muy nuboso
  • Màx: 17.22°
  • Mín: 12.25°
12°

El Consell beneeix l'augment d'altura de l'hotel del palau de congressos

Per autoritzar-ho, la Comissió d'Urbanisme diu que els dos edificis formen un “equipament indissoluble, de titularitat i ús públic”. Condiciona les autoritzacions per a l'activitat turística al funcionament del palau

El Consell de Mallorca aprovà ahir de manera definitiva la façana marítima de Palma. Amb l'única abstenció del PP, autoritzà la modificació del Pla General de Palma impulsada per l'Ajuntament per donar cobertura als canvis en el projecte del palau de congressos i de l'hotel annex, que ja no ocuparà dos edificis, sinó un amb tres altures més. Per fer-ho possible, la Comissió d'Urbanisme considera que el palau i l'hotel conformen un "equipament indissoluble, de titularitat i ús públic" i condiciona el vistiplau al fet que les autoritzacions o llicències de funcionament de l'activitat turística quedin vinculades al funcionament conjunt de l'equipament Palau de Congressos i Hotel.

La modificació del planejament, aprovada ahir amb els vots de PSOE, UM i Bloc, fou impulsada per l'actual equip de govern de Cort (del mateix color polític) després que es comprovàs que l'anterior consistori del PP havia projectat un dels dos hotels prevists en el complex sobre un solar que no era públic. La Sala actual optà llavors per modificar el projecte i passar dels dos hotels inicialment prevists a un de sol, però amb una major edificabilitat i nou metres més d'alt.

Però, com que Palma no està adaptada al Pla Territorial, no pot incrementar-ne la capacitat edificatòria. Per fer-ho possible, s'optà per traslladar l'increment edificatori des d'un altre solar, ubicat a l'avinguda de Mèxic, que ara passa a ser zona verda. A la vegada, per poder complir amb les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT), que impedeixen fer modificacions de planejament que impliquin increments edificatoris lucratius, es considera l'hotel com un equipament públic. D'aquesta manera, s'entén que el palau i l'hotel "conformen un equipament indissoluble, de titularitat i ús públic" i així s'interpreta que la revisió està amparada per l'addicional tercera de les DOT.

Fins ara, el Consorci que impulsa el palau (amb participació de l'Ajuntament de Palma i del Govern) estava executant el projecte amb una llicència atorgada en funció del primer projecte i, per tant, no podia fer segons quines actuacions previstes en el projecte modificat. Amb l'aprovació feta ahir, el Consorci ja pot demanar la llicència per poder executar les obres i cenyir-se al projecte modificat. La nova proposta preveu una edificabilitat de 17.700 metres quadrats (abans just era de 10.500 metres quadrats) i una altura màxima de 39 metres (abans se'n permetien 20 en tota l'ocupació de l'edifici i fins a 30 en el 30% de l'ubicació.

El PP justificà ahir l'absenció en la votació perquè considera que és un risc vincular els permisos de l'hotel al futur funcionament del palau de congressos. "Si el palau de congressos queda sense ús, l'hotel també hi quedarà i tindrem dues moles sense ús", advertí la consellera insular del PP, Clara del Moral, que ahir assistí a la Comissió Insular d'Urbanisme. La popular aclarí que, amb els problemes que està tenint el projecte, la decisió és arriscada.

Dubon es felicita

Per part seva, la consellera del Territori del Consell, Maria Lluïsa Dubon (PSOE), es felicità per l'aprovació d'aquest punt perquè suposa "tancar un tema important per a Palma i per al conjunt de Mallorca". Dubon recordà que l'hotel s'ha d'edificar en "íntima connexió" amb el palau i destacà que el projecte de façana marítima donarà "una major qualitat a una ciutat de primera classe com és Palma". Tant els responsables del Bloc com d'UM evitaren ahir valorar l'aprovació en la Comissió Insular d'Urbanisme.

El Govern no descarta demanar finançament a Madrid per acabar-ho

El Govern cercarà doblers d'allà on faci falta per acabar el palau de congressos. Això és el que vingué a dir ahir la portaveu de l'Executiu, Joana Barceló, en ser interrogada pels problemes de finançament que es hi haurà si es consuma l'anunciada sortida del projecte del Grup Barceló, soci majoritari de la UTE adjudicatària. La portaveu no descartà que els recursos necessaris s'obtinguin finalment per via de les inversions estatals.

"És una possibilitat", admeté la representant del Govern, que remarcà el "compromís" de les formacions implicades, el mateix Executiu autonòmic i l'Ajuntament de Palma perquè es compleixin els terminis fixats des de l'inici per tenir enllestida aquesta infraestructura i subratllà que el Govern treballa ara mateix en diferents línies per fer que l'execució de les obres no es vegi en cap cas afectada. En qualsevol cas, Barceló no concretà les negociacions que s'estarien mantenint amb el grup turístic, que ha amenaçat de deixar el projecte -i fins i tot té interposat un recurs per poder fer-ho eludint responsabilitats- o amb els possibles empresaris que el poguessin substituir. Tampoc no ho va fer sobre la possibilitat de rescatar el contracte d'adjudicació ni la quantitat total que s'està cercant en cas que això passés i les administracions haguessin d'assumir-lo.

La portaveu del Govern sí reiterà un altre pic que no es treballa en cap altra possibilitat que no sigui continuar amb la construcció del palau del congressos de Palma, és a dir, com per exemple haver d'aturar les obres per manca de recursos, "per la importància d'aquesta infraestructura i de disposar d'ella com més aviat millor". Barceló admeté, a més, que l'execució del projecte es troba ara en un "punt díficil", però que les administracions públiques implicades "continuam treballant per trobar el finançament necessari".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Indignat, fa mes de 14 anys
Molt bé, molt bé!: un altre gra de sorra per a contribuir a la "balearització" (=aberració arquitectònica que es fa servir des de fa molt d'anys a les illes, sobretot Mallorca i Eivissa, consistent a construir desmesurats edificis a la vora del mar) amb el vistiplau de "les altes esferes". Segurament consisteix a un altre "pelotaço". És que quan no hi ha valia, només es pot optenir doblers de la construcció. Un monument més a la mediocritat i la despesa.
Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 14 anys
Tomau aquest macrobunker abans que no ens penedim!
Valoració:0menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
I s'embat, què?
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente