cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

'El GOB: 50 anys marcant l’agenda pública', l'article de Gabriel Mayol que vos ofereix Ploma.cat

La revista d'Idees, Cultura i Art, Ploma.cat ofereix un article per celebrar els 50 anys de lluita ecologista a Mallorca, titulat 'El GOB: 50 anys marcant l’agenda pública', escrit per Gabriel Mayol.

Gabriel Mayol Arbona (Montuïri, 1986) és llicenciat en Història (2009), Màster en Patrimoni Cultural: Gestió i Investigació (2012) i doctor en Història (2017) per la Universitat de les Illes Balears. La seva tesi doctoral du per títol Mobilitzacions ciutadanes a Mallorca durant l’etapa autonòmica (1983- 2007): en defensa del territori, els drets socials, la cultura i l’autogovern.

És autor de llibres com Les associacions de Montuïri al Registre Civil (1899-1964), publicat el 2013, i Somnis Compartits: la identitat mallorquina a debat, publicat el 2017 juntament amb Joan-Pau Jordà i Joan Colom.

Una de les principals línies d’investigació en què s’ha centrat és la història contemporània de Mallorca, especialment pel que fa a les mobilitzacions ciutadanes i la relació amb els mitjans de comunicació.

'El GOB: 50 anys marcant l’agenda pública'

Cinc dècades de trajectòria d’una entitat ecologista sol propiciar una pregunta excessivament simplista: els triomfs han superat les derrotes? És simplista perquè, malgrat les prediccions i les rectificacions d’alguns, la Història no ha acabat. La vida i la lluita dels moviments socials continuen. A vegades assoleixen els objectius i d’altres no.

Tanmateix, allò que sí que podem afirmar del GOB (perquè ens referim al Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) és la capacitat que ha tengut de marcar l’agenda pública de Mallorca durant la majoria dels seus primers cinquanta anys d’història.

El grup d’ocellaires que nasqué a les darreries del franquisme ràpidament es transformà en una entitat ecologista a l’escalf del fracàs de les revolucions de 1968, de les primeres veus que posaven en dubte el creixement il·limitat del sistema capitalista i de la percepció que el paisatge de Mallorca es degradava cada vegada més a causa de l’activitat turística i constructiva.

El baptisme de foc per a l’ecologisme mallorquí foren les campanyes de l’Albufera, de l’autopista Palma-Inca, de la platja des Trenc i de l’illa de sa Dragonera. Reivindicacions proteccionistes d’assaig en una democràcia liberal representativa just estrenada i amb una societat mallorquina encara poc avesada als moviments socials més enllà de la minoritària oposició política, sindical i cultural contra la dictadura.

(Podeu seguir llegint aquí)

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Bibiloni, fa dervers d'un any
El GOB ha acabat sent una lamentable entitat populista, patrocinada per ENDESA, davant l'emergència climàtica, concentra tots els esforços en atacar les fotovoltaiques, les energies renovabables, que les posin al pati del veí.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente