muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Quatre hores estèrils al ple

El PP i el Pacte s'enfrontaren ahir en una sessió tensa. Els dos bàndols defensaven propostes sobre Son Bordoy gairebé idèntiques, però no arribaren a cap acord

114584
El PP i el Pacte s'enfrontaren ahir en una sessió tensa. | Pere Bota.

El ple municipal extraordinari d'ahir, convocat pel Partit Popular per parlar tan sols del projecte d'urbanització de Son Bordoy, es convertí en una disputa estèril plena de desqualificacions entre els partits del Pacte i els populars. Durant prop de quatre hores, els dos bàndols defensaren set propostes cada un, molt semblants, gairebé calcades, però ningú no cedí. El PP, d'una banda, i el PSIB, el Bloc i UM de l'altra, votaren tan sols les seves iniciatives. No s'arribà a cap acord per la manca de voluntat d'intentar-ho. Tot era tensió, males cares i riures nerviosos. Allò que hi havia en joc, més que mai, no era el contingut de les propostes, sinó el protagonisme. El PP volia escenificar que havia frenat el pla de Son Bordoy -amb l'ajuda de veïns, ecologistes i mitjans de comunicació, que segons ells s'hi haurien afegit més tard-. Per contra, l'equip de govern volia que quedàs clar que eren ells els qui havien reclamat els canvis del projecte per adaptar-lo al seu "model de ciutat". En demanar-li per què els integrants de la batlia no havien intentat cap transacció de les propostes amb els populars, la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, no va saber què contestar.

Tensió

Com que els nombres són els que són, tot i que hi faltava la regidora Cristina Cerdó (UM) per motius personals, prosperaren tan sols les iniciatives de l'equip de govern. En cas d'empat, la batlessa hi té vot de qualitat. Això sí, durant el llarg debat no mancaren les indirectes i els retrets de tota mena. Els populars interpel·laren contínuament la primera edil perquè respongués, però Aina Calvo no obrí la boca més que per cedir la paraula a uns o altres, fins que no s'acabà el ple. I llavors tan sols ho féu per donar un "missatge de tranquil·litat" i assegurar que havien actuat i sempre actuarien "amb transparència".

A estones, semblava que el debat era un infantil i etern sí-no, sí-no. Els regidors del PP, per exemple, acusaren l'equip de govern de "plagiar" les seves propostes per tal de silenciar-los, mentre que Garví afirmà que era el PP qui els havia copiat a ells, perquè s'havien basat en un estudi redactat per Urbanisme el mes de juliol. Els populars també indicaren que, com que Cort no havia lliurat el segon informe vinculant al Govern dins el termini establert, que s'acabava el 24 de desembre, això volia dir que donaven suport al projecte per silenci administratiu. Garví es defensà assegurant que l'Executiu no podia tirar endavant el projecte sense aquell informe, precisament perquè era vinculant. A més, durant el ple no faltaren referències a un possible negoci tèrbol darrere la urbanització de Son Bordoy que, òbviament, la coalició governant negà en tot moment.

El portaveu popular, Julio Martínez, digué que el "macroprojecte de Son Bordoy" era un intent d'operació d'especulació urbanística "digne del Pocero" -en referència al famós especulador Francisco Hernando Contreras, conegut com Paco el Pocero, que es féu ric amb el negoci immobiliari. Afegí que significava "convertir en realitat el somni de qualsevol especulador immobiliari: que li multipliquin per quatre la quantitat d'habitatges que pot construir". Fins i tot afirmà que "l'autor intel·lectual" del pla de Son Bordoy, que preveu edificar 846 pisos allà on amb el Pla General tan sols se'n podien fer 225, era el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero (PSIB), amb altres persones pròximes al seu partit, i que els promotors també tenen "noms i llinatges molt propers als socialistes" -tot fa pensar que es referia a l'empresari Martí Gual.

Menys pisos

Entre les propostes que finalment s'aprovaren, destaca la de reduir l'altura i la densitat de població de la urbanització. Tot i que el text no ho especifica i Garví manifestà divendres que no tenia per què ser així, el director tècnic d'Urbanisme, Antoni Planas, admeté que això significaria reduir el nombre de pisos i d'habitants, si bé no podien avançar-ne cap xifra. Va explicar que havien continuat estudiant el projecte però que ara tocava al Govern respondre a les demandes.

També s'acordà augmentar les mesures de protecció dels camps que hi ha sobre el Molinar i que no queden afectats pel projecte i que els accessos s'enllestissin abans d'acabar els habitatges. De fet, el regidor de Mobilitat, José Hila, digué que d'aquí a menys de mig any hauran començat les obres de les noves entrades del Molinar, l'enllaç amb la via de cintura i la rotonda de Son Parera.

Les altres propostes de Cort finalment aprovades demanaven que els blocs no s'alçassin enmig de la zona verda, fragmentant-la; fomentar la participació de veïns i entitats; que totes les àrees municipals que poguessin tenir res a dir sobre la qüestió n'elaborassin els informes corresponents; reclamar que l'Ajuntament de Palma participàs en els organismes de seguiment del projecte; i assegurar que rebrien, com a mínim, el 20% dels terrenys, tal com pertoca segons el Pla Territorial.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per desenganat del gob, fa mes de 13 anys
El PP i el GOB de nou de bracet: tandem Rodríguez/ Blázquez al poder. La doble ZZ ataca de nou.
Valoració:1menosmas
Per Miquel, fa mes de 13 anys
Esta es la regeneración del Partido Popular: Vuelta a la forma de hacer política de siempre, ya se empieza a notar la mano de Rodriguez en la manera de hacer oposición: cualquier cosa para minar la imagen del adversario, si hay que mentir y manimular se miente y se manipula, cualquier cosa para minar la imagen de Calvo. Veremos si les funciona, lo ha hecho muchas veces.
Por cierto, en el gobierno del estado las mismas estrategias con distintos personajes.
Es lamentable en lo que la mercadotecnia ha convertido la política.
Valoració:2menosmas
Per Llucifer, fa mes de 13 anys
La Sra. Calvo ha fet un bon paper en aquest cas, i la demagògia del PP ha quedat en evidència un cop més. Volen creure que tots són com ells, idò no, el Consell i l'Ajuntament fan informes que posen en dubte el projecte i el Govern l'atura. Au idò: que hagués passat en temps del senyor Matas? Els informes a un calaix i a callar.... venga ja, a donar lliçons a una altra banda, demagogs.
Valoració:7menosmas
Per desenganat del Psoe, fa mes de 13 anys
En que quedam? Urbanitzaran o no? I el GOB que hi diu ? Aquest tema senyors fa molta pudor i oi?Tant costa Sra Calvo dir PROU o BASTA de ciment!!! L'unic espai verd que tenia Palma i quedarà urbanitzat . Senyors "socielistes" estau tan aprop del PP amb aquestes accions!!!
Valoració:-5menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Però quantes vivendes faran a son Bordoy? A veure, si la zona pròxima a son Bordoy és l'autopista que és el que protegiran? Perquè és clar són Bordoy el continuen urbanitzant!! Quina manera de prendre el pel la d'aquests psociates!!!
Valoració:-3menosmas
Per Jaume, fa mes de 13 anys
Molt i mol bé, Ajuntament. Basta de més pisos
Valoració:5menosmas
Per Antònia, fa mes de 13 anys
Si no ho entenc malament han decidit no urbanitzar, no? Idò, un 10 o tot el que sigui no seguir fent malbé la nostra illa.
Valoració:11menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Se´n van des cap! No n´hi ha prou amb els milers de vivendes sense vendre o llogar? Senyors polítics, no vos heu passetjat per Campos?
Estar segur que me fareu avorrir Mallorca.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente