algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

La Feixina, el monument inaugurat per Franco

El dictador Francisco Franco durant els actes d'inauguració de la Feixina. | Font: Fideus

26 de maig de 1947, el dictador Francisco Franco arribava a Mallorca per inaugurar el monument en «honor» a l'enfonsat creuer Baleares deu anys abans.

Un monument que s'havia construït a través d'una subscripció popular impulsada per Ultima Hora. Empreses com Banc de Crèdit Balear, la Caixa d'Estalvis, el Banc d'Espanya, GESA, el Grand Hotel, l'Hotel Victoria, l'Hotel Alhambra, el Bar Bosch, el Teatre Líric o El Cercle Mallorquí foren algunes de les que subscriviren el monòlit.

El solar on s'ubica el monument pertany a l'Ajuntament de Palma des del segle XVII. Es va remodelar com a parc el 1935 amb la construcció del col·legi, obra de Guillem Forteza. Durant la guerra del 36, el col·legi es va convertir en caserna fins que va ser retornat a l'Ajuntament durant els anys seixanta. L'any 1978 va recuperar la seva condició d'escola.

Segons explica el cronista oficial de Palma, Bartomeu Bestard, «per a fer el projecte es va convocar un concurs al qual es van presentar unes vint propostes. El 28 de juliol de 1939, el jurat es va pronunciar per unanimitat a favor del projecte titulat 'Inmortalidad', dels arquitectes Francisco i Antonio Roca i l'escultor José Ortells».

El mateix Bestard assegura que els arquitectes justificaven així la ubicació i forma del monument: «Atès el lloc de l'emplaçament ha de dominar en aquest monument la dimensió vertical; ja que no només hi obliga les àmplies vies que l'envolten, sinó encara més, la important atenció que pugui ser descobert des del mar pels navilis que el travessin, i puguin tributar un emocionant crit de presentes i Viva España».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Es suis, fa mes de 8 anys

@...
Molt bo, totalment d'acord.

Valoració:2menosmas
Per ..., fa mes de 8 anys


Aproximadament, entre 3000-5000 ciutadans de Málaga sense protecció militar foren assassinats en la seva fuita a Almería. Mares que portaven infants petits morien, deixant la carretera sembrada de menuts ferits i indefensos. Els vells, ferits, i aquells qué físicament, emocionalment o espiritualment no pogueren seguir el camí, van ser massacrats. Alguns informes del anys seixanta asseguren que encara es podíen trobar cossos a les cunetes de la carretera pels atacs aeris i terrestres. Els que arribaren a Almería foren dejectats per la població, per por als franquistes.
Els civils que varen declinar evacuar Málaga (uns 4.000) foren sistematicament encerclats, violats i assessinats i els seus cossos tirats a fosses comunes com la del cementiri de Sant Rafel.
Les tropes franquistes estaven compostes per 10.000 camises negres italians, un nombre indeterminat d´alemanys, regulars marroquins (molts d´ells cobraren una pensió vitalicia de l´estat español), tropes de Ceuta, Melilla, Canaries i Balears, i els supporters peninsulars.
Les tropes de la República per defensar Málaga eren 12.000 milicians andalusos de la CNT, 4.000 d´ells sense armes.

Aquesta massacre fou vista més tard a Europa com a precursor históric de les monstruositats del fascisme i del neonacionalisme, tals com l´ Holocaust.

Wikipédia


La matriu del nazisme és perfeccionar el mon matant gent. Per Hitler era perfeccionar la raça per conquerir un mon millor, per Franco era purificar Espanya a “qualsevol preu”. És exactament la mateixa idea.
En una entrevista després de la guerra, el periodista demanava a un nazi responsable d´un camp d´extermini on es mataven semanalment 10.000 persones, homes, dones i nens: “No te sentíes terriblement deprimit fent aixó?”. Resposta: “En absolut, estavem perfeccionant el mon”. I el noi no era dolent, tornava a casa els vespres i era un pare i espós amantíssim. Només és que estaba hipnotitzat. De petit, a les joventuts hitlerianes l´havien convençut de que la raça aria era superior sense adonar-se de que l´havíen convertit en un robot insensible, capaç de les pitjors monstruositats i pensar qué ho feia bé.
Els pobres mariners només eran soldats, els soldats universals, com diu Donovan en la seva coneguda Universal Soldier: “…jo matant per tú, amic meu i tú matant per jo, i sense nosaltres tota aquesta matança no sería possible…”
En la meva opinió, aquest i només aquest és el missatge que representa el monument de la Feixina. El dret de matar gent per una idea, i és aquesta idea la que hauría d´esser demolida per sempre, si és veritat que volem un mon millor.

Valoració:5menosmas
Per Es suis, fa mes de 8 anys

Qui no coneix sa seva historia esta condemnat a repetirla (Jorge Santayana), i sa historia avon es catalans volen partir d'Espanya i els acaben bombardejant se repeteix de una a dues vegades per segle des de fa 300 anys. Es espanyols no amollen, i fa 300 anys que no han canviat d'estrategia. Se justifica es franquisme perque se diu que entre altres coses va impedir que Catalunya s'independitzas o se confederas amb Espanya (Ja ho negociaven just abans des cop d'estat). Es borbo coronat a dit pen franco conta que es dictador, abans de morir, li va encomanar una sola cosa: mantengui sa unitat d'Espanya. Aixo es lo que hi ha darrera, i de fet aquesta es sa unica manera que han tengut de convencer a Catalunya de no partir. Si fins i tot ja hi han hagut animals que han fet calculs sobre una invasio molt recentment... llastima que es numeros no els surten de p'en lloc. Apart de que, estant a sa EU, una petita insinuacio en aquest sentit i feis fallida inmediatament. Aquesta vegada hi haura un punt d'inflexio. Catalunya negociara sa seva independencia com ho ha provat de fer sempre, sa darrera vegada entre es 34 i es 36. Domes que aquesta vegada Espanya esta a dos dits de sa fallida, amb mes d'un bilio de deute, i ben agafada pes coeons.
Tots aquests filofranquistes, o filofeixistes, com t'agradi mes Salvatore, podeu seguir justificant es vostro heroi i tots es seus assassinats (200000, 100000, o es que vulguis, si son 1000 son 1000 de mes). Al manco no haure de passar sa vergonya de pertanyer a un pais on es partit que ha governat en majoria s'en va des parlament hores abans que votin condemnar es Franquisme. O un pais avon se poden escriure missatges pro-nazis a un diari i ningu, o quasi ningu, s'escandalitzi. Pensa com vulguis, es teus missatges que has posat aqui els vos farem rellegir quan tengueu sa poca vergonya (i es poc respecte pers ses victimes des feixismes) de tractar de feixistes es catalans que volen escapar des teu pais convocant un referendum, de forma exemplarment pacifica. Al manco no perdrem es petit plaer de posar en ridicul a qui ve a un diari en una llengo que no es sa seva a dir dois i enaltir assassins.

Valoració:5menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

Suizo : Decididamente no nos entendemos,pero tampoco me importa. El 18 de julio de 1936 en España hubo un golpe de estado de varios generales y la mitad del pueblo español.Muy lamentable, pero pensar en lo que hubiera sido si no se da el golpe nos haría entrar en la historia ficción y yo no voy a hacerlo. He de ceñirme a donde estamos ahora y cómo hemos llegado hasta ahí. Ya veo que sigues en tu quimera de República Catalana y ya te estrellarás por ahí. Insistes con 200.000 víctimas (realmente fueron muchas menos) porque sigues los principios de Goebbels. Lo cierto es que lo que pasó es otra historia. Lo lamentable es que el pueblo que no aprende de su historia está condenado a repetirla. Seguiremos enfrentados.

Valoració:1menosmas
Per Es suis, fa mes de 8 anys

Pareix que no hagis llegit lo que escric. Supos que es fet de que no contestis es meus arguments es per que no tens resposta, o sa resposta que voldries donarme no me la pots donar en public. Tu mateix. No veig avon en es meu missatge reconec es mal funcionament de sa republica, i no ho faig, senzillament perque no se fins a quin punt aixo es vera, i lo que no se no ho defens.
Sigui com fos, lo important es que es feixistes tenen sa mateixa responsabilitat per ses morts des seu cop d'estat, per sa guerra que crearen i pes 200000 assessinats de gent inocent en periode de pau posterior, que pot tenir ETA, o ISIS, o qualsevol banda de terroristes. Ses justificacions que dones son molt besties... Si ara encara tendra sa culpa sa republica per haver resistit fierament es cop d'estat feixista defensant es regim democratic. O sigui que si ara un malalt mental decideix treure ses armes contra es govern d'En Rajoy, lo millor que hauria fer per evitar morts es cedir ben aviat i no lluitar contra es colpistes, per que puguin fer una purga assassinant 200000 persones inocents per ses seves idees i tirin endevant. Tu realment llegeixes lo que escrius ?. T'havia pres en serio, pero o vas molt de broma, o hauries de fer-t'ho mirar per un bon professional, o varios. S'enaltiment des feixisme no esta suficientment perseguit a Espanya, esper que a sa republica catalana facin ses coses com toca en aquest tema.

Valoració:3menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

En fin, suizo, que al fin reconoces que la pluscuamperfecta república lo había hecho muy mal "unos años antes", Realmente, cuando lo hizo peor fue desde febrero de 1936, pero en fin, Franco,Sanjurjo,Mola,Goded,Fanjul,Cabanellas,Queipo,Saliquet,etc-,esperaban que el golpe fuera rápido, pero los republicanos,socialistas,anarquistas y comunistas se resistieron fieramente y ello desembocó en la Guerra Civil, que realmente fue una continuación a la revolución de Asturias de 1934. Recuerda las palabras de Francisco Largo Caballero, el "Lenin español", así como los comunistas y anarquistas. España se dividió en dos. Ciertamente, Franco provocó muchos muertos, pero también son responsables Casares Quiroga,Manuel Azaña,Francisco Largo Caballero y un largo etcétera. De lo que no cabe la menor duda es que la "idílica" república no fue tan idílica.

Valoració:-1menosmas
Per Es suis, fa mes de 8 anys

Tots es assessins dictadors i terroristes justifiquen matar per arreglar sa situacio. Sa qualitat de sa republica no te cap transcendencia aqui. Res, repetesc, res justifica assassinar gent i forcar una guerra civil, i molt manco res que hagi estat votat democraticament... Ara resultara que ISIS pot matar perque segur que passaven coses mooolt irregulars en es governs de Siria i Irak. O que en Franco tenia dret a executar a 200000 inocents en temps de pau perque sa republica ho havia fet molt malament uns anys abans. Amb aquests arguments tambe podries justificar ses accions de ETA, perque es govern espanyol en es Pais Basc l'ha cagada des de sempre. Lo que mes me fa flipar es que en aquest pais hi ha gent que fa aquest tipus de comentaris justificant genocidis i feixisme a diaris, i fotin gent a sa preso per fer apareixer es nom e ETA a un espectacle comic de teresetes. A quin segle som senyors?. I encara hem de discutir si hem de treure monuments inaugurats per aquesta gentussa...

Valoració:6menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

Sr. "ni más ni menos" : Con su comentario demuestra que no ha leído los míos anteriores. Ya sé que en febrero de 1936 hubo unas elecciones que ganó oficialmente el llamado Frente Popular. Pero es que, además, hubo OTRAS COSAS antes del 18 de julio. Lea mis comentarios anteriores y entérese.

Valoració:-1menosmas
Per ni més ni menys, fa mes de 8 anys

Salvador, aquella "idilica"república va ser el resultat de unes eleccions,per tan, era el que volien la majoria d´espanyols.

Valoració:5menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

Suizo : La historia de la II República Española e inicios de la Guerra Civil ya la he explicado más abajo. Repito que no te tengo por idiota. En fin, siempre que intentes mencionar a aquella idílica república en la que no creían ni ellos, seguiré en la vara. O sea, en la trinchera de enfrente.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente