cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
33°

45 entitats socials i sindicals firmen un manifest contra el Baleares

Memòria de Mallorca intensifica la campanya de rebuig al monument franquista de la Feixina i ja té un ampli suport de moviments civils de les Illes. En conjunt, donen veu a més de 40.000 ciutadans

Un total de 45 entitats socials i sindicals de les Illes i de l'Estat han fet costat al manifest de l'associació Memòria de Mallorca que demana la retirada del monument al Crucero Baleares erigit al parc de la Feixina. El manifest reitera el deure moral de llevar d'enmig de la plaça aquest monument que enalteix el règim franquista i que vulnera de manera clara la Llei de la memòria històrica. La campanya té un ampli suport. Són 45 entitats que en conjunt donen veu a més de 40.000 ciutadans. Memòria de Mallorca no es rendeix i, ara més que mai, ha intensificat la lluita de rebuig al monòlit, després que dies enrere Pimeco i Cambra de Comerç -dues entitats empresarials, amb interessos econòmics però sense cap lligam amb moviments socials- s'autoproclamassin defensors de la conservació del monument.

El portaveu de l'associació, Marçal Isern, recrimina que el "pitjor de tot plegat són les excuses, els pobres arguments que els defensors del franquisme utilitzen per mantenir erigit un recordatori d'aquell extermini humà". Pel portaveu, els partidaris del monument argumenten que el Crucero Baleares de la Feixina "no és feixista, tot i que el mateix dictador Franco, en el discurs d'unificació pronunciat a Salamanca el 19 d'abril de 1937, ho deixava ben clar: "Y en los lugares de la lucha donde brilló el fuego de las armas y corrió la sangre de los héroes, elevaremos estelas y monumentos en que grabaremos los nombres de los que con su muerte, un día tras otro, van forjando el templo de la Nueva España...". Isern remarca que "la campanya té l'objectiu d'ajudar a retornar la dignitat cívica a la zona".

El manifest és només una iniciativa de la campanya. Així mateix, el col·lectiu ha convocat un concurs d'idees d'àmbit estatal dirigit a arquitectes per tal de dissenyar un nou entorn per a la Feixina sense el monument.

Més força que mai-Totes les associacions

Associació Memòria de Mallorca, Comissió de la Dignitat, STEI, UGT Balears, CGT, CNT, SEPC-UIB, Ateneu Llibertari Estel Negre, Associació de Veïns del Puig de Sant Pere, Associació del Raval de Santa Catalina, Unió d'Associacions de Mallorca, Escola en Pau, Coordinadora estatal del Col·lectiu Víctimes del Franquisme, Psicòlegs sense Fronteres, IGMAN- Acció Solidària, Esquerra Unida Illes Balears, Esquerra Republicana, Lobby per la Independència, Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya - Illes Balears i Pitiüses, Joves d'Esquerra Nacionalista, CMI Militant, PCPE- Balears, Col·lectius de Joves Comunistes, Unió Cívica per la República, Associació Senegalesa Mallorquina, Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat, Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Castelló, Fòrum per la Memòria del País Valencià, Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, associació Memoria y Justicia d'Andalusia, Associació per a la recuperació de la memòria històrica d'Aguilar de la Frontera, Associació per a la recuperació de la memòria històrica d'Aragó, Memòria Històrica de Palència, Recuperació de la memoria històrica de Valladolid, associació Ateos y Republicanos, Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado de Colombia, Sindicat d'Estudiants de les Illes Balears, Mans Fora de Veneçuela, Fundació Frederick Engels, Plataforma Ciutadana Gent de Marratxí, Musidiversitat SL, Barri TV, asociación Candela Projectes Solidaris, Federació estatal de Fòrums per la Memòria, Plataforma Ciutadana Gent de Marratxí.

"És un monument criminal"

"El monument de la Feixina és un obstacle. Està situat en el punt central d'aquest parc i això impedeix que els barris de Santa Catalina i del Puig de Sant Pere puguin integrar-se a l'entorn". Així pensa l'arquitecte mallorquí Josep Quetgles (Palma, 1946), reconegut enguany pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts amb el premi Nacional d'arquitectura i espai públic. A més, és un dels participants en el concurs d'idees organitzat per l'associació Memòria de Mallorca amb l'objectiu de dissenyar una nova Feixina sense el monument al Baleares.

Ell i més d'una dotzena d'arquitectes presentaran abans del 15 de gener els seus projectes. Un jurat escollirà la proposta guanyadora, que serà remesa a l'Ajuntament, i se'n farà una exposició pública amb la resta de treballs.

En una entrevista a dBalears, Quetgles parla del poc valor estètic, arquitectònic i patrimonial del monument. Assegura que la forma actual de la Feixina produeix "una bossa negativa", un espai amagat que viu d'esquena a Ciutat. L'entorn queda tancat per l'escola Jaume I, sense una veritable àrea de jocs, pel darrer tram clavegueritzat de la Riera i per la plaça de la Porta de Santa Catalina i el Baluard, situats en "un cul-de-sac". Per això, Santa Catalina i el Jonquet no gaudeixen de connexions horitzontals amb la ciutat. "Ara hi ha l'oportunitat d'aprofitar l'oposició al residu franquista per invertir aquesta situació negativa", constata Quetgles.

El concurs vol fer veure que l'alliberament del "pes del passat" no només és un gest simbòlic, sinó que també pot constituir un bon moment per recuperar el sentit comú en aquest indret. A més, per Quetgles, el monòlit "no té interès com a objecte plàstic. Dotar d'una mirada estètica un vestigi d'aquestes característiques és de per si una perversió". I conclou: "És un monument criminal".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Catalina, fa mes de 14 anys
N'hi ha un que sí que és un bon iconoclasta! Si no escrius ni la teva llengua normativament és que et són ben igual les icones, i els símbols. O és que només t'agraden segons quines icones i segons quins símbols?

Acabem amb les icones feixistes, vénga, que vàrem dir un dia que érem europeus!

Estic ben orgullosa de no tenir cap avantpassat militar feixista, i que mon pare no fos fletxa, que ho hagués pogut ésser, si son pare hagués estat feixistot!!!!!
Valoració:0menosmas
Per JMM, fa mes de 14 anys
Quina mena de persona pot estar en contra de l'enderroc d'un monument feixista? Algú s'imagina que a Alemanya encara es conservéssin els monuments i els símbols del nazisme? Quina vergonya de gent.
Valoració:2menosmas
Per Francesc (Menorca), fa mes de 14 anys
A jo m'agradaria saber com s'ho ha fet en robines per tenir tanta puntuació positiva. Amb demagògia pura i dura s'atraveix a defensar quelcom indefensable: l'apologia al franquisme a les places d'una ciutat en la que -sense anar més lluny- el movimiento va escatar el batle electe en el moment de l'alsamiento.

Els teniu quadrats per defensar el que no té defensa possible, però sou uns covards per no anar de cara. Feixistes concagats.

Que consti que vos dic feixistes partint d'unes premises molt clares:

1.Estim la llengua i no tenc per costum anomenar les coses per un nom que no és el corresponent. Sempre corregesc a la gent per emprar paraules com nazi, feixista, franquista... només perquè no estan d'acord amb la persona a qui van dirigides. El nazisme, el feixisme, el franquisme, són coses molt fortes com per devaluar-ne el significat i el simbolisme. Gairebé no m'hi trob mai, perquè no m'hi mescl amb gentola d'aquest tipus i perquè no te'n sols trobar espontàniament, amb defensors de l'apologia al feixisme i, per tant, no ho solc dir. Però quan toca toca: Feixistes.

2) Jo també tenc estudis. Ho dic perquè a tu t'ha semblat important dir-ho. A jo també m'ho ha semblat, així que podem mirar entre la gent amb estudis quin és el parer sobre l'apologia al feixisme... Supòs que els feixistes quedaríeu en evidència, tal com hi quedaríeu també si demanam l'opinió entre altres mostres de la societat.
Valoració:6menosmas
Per Francesc (Menorca), fa mes de 14 anys
"Sempre igual"

Sempre m'han fet gràcia aquests que surten a criticar les malures de tenir símbols guerrers de l'edat mitjana just quan es xerrar de tomar símbols que fan apologia del feixisme.

Ets un demagògic i ho saps. Si te posa calent l'apologia al franquisme digue-ho clar. Covard!

Ah, i si te molesta tant la figura de Jaume I, ja saps què pots fer: agafar les teues coses i partir cap al nord de terres catalanes, d'allà on es va començar a extendre el poble català, abans de començar a reconquerir terres abans cristianes, que havia conquerit l'Islam en la seua expansió, com Barcelona, València, Múrcia o Mallorca.
Valoració:1menosmas
Per stone, fa mes de 14 anys
I això te cap interes ? estau sonats amb aquestes xorrades
Valoració:-6menosmas
Per Esbucat, fa mes de 14 anys
Qui ha de tomar el monument es na Nanda Ramon del PSM i no vol. En Grooske es tambe corresponsable pero passa mes pena pel sou de les dues assessoees que per l'esbucament del Baleares.
Valoració:4menosmas
Per Sempre igual, fa mes de 14 anys
I amb en rei jaume que feim perque aquest si que va esser un cabrò, o sino feim mès festes amb ell, representa molt bè vostra mentalitat tancada.
Valoració:-12menosmas
Per Pare Garau, fa mes de 14 anys
Hem de tomar i prohibir quantes més coses millor, ja hem estat massa tolerants fins ara. Propòs un Tribunal Popular que examini tots els monuments, noms de carrers, festes, espectacles i altres i els que no s'ajustin a les nostres normes siguin prohibits o enderrocats
Valoració:-16menosmas
Per Inmi, fa mes de 14 anys
" ....impedeix que els barris de Santa Catalina i del Puig de Sant Pere puguin integrar-se a l'entorn"


??????
Valoració:-2menosmas
Per robines, fa mes de 14 anys
Monument M. 1.- Construcció edificada per a recordar una persona o esdeveniment extraordinari: A la plaça del meu poble hi ha un monument dedicat als mestres. 2.- Edifici notable per les seves dimensions, bellesa, antiguitat, etc.: A Alcúdia hi ha monuments interessants i importants des del punt de mira històrica.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente