cielo claro
  • Màx: 22.28°
  • Mín: 13.08°
22°

78 infants, víctimes de violència de gènere

El projecte Mentories, de 2009, estima que a Palma hi ha 16.688 menors que poden estar patint aquests casos

L'Ajuntament de Palma, en el marc del projecte Mentories, ha atès durant el primer semestre de 2009 un total de 119 casos de maltractament, inclosos els de 78 menors fills de víctimes de violència de gènere. L'objectiu d'aquesta inciativa és prevenir la reproducció de conductes violentes en aquests infants d'entre 4 i 17 anys.
La batlessa de Palma, Aina Calvo, va remarcar que es tracta d'un "projecte pioner" que únicament s'ha desenvolupat a Catalunya i que atorga la importància a aquest col·lectiu de víctimes que, fins ara, era "el gran oblidat", segons va remarcar la regidora d'Educació, Igualtat i Drets Cívics, Cristina Ferrer.

Així mateix, segons el darrer document esmentat -l'Observatorio de violencia doméstica y de género del Consell General del Poder Judicial- les denúncies cursades només representen el 15% dels casos d'aquest tipus.
Això voldria dir, segons va indicar Ferrer, que a Palma hi hauria un total de 12.093 situacions de violència. Aplicant-hi l'índex de fills/filles per dona balear que fa servir l'INE (1,38) i partint de la base que cada denúncia correspon a una dona, se'n pot inferir que el col·lectiu potencial d'infants fills i filles víctimes de violència de gènere és de 16.688 a Palma.

Des de principi d'any el projecte atén 68 casos nous -48 nens i 28 persones adultes- i 51 del 2008 que continuen vinculats al servei. El 69,23 per cent dels menors usuaris té edats compreses entre els quatre i els nou anys, mentre que només el 7,9 per cent són adolescents. També cal destacar-ne que l'àmplia majoria -90%- són de nacionalitat espanyola. A pesar d'això, l'estudi posa èmfasi en el fet que, del total dels 219 infants atesos en serveis de víctimes de violència de gènere i altres d'atenció de la infància en risc, només representen l'1,3% dels casos potencials, dels quals menys del 50% reben algun tipus d'atenció específica. En aquestes situacions, la intervenció té lloc a partir de dos eixos primordials. Un respon a la prevenció de la repetició dels models violents en la vida adulta.

L'altre eix consisteix a donar suport i acompanyament per augmentar les habilitats dels menors perquè aconsegueixin afrontar les situacions que han patit. En concret, es realitzen sessions grupals, tutories individualitzades i un treball interfamiliar. Així, des del primer moment que recorren al servei, tenen una persona -mentor- que es fa càrrec de la seva situació. Quant al perfil dels adults atesos enguany -27 dones i un home-, és el d'una persona d'entre 31 i 40 anys, de nacionalitat espanyola en la meitat dels casos, i la majoria no conviu amb la parella agressora.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.