap altre concepte. L'Associació es va presentar en societat el passat 19 de març al club nàutic de s'Arenal i amb una fideuada com a reclam gastronòmic. L'encontre ha estimulat adhesions, gràcies a les quals s'han recapt fins al moment 1.550 euros, cosa que no significa que la fita estigui assolida: al cost del material necessari s'ha d'afegir el transport de l'embarcació amb un remolc especial (300/400 euros); la pintura que s'haurà d'aplicar després de la feina estrictament de mestre d'aixa; la revisió d'un motor que du un any sense funcionar i la revisió de capitania.

S'està a l'espera de saber si l'Associació de Clubs Nàutics s'afegeix a les donacions necessàries, que s'estima que podrien sumar uns 3.000 euros, mateixa quantitat que es calcula que pot costar el manteniment anual corrent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ALZINAIRES, fa mes de 7 anys

Perfecte Stefan, et pots posar en contacte amb nosaltres a l'adreça de correu electrònic abordalzina@gmail.com

Valoració:0menosmas
Per Stefan, fa mes de 7 anys

Yo puedo echar una mano con esto.

Stefan

Llaüt "El Gordito"

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente