cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

SIAU: «Impugnarem el pròxim concurs de trasllats docents si s'estipula que hi hagi funcionaris de segona»

El Sindicat Independent, Autònom i Unitari (SIAU) ha comunicat que es planteja impugnar el pròxim concurs de trasllats docents si s'estipula que hi hagi «funcionaris de segona».
El sindicat ha recordat que des de desembre del passat any 2022, dins del sector de l'ensenyament públic s'ha anat covant un debat entorn de com s'hauria de desenvolupar el pròxim concurs de trasllats en el qual participaran tant funcionaris de carrera com funcionaris en pràctiques. No obstant això, ha precisat, en els últims mesos s'han intensificat les discrepàncies entorn del sistema que s'hauria d'emprar l'hora d'obtenir un primer o nou destí definitiu.

En aquest sentit, ha assenyalat com l'article 2.2. del reial decret 1364/2010, de 29 d'octubre, pel qual es regula el concurs de trasllats d'àmbit estatal entre personal funcionari dels cossos docents contemplats en la Llei orgànica d'educació, estableix que, «durant els cursos escolars en els quals no se celebrin els concursos d'àmbit estatal, les Administracions educatives podran desenvolupar procediments de provisió referits a l'àmbit territorial la gestió del qual els correspongui».

Així mateix, ha aclarit que aquest reial decret també regula els concursos de trasllats autonòmics, com indica l'article 1.1. b), que estableix que l'objecte d'aquest és, entre altres, «regular altres procediments de provisió de places o llocs docents dependents de les diferents Administracions educatives».

Per tant, ha apuntat SIAU, la Conselleria d'Educació i Universitats del Govern està subjecta al compliment d'aquest reial decret, els preceptes del qual, segons s'indica en la seva disposició segona, «tenen caràcter bàsic» i, en conseqüència, també són aplicable al pròxim concurs autonòmic. Així, ha subratllat, «sense una modificació substancial del seu contingut no és possible dur a terme els canvis que alguns pretenen».

D'igual manera, el sindicat ha cregut que no és possible passar per alt la Sentència de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem de 21 de juliol del passat any 2022 que va fixar la interpretació que ha de donar-se a la valoració dels serveis prestats a l'empara de la Directiva 1999/70/CE del Consell, de 28 de juny de 1999.

Perquè, cal recordar que la Sentència va concloure que «la valoració dels serveis prestats com a funcionari de carrera, personal fix, i com a funcionari interí o personal de durada determinada, no poden ser objecte de valoració diferent, ja sigui obviant el treball desenvolupat pels funcionaris interins, ja sigui conferint al mateix menor puntuació, sempre que es refereixen als mateixos llocs de treball mitjançant la realització de les mateixes o assimilades funcions». Per tant, segons SIAU, és aplicable també al pròxim concurs de trasllats.

Davant aquest escenari, el sindicat ha considerat «extremadament irresponsable» que algunes organitzacions sindicals promoguin «la divisió i l'engany» dins del col·lectiu docent, «fent creure que de cara al pròxim concurs de trasllats hi ha marge legal per a establir l'adjudicació de centres en dos torns diferenciats, que els funcionaris de carrera procedents del concurs de mèrits concursin amb zero punts o que no es valori l'experiència acumulada com a funcionari interí».

«Aquest tipus d'afirmacions generen divisió i malestar dins de la comunitat educativa. I a més, es converteixen en una font de falses expectatives, ja que es dona a entendre que el reial decret 1364/2010, de 29 d'octubre, la Sentència de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem de 21 de juliol de 2022, i la resta de normativa vigent permeten fer aquest tipus de discriminacions, cosa que no és possible», ha afegit.

Front a això, aquesta organització sindical s'ha compromès a «vetlar perquè a les Balears també es compleixi el marc legal actual, com s'entén que també faran en la resta de territoris, però sobretot perquè no s'alimenti cap divisió entre el col·lectiu docent».

«Si no es compleix la normativa i finalment s'opta per discriminar una part dels docents, a través d'una modificació substancial de les normes que han de regir el pròxim concurs de trasllats, tenim clar que impugnarem la convocatòria», ha avançat en aquest sentit SIAU, mostrant-se obertament contrari al fet que hi hagi «funcionaris de segona».

«Els docents no som millors o pitjors segons la forma en què hàgim accedit a la funció pública. Tots som docents i, com en la resta de professions, la diversitat és riquesa. La implicació, l'esforç i la capacitat d'un docent no es mesuren amb unes oposicions aprovades, on hi ha centenars de variables que acaben influint, es valora en el dia a dia de la professió», ha subratllat.

Per aquest motiu, aquesta organització sindical ha valorat com «en altres països molt més desenvolupats, a l'hora d'accedir a la funció pública i poder romandre a llarg termini, prioritzen l'experiència i reciclatge en comptes de la capacitat memorística, el factor de la sort o altres».

Si bé, ha aclarit, «ara no és moment d'allunyar-se dels objectius que ha encomanat la ciutadania, caient en debats estèrils i arcaics que no duen enlloc i que, així i tot, no contribueixen a la millora de la qualitat educativa ni a la dignificació d'aquesta professió», menys encara, ha afegit, «quan els respectius processos d'estabilització pràcticament han conclòs», tot sense oblidar, a més, que la totalitat dels sindicats que formaven part de la taula sectorial varen donar el vistiplau a aquests.

Ni un sol sindicat ni tampoc la Conselleria d'Educació van demanar mai al Ministeri que modificàs la normativa estatal perquè els processos d'estabilització es desenvolupessin de manera diferent, o que per exemple es creàs una nova figura contractual, com la de 'personal fix a extingir', entre moltes altres sortides o solucions», ha criticat SIAU, apuntat que «per ventura» això era a causa al fet que a altres sindicats «ja els anava bé que aquests processos fossin un autèntic nyap per poder-se'n beneficiar».

En qualsevol cas, aquesta organització sindical ha cregut que «aquest debat ja és aigua passada». «Era molt abans que s'hauria d'haver posat el crit al cel i no ara», ha incidit.

Amb tot i, malgrat que entorn del pròxim concurs de trasllats hi ha dos plantejaments clars, SIAU reitera que «només un hi cap normativament» i aquest és a favor del que es posiciona perquè, a la seva manera d'entendre, és el que farà possible que «tots els funcionaris de carrera participin en igualtat de condicions, sense discriminacions».

«Dins del marc constitucional hi ha diverses maneres d'accedir a la funció pública i de totes es deriva que respecten els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat», ha defensat, valorant com a prova d'això és que en tot el territori ni un sol procés d'estabilització hagi estat tombat en via judicial. «És totalment legítim considerar-los justos o injustos, però s'han desenvolupat dins de l'estricta legalitat mentre no es demostri el contrari», ha emfatitzat.

I, finalment, ha fet una crida a «la responsabilitat i al seny», sobretot per part dels qui ostenten càrrecs representatius, i «fer front a qualsevol atac cap als interins que dia 1 de setembre passaran a ser funcionaris de carrera de ple dret». «Advertim que no permetrem que hi hagi cap agressió sense resposta!», ha sentenciat SIAU.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan, fa 12 mesos
Tot això són conseqüències d'aquesta gran xapussa.
Aquestes persones, com a molt haurien de ser, com a molt, laborals indefinits, ja que, segons la normativa d'accés a la funció pública no poden ser funcionaris.
No hi han accedit mitjançant cap procediment que compleixi amb els principis d'igualtat, mèrit i capacitat.
I d'aquesta gran xapussa, que en realitat ha estat un gran colador, per on han entrat persones que mai haurien aprovat unes oposicions, ara, només en podem esperar problemes.
Valoració:-2menosmas
Per Toni 13, fa 12 mesos
Bon dia, em sembla molt bé permetre concursar per a una illa i si no obtens plaça definitiva al concurs romandre en expectativa i tots més contents que unes pasqües!!!
Valoració:1menosmas
Per Filoloco, fa 12 mesos
I com va dir el filòsof i líder de Siau, Joan Crespí "Pienso, luego existo y miro per mí".
Valoració:-9menosmas
Per esmestre, fa 12 mesos
És vergonyós que companys docents menyspreïn i insultin al col·lectiu d'interins que han aconseguit plaça en el concurs de mèrits, prop de 3000, amb l'argument de no haver passat per oposició ordinària. Concursos i oposicions són tan sols procediments de selecció. L'opositor que aprova no contribueix en res al benestar comú, és tan sols una millora individual, no és ni millor ni pitjor ni més que d'altres. Sóc funcionari jubilat, vaig passar per oposicions lliures i això no me va fer millor. La dedicació, l'experiència i l'enamorament de la professió de mestre és el que m'ha fet sentir que servia a la Comunitat. Suposo que la immaduresa i la inexperiència fan escriure comentaris com els que he llegit. No trenqueu la convivència, respeteu als altres i, sobretot no us creieu millors per que no ho sou.
Valoració:7menosmas
Per Miau, fa 12 mesos
Els senyors d'aquest sindicat i el seu líder Joan Crespí només miren per la seva guixa. La impugnació només és per ells que han estabilitzat tenir les millors places. Vergonya.
Valoració:-10menosmas
Per Jaume, fa 12 mesos
@No es vera, pides congruencia, cuando por ejemplo exiges prácticas a uno que ha sacado unas oposiciones, pero no para uno que tal vez, por poner un ejemplo, es titulado en música y adquiere plaza de profesor de informática, en base a que la experiencia docente le avala como buen docente, verdad? Creo que debes visitar la definición de congruencia.
Valoració:-10menosmas
Per Jaume, fa 12 mesos
A SIAU i a STEU se'ls ha vist el llautó. Els ha caigut la careta. Els seus dirigents s'han apuntat i han estabilitzat en especialitats de les quals no tenen ni idea.

Es mouen únicament per interessos personals i no tenen gens d'interès en l'educació ni en els drets dels alumnes a tenir com a professors unes persones amb uns coneixements mínims sobre allò que ensenyen.

Aquests dos sindicats són una vergonya. Corrupció, egoisme i una total falta d'ètica. Els professors hauríem de ser un exemple per als nostres alumnes i aquestes persones que han estabilitzat en especialitats que desconeixen són un exemple de mals professionals.

Amb la seva falta d'escrúpols, han perjudicat professors que són experts en la seva especialitat i són grans professionals amb vertadera vocació i amor per l'educació.

Esper que tots els professors que estimam l'educació fem un front comú i que inspecció ens recolzi expulsant a aquells professors que han estabilitzat en especialitats que desconeixen.
Valoració:-19menosmas
Per eduqualitat, fa 12 mesos
El senyoret que se va presentar a més de 30 especialitats ara passa pena de no ser el primer a triar.

S'ha de valorar i premiar l'esforç de la gent que ha fet una oposició com déu mana, i no se pot discriminar als funcionaris de carrera. S'ha de desenvolupar el concurs de trasllats igual que se faria en un cas ordinari, primer funcionaris de carrera, gent que ha aprovat les pràctiques, gent en expectativa i després els estabilitzats.
Valoració:-22menosmas
Per Jaume, fa 12 mesos
Verguenza deberia dar escribir un articulo como este, enalteciendo la experiencia docente (que en muchos casos, llevar años dando clase, no significa absolutamente nada ya que si tengo ciertos errores conceptuales los seguiré repitiendo año tras año, o en muchos casos ha estabilizado gente con escasa experiencia docente) y atribuyendo al factor suerte o la simple memorística aprobar unas oposiciones, cuando realmente aprobarlas es fruto del esfuerzo y sacrificio temporal, psicológico y también económico. Entiendo que cada uno barra para su casa, pero los estabilizados a parte de obtener una plaza caída del cielo, que encima quieran tener prioridad a la hora de elegir o critiquen que los opositores clamen justícia, ya es el colmo. De los que estabilizan en especialidades que no es la suya ya mejor no comento nada porque a esos es como para retirarles la "licencia" de docente.
Valoració:-12menosmas
Per Pau, fa 12 mesos
Bon dia, crec que tots teniu part de raó i enfrontant-vos de cada vegada la distància del que us separa és més gran.
A parer meu, el problema i la por de quasi tots és haver de partir a un altra illa amb definitiva. En lloc d'enfrontar-vos perquè no cercau una solució que serveixi per a les dues parts.
Un exemple per opositors d'enguany i estabilitzats, podria ser que com es fa a Catalunya (allà per comarques) qui no aconsegueix plaça definitiva a l'illa que desitja, voluntàriament pugui romandre un altre any en expectativa i concursar el curs vinent. Podrien agafar per 1 any places de persones en Comissió, excedència, temporals...
Així, crec,cap dels dos col.lectius, trii qui trii primer en surt tant perjudicat.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente