cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

PP-VOX volen fer que 12 de setembre sigui la Diada de Mallorca i pretenen eliminar el 31 de desembre, data triada per la ciutadania

El portaveu de MÉS per Mallorca en el Consell, Jaume Alzamora, ha lamentat aquest dissabte l'anunci del pacte PP-VOX de celebrar enguany la Diada el 12 de setembre, i els ha acusat de modificar la festa «de manera sectària i antihistòrica».

Alzamora ha recordat que la celebració es farà contravenint els acords adoptats per la mateixa institució que oficialment va declarar la festa, dia 31 de desembre.

En aquest sentit, la formació ecosobiranista ha registrat una pregunta demanant més informació sobre aquest tema, i ha assenyalat que «una vegada més, el PP utilitza les institucions per a actuar de manera capritxosa i unilateral».

A més, ha recordat que la celebració oficial de la Diada de Mallorca va ser impulsada per MÉS sota la presidència de Miquel Ensenyat, durant un procés que va ser avalat pels historiadors i la pròpia societat civil.

En aquesta línia, el coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia, ha recordat que la participació ciutadana i d'entitats va ser aclaparadora a favor del 31 de desembre, amb un 90 per cent dels vots dels historiadors, un 79 per cent per part dels ajuntaments, un 84 per cent d'entitats amb especial vinculació amb el tema, i un 80 per cent de vots a favor per part de la ciutadania.

Aquesta va ser la principal raó a l'hora de proposar el 31 de desembre. Una Diada no ha de ser d'uns partits, o dels polítics, com havia resultat el 12 de setembre malgrat la milionada d'euros que durant anys es va bolcar, ha de ser del poble, i és ell qui ha de celebrar-lo», ha sentenciat.

Així mateix, ha destacat que, històricament, el 31 de desembre és la data més rellevant de la història de Mallorca, com a data fundacional de la comunitat humana que, amb els canvis inherents al transcurs de vuit segles, avui dia encara s'entén com a poble mallorquí, un fet que assegura que «ningú posa en dubte».

També ha afegit que les vidrieres de la sala de plens de l'antiga Diputació de Balears i actual Consell de Mallorca rememoren aquest fet. «Just en la institució que presideix el senyor Galmés, que sembla avergonyir-se de la història de Mallorca, almenys de l'anterior a Maria Antònia Munar», ha criticat.

Finalment, Apesteguia ha remarcat que no sols es tracta d'una data rellevant, sinó «de la data en la qual el poble mallorquí s'ha celebrat a si mateix durant segles», per la qual cosa ha explicat que té el títol de ser la festa cívica més antiga d'Europa.

«Tenim una data amb llarga història i viscuda popularment, davant una Diada que la llavors presidenta Maria Antònia Munar es va inventar a instàncies de Román Piña. Una data històrica respectable, però tan altament rellevant com per a bandejar la diada existent durant segles?», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joana, fa 11 mesos
Aquesta Curto q tenen aquesta gent , fa molt de mal, s’odi tan sols crea mes odi, avui algú demanava però perquè tenen tan d’odi a la nostra llengua i cultura.
Crec q és el resultat és la seva pròpia ignorància acompanyada de prepotència i de no poder tolerar q hi hagi una altre llengua q no sigui la seva , per el mateix motiu de domini q senten de cara als altres,
Son uns insaciables i antidemòcrates.No ho conseguiran ,hem aguantat moltes tempestes i seguirem , (no gireu la llengua q ho facin ells ) tenim un estatut q ens ampara.
Valoració:4menosmas
Per Tanmateix ja els ha caigut la màscara, fa 11 mesos
Jo d'ells ho deixaria tot pel 12 d'Octubre i faria festa grossa
O encara millor: L'any que ve, que facin la diada el 18 de Juliol, que encara és més seu.
Valoració:2menosmas
Per Teresa, fa 11 mesos
Mira aquests ultra dretans malalts d'odi i tan anticatalans s'han equivocat d'un dia, potser volien dir l'11 de Setembre (hom podria commemorar per fer-ho visible LA DIADA DELS PAÏSOS Catalans ocupats POR DERECHO DE CONQUISTA i el 31 de Desembre, festa nacional de ses illes
Valoració:26menosmas
Per l'observador, fa 11 mesos
Els fatxes encegats per una ràbia que no saben dominar, llur programa tan sols vol atacar i atacar tot lo que siga català, com un boc enfurismat i cec picant contra un mur. No tenen altres objectius, aspiracions ni programes. Són curts i ignorants amb certa tradició, motiu pel qual, al final, perdran amb contundència. Una situació semblant als Ciudadano's, ja defenestrats.
Valoració:33menosmas
Per Miquel Pons, fa 11 mesos
D'aquí a quatre anys canvi una altra vegada i així successivament
Valoració:21menosmas
Per Sebastià M, fa 11 mesos
El 31 de Desembre suposa l'inici de la identitat nacional de Mallorca i indirectament de totes les Balears, i que sense cap complexe és CATALANA.
Sa dreta mallorquina i balear, és renegada i col.laboracionista amb qui ens vol fer mudar de pell.
Valoració:68menosmas
Per Resultat, fa 11 mesos
El resultat electoral va ser el que va ser. MÉS des del 2015 perd vots progressivament. Vol dir que una part dels seus votants s'han desenganyat. @Ruc té raó, el mal i la decepció venen d'enrere i Més insisteix en fer aliances amb forces sucursalistes que vol dir espanyolistes, com és ara Sumar. Ja no volem engrunes, ja volem el pa sencer perquè està demostrat que les engrunes que intencionadament ens permeten, ens fan retrocedir de manera sostinguda.
Valoració:19menosmas
Per escardapenyes, fa 11 mesos
Això és el colmo dels colmos, Prohens, Galmés dos cognoms mallorquins, però dos renegats de la seva gent i de la seva terra.
Qui sembra odi, recullira odi acompanyat de tempesta.Jo de aquí vos enviï en bon mallorquí a la pputa merda, no teniu perdó ni oblit.
Visca els Països Catalans avui i sempre
Valoració:68menosmas
Per MMXXIX, fa 11 mesos
Les actuals autoritats de la ciutat i illa de Mallorca no em representen. No els consider els meus representants. El que fan és conseqüent amb la seva ideologia, però que no esperin de mi cap col·laboració, ni tan sols la meva afecció i, molt menys encara, comprensió.
Valoració:53menosmas
Per Fracàs, fa 11 mesos
Totes aquestes proclames a favor del llengua i de caràcter nacional català són bones de fer ara que som lluny d'unes noves eleccions autonòmiques. Ben alerta que estaren de fer-les quan governaven. Va ser per això que també perderen les eleccions. No varen saber defensar, o no varen voler, la llengua catalana com pertocava i miraven molt més cap a Madrid que cap a Barcelona. I encara ara. Ho prova l'aliança de Més amb Sumar un partit, no ho hem d'oblidar, que encara fa poc a les seves pàgines digitals esbocinava la llengua catalana.
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente