algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

Blanquerna: la lluita de dos models de ciutat

Els veïns es mobilitzaran per impedir que el PP cedeixi a les pressions i hi deixi circular cotxes. L'oposició critica les intencions dels populars

Blanquerna, en definitiva, representa la lluita de dos models de ciutat. La promesa electoral del Partit Popular de permetre-hi la circulació de cotxes no té, ara per ara, tant de suport com s'esperava. En tot cas, el sector de comerciants de la patronal Afedeco i el moviment veïnal de Bons Aires-Arxiduc pressiona l'equip de Mateu Isern, perquè compleixi el programa electoral. En canvi, una altra facció de residents de Santa Pagesa i diferents entitats socials de Palma, com ara la Mesa Cívica i el GOB, no estan disposats a entregar l'eix cívic a la voluntat d'un sector empresarial.

Tant és així que els veïns continuen la campanya per recollir signatures a favor de la prohibició d'automòbils. Amb data d'ahir, ja n'havien aplegades 3.517. A tot això s'hi suma el fet que alguns establiments de la zona -en concret nou- han canviat de parer i s'han pronunciat a favor dels residents. Ara, ja són 54 les botigues que volen que es conservi l'eix cívic. "El PP sent que no pot defraudar els comerciants que li donaren el vot perquè s'hi pogués transitar en cotxe. Ara bé, estam guanyant la batalla i ells (PP) veuen que el futur de l'eix hi implica la no-circulació de cotxes", recriminà la portaveu de l'Associació de Veïns de Santa Pagesa.

El dia 29 serà determinant. Segons la mateixa portaveu, el PP es comprometé a entregar a totes les entitats implicades una proposta alternativa. "Tenim por que no ens proposin obrir uns determinats trams i altres no, i això és desastrós. Des que és totalment per a vianants, aquest carrer ha guanyat en molts de sentits", afegí.

Cristina Roca és una comerciant de la botiga Ecològica. "Nosaltres sempre hem advocat perquè sigui un corredor per passar-hi a peu", assegura. A més, declara que hi ha molts residents i locals que "reivindicam un carrer més humà, sense cotxes, amb menys fum".

Joana Le Foll és una veïna de la barriada. "M'agrada perquè hi ha més vida a la via pública. Així, es facilita la comunicació entre la gent i s'assembla més a una àrea verda". Ara bé, alguns botiguers asseguren que, si es deixa talment, s'hi haurien d'incentivar polítiques per reactivar el comerç, que es ressent de la situació econòmica. "Això no és el carrer dels Oms. Vivim de la gent de la zona i amb la crisi les vendes han disminuït. El carrer és molt guapo, però comercialment s'hauria de potenciar", assegura Ricardo Díaz, propietari d'un negoci de reparació de calçat. Per Catalina Darder, comerciant d'una sabateria, la fórmula de mantenir un carril de trànsit no funcionava, perquè l'ORA era molt cara i els cotxes tampoc no respectaven la velocitat màxima. Això sí, admet que la clientela li ha baixat igual que a Pedro Alomar, que regenta una botiga d'animals.

Tomàs Balaguer, portaveu de la Mesa Cívica, una de les associacions que advoquen pels carrils bici i que impulsà la campanya per recollir signatures a favor de l'eix sense automòbils, no se'n sap avenir: "No hi ha cap antecedent d'això". Aquesta entitat i els veïns estaran a l'expectativa. De moment, continuen les seves accions. Avui mateix, la gent de Santa Pagesa ha organitzat una caminada per tot aquest tram i estan diposats a mobilitzar-se. Els partits de l'oposició també s'hi pronuncien. L'edil socialista José Hila animava ahir els regidors del PP a "visitar més localitats europees perquè vegin que s'hi fan coses modernes. Fins i tot Madrid i València, del PP, tenen eixos cívics", ironitzà. La coalició PSM-IV-ExM demanà al PP de Cort que reconsideri la proposta, atès que és una involució incontestable. Aquest tipus de corredors configura una urbs més moderna i més habitable. "La pretensió de tornar a permetre el trànsit motoritzat per Blanquerna demostra que el model de ciutat del PP és del segle passat", manifestà la regidora Marisol Fernández. La coalició convidà Isern a reconèixer que la seva promesa no respon a l'interès general ni al sentiment de la majoria dels ciutadans. Sobre tot això, el portaveu del PP, Julio Martínez, indicà: "Sempre hem defensat el primer pacte que s'assolí, que era el de mantenir-hi una àrea de trànsit. Volem arribar a un consens". Els comerciants d'Afedeco i els veïns de Bons Aires, però, ja donen per feta l'alternativa d'un carril d'automòbils.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per G, fa mes de 12 anys

Avui (dimecres 29 de Juny) a les 19h hi ha convocada una passejada reivindicativa per tot el carrer Blanquerna per demanar que aquest es mantingui peatonal. Per favor, acudiu tots els que volgueu venir i, sobretot. feis-ne difusió. Volem Blanquerna 100% peatonal!

Valoració:0menosmas
Per Dissidents, fa mes de 12 anys

Els cotxes devoren la ciutat. Basta de contaminació. Prou de botiguers i tallers que no deixen jugar als infants al carrer ni gaudir d'espais lliures a la ciutadania.

Valoració:2menosmas
Per Miquel, fa mes de 12 anys

Un consumidor responsable amb l'entorn: Yo conozco dos de ellos: cierto taller de coches y cierta tienda de alimentación especializada en la pasta fresca.
Tampoco yo pienso comprar en una sóla tienda que apoye la apertura al tráfico

Valoració:3menosmas
Per Un consumidor responsable amb l'entorn, fa mes de 12 anys

Quins són aquests establiments d'AFEDECO que no volen eix cívic. Vull saber quins són per no anar-hi a comprar.Tots tenim dret a saber quins són per no anar-hi a comprar més.

Valoració:5menosmas
Per BlanquernaLliureDeCotxes, fa mes de 12 anys

Mobilitzar-nos, això és el que hem de fer! Ànims i força! :)

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente