algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Son Espases no pot realitzar cirurgies cardíaques

Segons el Sindicat Mèdic, la situació obliga a derivar els pacients a l'UCI de centres privats

L'Hospital de Son Espases no està en condicions de realitzar trasplantaments, ni cirurgies cardíaques, ni operacions complexes, que comporten cures postoperatòries a l'àrea de l'UCI, com neoplàsies toràciques, el que està provocant la derivació dels pacients a altres centres públics i privats, a causa que són inoperants 16 dels 32 llits de l'UCI, segons han criticat el president del Sindicat Mèdic, Isidro Torres, i el responsable de la secció Hospitalària, Miguel Lázaro. En una roda de premsa, Lázaro ha informat que els responsables de l'UCI a Son Espases van demanar a la Conselleria de Salut que no obrissin "de cop" els 32 llits durant el període nadalenc, si bé una vegada finalitzades aquestes festes, hi ha 16 llits inoperants (vuit de traumatologia i vuit de cirurgia cardíaca) "i no per voluntat del personal de l'UCI".

Així, ha reprovat que la unitat de crítics està funcionant amb la meitat de llits 23 dies després dels quals començàs a operar el nou Hospital de referència de les Balears, la qual cosa obliga derivar als pacients a l'UCI de centres privats, amb el cost econòmic que això comporta. Com a exemple d'això, ha apuntat que els pacients que requereixen de cirurgia cardíaca estan sent traslladats a la Policlínica Miramar. D'altra banda, ha apuntat que tant el trasllat al nou hospital, com el fet que només siguin operatives la meitat de llits en l'UCI, "ha pogut condicionar" perquè encara no hi hagi hagut cap tipus de donació d'òrgans a Son Espases, tenint en compte que per dur a terme aquest procés, s'ha de mantenir en l'UCI en estat de mort cerebral a la persona que hagi mort.

En general, segons ha detallat, hi sol haver dos o tres donants cada mes, per la qual cosa, en cas que hagi mort alguna persona en condicions per donar els seus òrgans, haurà estat derivada a altres hospitals de l'illa, davant de la falta de capacitat de Son Espases. Per això, Torres ha demanat "diligència" a la Conselleria de Salut perquè "s'incorporin tots els recursos sanitaris el més aviat possible i en les millors condicions". Així, ha anunciat que "fins que no es donin les condicions" no es poden realitzar en Son Espases les cirugías de subespecialitats, que requereixen que el pacient rebi en l'UCI unes cures humanes, professionals i materials i uns aparells molt complexos, com és el cas dels trasplantaments, cirurgia cardíaca i neoplàsies toràciques. Per la seva part, Lázaro ha assenyalat que un altre dels "efectes col·laterals" que està tenint el "precipitat" trasllat al nou hospital és la "saturació" de l'àrea d'urgències i observacions, on fa dos dies hi havia 35 pacients" bloquejats "llitera amb llitera" als passadissos en "condicions millorables des del punt de vista de la dignitat humana", a causa que no hi havia un "drenatge de llits" cap a les plantes.

Situacions delicades

Aquesta situació, segons ha advertit, està provocant un "estrès i una indignació" al professional sanitari, que la pròxima setmana mantindrà reunions amb els caps de servei, pel que no ha descartat que es puguin produir concentracions, tenint en compte que els metges i infermeres "no estan disposats a treballar en condicions en les quals se senten estressats". "Aquest mes de gener, haurien d'estar resoltes totes les incidències en quiròfans, l'UCI i Urgències, que són els serveis, en els quals més problemes hi està havent i que haurien de ser operatius i treballant amb normalitat, que es puguin realitzar els trasplantaments en les condicions oportunes i els pacients puguin ser derivats a planta amb diligència", ha remarcat Torres.

A més, el president del Sindicat Mèdic ha recordat que encara no ha començat a realitzar-se en Son Espases la cirurgia programada pel que Lázaro ha advertit que la llista d'espera és "més llarga que la llista de Schindler", pel que, segons el seu parer, una vegada comenci a dur-se a terme, provocarà una "sobreocupació de les àrees d'urgències i observació". Per la seva part, el responsable d'Atenció Primària del Sindicat Mèdic ha informat que en alguns centres de Mallorca, el termini d'espera per ser atesos pel metge de capçalera s'eleva fins als 15 dies, situació que s'agreuja en el departament de Pediatria, ja que en alguns casos assoleix els 21 dies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tanmateix, fa mes de 13 anys

Ja mos han pres el pèl un altre pic: s'ha inaugurat un hospital abans d'acabar-lo, com ja va passar amb Son Llàtzer.

Valoració:0menosmas
Per castellet, fa mes de 13 anys

Lazaro i Torres, quines dues clepes.
Mai els he sentit parlar en català. Son Peperos??

Valoració:5menosmas
Per PONT DE FERRO, fa mes de 13 anys

SON ESPASES = MIRALL DEL PSOE

Valoració:-7menosmas
Per El que hi ha al darrere, fa mes de 13 anys

Total: un bon negoci per a les clíniques privades. Algun polític deu tenir molts regals per Nadal.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente