cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 22°
32°

L’ASM adverteix que evitar la segregació «no basta» per a remuntar l’aprenentatge del català

223447

L’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) adverteix que evitar la segregació per llengua a l’escola «no revertirà les xifres baixíssimes de l’aprenentatge del català, si al mateix temps continua incomplint-se el Decret de mínims i no s’impulsa la immersió».

Cal recordar que segons les darreres dades d’Inspecció educativa sobre l’aprenentatge del català, el curs 2017-2018 només l’assolia de forma acceptable o satisfactòria el 54,7% dels alumnes, el percentatge més baix d’ençà que tenim competències educatives. «És evident que amb l’incompliment del Decret de mínims, consentit tant pel PP com pel PSOE, la nul·la promoció de l’escola en català i l’allau de nouvinguts, la xifra actual deu ser encara pitjor, probable motiu pel qual la Conselleria no la publica des de fa quatre anys», assenyalen.

L’ASM recorda que segons l’article 20 de la Llei de Normalització Lingüística, el Govern està obligat a «adoptar les disposicions necessàries encaminades a garantir que els escolars de les Illes Balears, qualsevol que sigui la seva llengua habitual en iniciar l'ensenyament, puguin utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final del període d'escolaritat obligatòria». L'entitat apunta que la segregació és «una disposició que va en la direcció contrària, si no va acompanyada d'un suport potent a l'escola en català, però encara és més letal continuar sense complir el Decret de mínims, ni recuperar el Servei d’Ensenyament del Català, ni encoratjar els centres a fer projectes lingüístics amb el català com a llengua vehicular».

Per tot plegat, l'ASM reclama «als partits polítics de país» que «no es limitin a oposar-se a la segregació, que exigeixin el compliment immediat de la Llei de Normalització Lingüística i el Decret de mínims, i que impulsin la reforma d'aquests dos preceptes legals per fer front a les necessitats que es deriven de l'arribada massiva de nouvinguts». Insten també la Universitat de les Illes Balears a «implicar-se en la defensa del català, i a redactar un pla d'estudis que prepari els futurs mestres per tal d'enfortir l’escola en la nostra llengua».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Guillem, fa 8 mesos
Destroyer. Sou una tropa de gent, molt limitada i sense cap tipus de criteri.
Jo també som espanyol, però de primera Mallorquí.
Un Mallorquí, que parla català de tota la vida i estim la meva terra.
Els mallorquins aprenen dues o tres llengües, sense cap problema.
Vosaltres només el castellà i encara.. sou la vergonya d'Espanya.

Valoració:3menosmas
Per Forta maror, fa 8 mesos
Una forta maror verda que se estengui per tots els carrers, per això només fa falta unificar els esforços amb una gran manifestació, la podem tornar fer.
Valoració:7menosmas
Per Schmidth, fa 8 mesos
Jo crec què quan diuen 'no basta' venen a dir què hem de fer més... estimar-la més, usar-la més, compartir-la més... però segur què algun psicòpata hi veurà males intencions. També crec què la uib, més prest què tard dirà sa seva i serà interessant escoltar-los. Si quan era s'hora, i ho dic pes pesoe de n'armengol i els partits què governaven amb ells, haguessin fet lo què tocava ara sonaria una altra música. S'ha de ser valent i blindar les llengues autòctones de cada nacionalitat. Si estam d'acord amb què ses nacionalitats existeixen a què esperaren a blindar la llengua? Va ser de lo pitjor de la legislatura passada en quan a cultura. N'armengol hauria pogut passat a s'història com una valenta dona però haurem s'esperar a un altre capítol de la història. Sa meva camiseta verda la vaig guardar i ja l'he rentada per tenir-la preparada... se veu venir... se senten renou de tambors...
Valoració:19menosmas
Per Bernat, fa 8 mesos
Efectivament "patriota", llegeix la notícia i ho veuràs. A no ser que passis pena que la teva neurona exploti per l'esforç.
Valoració:10menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 8 mesos
Nos ha jodido mayo.
Y si no fuera por la función pública, ni te cuento.
Valoració:-20menosmas
Per Pobleret, fa 8 mesos
Ni una passa enrere en la defensa de la nostra llengüa
Valoració:15menosmas
Per Patriota, fa 8 mesos
Eso de "no basta" es una amenaza? Están sugiriendo alguna medida más "drástica"?
Valoració:-27menosmas
Per inca, fa 8 mesos
Quan se tornaran a posar a la venda les camisetes? Realment està clar que ens en faran falta.
Valoració:17menosmas
Per No, fa 8 mesos
Incompliment del decret de mínims consentit pel PP, el PSOE i els aliats del PSOE durant les dues darreres legislatures del govern de n'Armengol, una de les característiques del qual ha estat la Política Lingüística Inexistent.
Valoració:17menosmas
Per A. Cirer, fa 8 mesos
És imprescindible la implicació de la UIB com a màxima autoritat acadèmica, no sols en el sentit que apunta l'article, sinó en un pronunciament públic davant l'agressió al català a la nostra terra i davant els intents de pervertir-ne la norma.
Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente