A partir del proper mes de juny, l'Ajuntament de Palma no concedirà llicència d'obra per construir en sòl industrial a cap projecte que excedeixi els límits que marcà el Pla General d'Ordenació Urbana de 1998. Així ho féu saber ahir per sorpresa la batlessa, Aina Calvo, qui es va reunir al matí amb empresaris, industrials, constructors, comerciants, representants sindicals i de les entitats veïnals per comunicar-los aquesta decisió.
L'objectiu de Calvo és revisar la normativa municipal en matèria d'edificabilitat en sòl industrial, racionalitzant-ne l'ús i adaptant-la al model de Ciutat que impulsa l'actual equip de govern.
En la pràctica, aquesta decisió implica la suspensió cautelar de la modificació de l'ordenament urbanístic introduïda l'any 2004 que permetia aixecar edificis de més altures i més grans en un tipus concret de parcel·la -la M-.
Aquesta modificació, a més, eliminava l'obligació que el 50% de l'immoble estigués destinat a ús industrial, de manera que se li podia atorgar un ús comercial, per exemple. Segons la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, aquesta reforma de la normativa provocà un encariment del sòl industrial -el més car de tot l'Estat, assegurà- i féu fora dels polígons els petits i mitjans empresaris. Un altre problema que al parer de Garví s'hauria derivat de la modificació legislativa del 2004 seria la manca de serveis adequats -clavegueram o places d'aparcament- a la grandària de les naus que s'han construït als polígons.
La incògnita d'UM
Ara, Cort vol revertir aquesta situació i per aquest motiu el juliol, un mes més tard de la suspensió cautelar, presentarà una proposta de normativa que, segons la batlessa, "racionalitzarà els usos del sòl als polígons, si bé no eliminarà aquells diferents a l'industrial". Per tirar endavant aquesta reforma, Calvo necessitarà el suport dels regidors d'Unió Mallorquina, els quals fa més d'un any ja votaren en el ple municipal a favor d'una proposta del Partit Popular (vegeu article anterior) que anava en un sentit oposat al de la mesura que impulsa la batlessa.
dBalears contactà ahir amb la tinent de batle Cristina Cerdó (UM), la qual declinà fer cap declaració sobre el posicionament del seu grup en aquest tema. Qui sí que s'hi pronuncià fou el PP (vegeu pàgina següent), tot criticant la decisió titllant-la d'inoportuna. Ara, Calvo haurà de cercar un consens en aquest tema, que fa molt difícil saber quan es materialitzarà el canvi legal. Amb tot, la batlessa recordà que la modificació, de fet, ja estava inclosa en l'acord de govern signat pel PSOE, el Bloc per Palma i UM.
Industrials, no; comerciants, sí
Quant als directament afectats per la decisió, i als quals Calvo en volgué informar personalment, les reaccions foren ben diverses. L'Associació d'Industrials de Mallorca, defensora de la normativa aprovada el 2004, no s'hi mostrà gens satisfeta. Col·lectius com la CAEB i l'Associació de Constructors manifestaren el seu desig que la moratòria fos com més breu millor. Els comerciants, de la seva banda, li donaren el seu suport.
El PP no entén la decisió i la troba inoportuna en un moment de crisi
El grup municipal del Partit Popular de Palma valorà ahir de manera molt negativa la decisió de la batlessa de suspendre la concessió de llicències d'obra en sòl industrial a determinats projectes.
A parer de Rafel Duran, portaveu municipal dels conservadors, "ni aquest és el moment adient, ni els polígons industrials són el lloc on aturar la inversió". Duran manifestà que amb l'actual crisi econòmica allò que cal és agilitar llicències, ajudar els emprenedors i atreure la inversió, i que amb aquesta decisió només hi ha perjudicats ("els empresaris, els constructors i els treballadors").
El portaveu popular criticà, a més, "l'intervencionisme" de la batlessa, que a parer seu no farà davallar el preu del sòl industrial, ans al contrari, farà que pugi: "Jo crec en la regulació de la llei de l'oferta i la demanda".
Un altre aspecte que també denuncià el PP fou la manca de consens de la decisió. "No l'ha pactada ni amb els seus socis de govern ni amb els col·lectius afectats per la mesura", hi va afegir. Per això, recordà a la batlessa que la modificació de la normativa "no podrà anar endavant sense un acord màxim".