cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
20°

Recuperen les restes d'altres 19 víctimes assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme a les fosses de Son Coletes

La tercera fase d'excavacions i exhumacions del cementiri de Son Coletes que està duent a terme el Govern dins del IV Pla de Fosses i Memòria Democràtica de les Illes Balears ha permès recuperar les restes d'altres 19 víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista, 13 d'elles a dues de les noves fosses localitzades en aquesta intervenció, les fosses 9 i 10, i altres sis en la continuació de la fossa número 3, la mateixa fossa que allotjava les restes d'Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar.

En aquestes deu setmanes de treball de camp, l'equip tècnic del Govern -un equip conjunt d'arqueòlegs i antropòlegs d'Aranzadi i ATICS- ha documentat la presència de 7 fosses noves en el cementiri de Manacor que, sumades a les ja localitzades en les campanyes anteriors, fan un total de 14.

Totes estan situades en la meitat occidental de l'antic recinte de Son Coletes. En la zona oriental, a l'est de la creu documentada en el centre del cementiri, s'ha observat la presència d'enterraments ordinaris del segle XIX, però no així de fosses relacionades amb el cop d'estat, la Guerra Civil i la repressió franquista.

A més de les 7 fosses noves s'ha descobert la continuació de les fosses trobades a les intervencions que va dur a terme el Govern el 2020 i el 2021. Totes estaven buides menys la fossa número 3, on s'ha localitzat un grup de 6 esquelets.

«El fet que les fosses es trobin buides es pot interpretar com una prova de la planificació de la repressió franquista a Manacor, ja que les fosses van ser excavades a l'espera d'omplir-les, encara que, finalment, no van ser fetes servir totalment», ha explicat Almudena García-Rubio, antropòloga forense de la Sociedad de Ciencias Aranzadi.

Així doncs, en aquesta última campanya, s'han trobat un total de 45 esquelets, 10 d'ells de forma parcial pel fet que les fosses estaven afectades per la construcció de les criptes modernes de l'actual cementiri.

Aquests 45 individus s'han de sumar als 86 ja documentats en les campanyes anteriors, fent un total de 131 cossos de víctimes d'execucions extrajudicials recuperades a Son Coletes.

Des del Govern recorden que si hi hagués algun familiar interessat a donar la seva mostra d'ADN per a la identificació o demanar alguna informació, pot escriure a memoria@dgmemoria.caib.es. Igualment, si alguna família està interessada a demanar acompanyament psicosocial pot escriure a la mateixa direcció.

A més, en aquests dos mesos i mig hi ha hagut la visita a Son Coletes de 14 grups escolars de diversos municipis com Palma, Marratxí o Felanitx, i n'hi haurà més durant el mes de maig.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per segur, fa dervers d'un any
La masacre (sic) empezó en 1931 y siguientes.
Betzol
Valoració:-2menosmas
Per Vergonya!, fa dervers d'un any
Quina massacre que feren els rebels!
I pensar que varen fer creure a la gent que ells eren els bons i que aquesta pobra gent que ara desenterren, eren uns criminals que feien coses horribles. Quina estafa!
Valoració:11menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Cuánto dinero cuesta esto a los contribuyentes? Es que están todas las necesidades básicas de la gente ya cubiertas? Tienen, por ejemplo, nuestros abuelos cubiertos todos los tratamientos odontológicos?
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente