El Fòrum de la Societat Civil ha anunciat que replantejarà als seus associats la seva continuïtat a les taules del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental de les Balears si no es revisa la metodologia, millora la transparència i augmenta proporcionalitat entre organitzacions socials i empresarials.
Així ho ha indicat el representant de l'entitat Joan Forteza, qui ha assenyalat, en ser consultat en una roda de premsa feta aquest dimarts a l'Estudi General Lul·lià sobre la dinàmica seguida fins ara, que ha qualificat de «molt dolenta» i no perceben «voluntat política de rectificar».
La presidenta rotatòria de Fòrum de la Societat Civil, Joana Maria Palou, ha censurat que les primeres «dolentes» impressions que es varen emportar de les taules «s'han confirmat», ja que de les 12 taules constituïdes, n'hi ha algunes que s'han reunit una vegada o cap, quan se suposa que havien de mantenir cinc sessions en acabar el procés deliberatiu abans de final d'any. Per aquests motius, Palou ha considerat que el ritme i la metodologia emprada fins ara és «manifestament millorable».
Forteza ha assenyalat que des de l'organització es reclama «rigor, coratge i coherència», cosa que, segons ell, falta en el moment en què s'intenta aprovar un decret llei que «permet legalitzar construccions en rústic i mantenir la seva activitat turística amb declaracions responsables».
De la mateixa manera, ha retret al coordinador del procés i president de la Fundació Impulsa Balears, Antoni Riera, de no haver-se pronunciat sobre els «defectes i carències» de les quals, des del seu punt de vista, pateix el procés seguit fins ara.
L'entitat ha reclamat al Govern que prengui una sèrie de «mesures correctores» abans de l'inici de la temporada turística en base als estudis i dades de què ja es disposa sobre massificació i saturació turística, contaminació, pressió demogràfica o la manca d'habitatge.
En aquest sentit, han demanat que el Govern prevegi una partida pressupostària als comptes públics del 2025 per a la construcció de 1.000 habitatges públics en règim de lloguer per a joves i famílies de les Balears.
També han sol·licitat limitar a 25.000 els cotxes de lloguer que poden operar a Mallorca -amb una priorització de les empreses locals-, reconvertir hotels obsolets en zones verdes, equipaments o habitatges socials; prohibir els jets privats o limitar les arribades de creuers a un diari amb un màxim de 4.000 passatgers, entre altres qüestions.