cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
16°

Cort vol rescabalar-se amb la senyera explicant l'Estendard amb rutes històriques

Acte de celebració de la Festa de l'Estendard, amb la senyera com a protagonista. | M.À.C.

L'equip de Mateu Isern tracta de rescabalar el 'mal' infligit a un dels símbols més nostrats, la senyera quadribarrada, que aviat quedarà marginada dels edificis de titularitat pública, en virtut de l'aprovació el dijous passat de la Llei de Símbols de Balears, amb una sèrie de rutes de difusió i explicació històrica de la Festa de l’Estendard, que se celebra a Ciutat l'últim dia de l'any.

Aquell dia es commemora una de les festivitats civils més antigues del continent europeu, coincidint amb el mateix dia de l'any 1229 en què les tropes del rei en Jaume entraren a l'aleshores Medina Mayurqa islàmica, i amb la derrota dels exèrcits musulmans s'incorporà l'actual Palma i Mallorca sencera baix l'aixoplug cultural d'occident, retornant l'Illa al cristianisme i fonamentant la catalanitat que ha perviscut fins als nostres dies.

El tinent de batlia de Cultura i Esports de Palma, Fernando Gilet, explicà les peculiaritats de la “Ruta de la Conquesta”, acompanyat de l’historiador Joan Avellaneda, responsable dels itineraris, i el cronista oficial de la ciutat, Tomeu Bestard, incidint en què la idea és reforçar el valor històric d'aquells esdeveniments succeïts fa quasi 800 anys.

Transmetre a les noves generacions
Segons Gilet, “pretenem donar a conèixer més i millor la nostra història. Aquesta festa de Ciutat, que és bé d'interès cultural declarada pel Consell, és patrimoni de tots els mallorquins, és una festivitat que rememora l'inici i origen de la nostra societat i cultura cristiana”. “És una festa molt important que hem de saber transmetre a les properes generacions, i aquestes rutes pretenen ajudar a fer-ho”.

Aquest és el segon any que l’Ajuntament de Palma organitza l'activitat. La visita dura aproximadament 90 minuts, és gratuïta, i les reserves es poden fer telefonant al 608801983, de 9 a 14 hores, en dies laborables. S’inicia a la plaça d’Espanya, davant el monument de Jaume I, i se segueix la ruta del Conqueridor i de l’antiga colcada de l’Estendard, des d'on era la porta Pintada, pel carrer de Sant Miquel fins a l’edifici de Cort, on es contemplen diversos símbols i elements iconogràfics relacionats amb el Rei, la Conquesta i l’Estendard.

Enguany l'actualitat informativa marcada pel canvi normatiu sobre els símbols estimula especialment l'expectació pel que fa a una celebració on l'element zenital és la desfilada amb la senyera amb les quatre barres, maldament que aquesta mateixa iconografia no sigui "legal" per a exhibir-la, com passa per exemple als centres educatius de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rater, fa mes de 10 anys

Quina colla de bubotes, començant per n'Isern. Aquesta mateixa senyera que tenim amb orgull a l'Ajuntament i a molts llocs de Ciutat i de les Illes (i pels més unionistes, forma part de l'escut de la vostra España), està prohibida penjar-la als Instituts i col·legis. Esquizofrènics. Vàndals.

Valoració:4menosmas
Per ., fa mes de 10 anys

El mal que Bauzà ha fet a Balears es pot arreglar, però el que ha fet al PP ja és irreversible,

Valoració:5menosmas
Per The Best, fa mes de 10 anys

Gràcies Mateu Isern!. Aquest any hem d´anar tots a la Festa de l´Estendard.

Valoració:0menosmas
Per Pal, fa mes de 10 anys

Quants d'aquets que posen sa maneta li pegarien foc.

Valoració:8menosmas
Per Sac de gemecs, fa mes de 10 anys

I el batle Isern, en comptes de fer i organitzar rutes històriques, per què no li explica al seu president que ha ficat la pota tan endins que per molt que els altres s'hi esforcin, no l'hi podran treure.

Valoració:15menosmas
Per jrbs, fa mes de 10 anys

parlant en terminología i metalitat "Bauzá", podriem dir que la putada ja està feta....
En tot cas, enhorabona Isern.

Valoració:14menosmas
Per ..., fa mes de 10 anys

És "el 'mal' infligit", no "el 'mal' infringit".

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente