cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Dos dinamitzadors lingüístics fomentaran l’ús del català a bars i restaurants de Palma

El Servei de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca incorpora dos dinamitzadors lingüístics a la seva plantilla, procedents del programa SOIB Reactiva. Des del mes de març i fins al setembre, aquestes dues persones seran les encarregades d’informar els bars i restaurants de la ciutat de Palma sobre els avantatges d’oferir els seus serveis en llengua catalana i de les ajudes que els pot proporcionar la institució insular.

Els dos nous dinamitzadors ja treballen en el projecte 'El català als bars i restaurants', la finalitat del qual és fomentar la llengua catalana en l’àmbit econòmic, específicament als establiments dedicats a la restauració. Així, es presenten als locals amb el propòsit d’impulsar-hi l’ús del català per a oferir un servei de qualitat en la llengua pròpia de Mallorca. Aquest projecte continua la línia iniciada el 2022 en què es destinaren dinamitzadors a visitar els comerços de Palma amb el mateix objectiu.

A més, també expliquen, als propietaris dels bars i restaurants, les ajudes que proporciona el Consell de Mallorca per a impulsar l’ús del català. Per això la Direcció Insular de Política Lingüística té a disposició de les empreses una convocatòria de subvencions a la qual destina 245.000 euros, que es poden ampliar fins als 294.000 € si hi ha disponibilitat pressupostària en el moment de concedir-les, tal com es va fer amb les subvencions de 2022 perquè no quedàs cap sol·licitud exclosa.

Les accions subvencionables són: la retolació en llengua catalana tant als establiments com als vehicles; l’etiquetatge en català; l’edició en llengua catalana de material imprès sobre paper; el marxandatge; la confecció de pàgines web, portals d’Internet, codis QR, aplicacions per a mòbils i tota classe de plataformes en línia en què la llengua vehicular sigui el català; i l’edició en llengua catalana de cartes de restaurant. El termini per demanar aquesta ajuda acaba el 30 de març i a hores d’ara ja s’han rebut una quarantena de sol·licituds.

En la mateixa línia, la Direcció Insular de Política Lingüística del Consell posa a disposició dels interessats la seva assistència pel que fa a la traducció de textos breus del castellà al català, així com la correcció de textos en llengua catalana, vocabulari per a la restauració i cursets específics per a l’atenció al client.

En total, el Servei de Normalització Lingüística de la institució insular compta actualment amb cinc professionals dedicats a la dinamització del català. Els tres treballadors restants, fruit del contracte de dinamització lingüística que va licitar el Consell i va guanyar Plataforma per la Llengua, es dediquen a fomentar l’ús de la llengua catalana a través de jornades d’activitats adreçades sobretot a infants, joves i persones nouvingudes a diferents municipis de Mallorca. Les activitats més destacades que es fan enguany són els grups de conversa, els tallers de mems, els contacontes, les retransmissions esportives, els jocs de taula i els jocs tradicionals.

L’objectiu d’aquestes activitats és oferir una imatge «més atractiva del català, com a llengua que es pot fer servir també en contextos lúdics, informals i d’oci». Així com difondre valors i actituds positives i incentivar una major presència de la llengua catalana entre els infants i els adolescents.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, destaca que «el servei de dinamització té com a objectiu promoure la consciència lingüística de la ciutadania i l’ús del català en tots els àmbits i les activitats de la vida social a Mallorca». Per aquest motiu, és imprescindible un pla de dinamització lingüística que englobi tots els àmbits de la vida quotidiana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pilar, fa dervers d'un any
Res ha comenta, més andevant.
Valoració:0menosmas
Per antifa, fa dervers d'un any
El fatxerio confés es moriria si aprengués a xerrar el català. I per suposat de li caurien tots els anells castellanofils heretats amb els 300 anys d'opressió que porten fent esforços per exterminar la nostra llengua, sense sortir-se'n. Quina desilusió !
Valoració:1menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Ni regando con subvenciones son capaces de imponer el dichoso catalán…
Valoració:-12menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Cuidado con la bebida.
Valoració:-10menosmas
Per barrufet, fa dervers d'un any
-Quina burrada anar per els bars o restaurants,...la gent allá va per menjar, prendre alguna cosa i passar-so bé i no per rebre indicacións o sutgerències sobre la nostra llengua,.......adamés t´exposses a trovar-te algún faxtje o ximple que os envi-hi a fer punyetes.
-Això no toca companys per bona que sigui l´intenció.
¿que no ho veieu?,.... (més d´una vegada sortirieu trasquilats).
Valoració:6menosmas
Per Dos?, fa dervers d'un any
Només dos? Això no serveix ni de propaganda electoral. M'agradaria poder veure els dimamitzadors en acció reivindicativa perquè serà un espectacle inigualable. Seria millor que en comptes d'anar pels bars, anassin primer als despatxos dels polítics que giren la llengua per mirar de no perdre vots i després fessin públics els vertaders informes de la recerca. Això sí que seria una aportació valuosa!.
Valoració:5menosmas
Per Tiren per enrrera, fa dervers d'un any
De veritat que fa falta, publicar tots els exabruptes del fatxum, enemic de la nostra terra?
Valoració:6menosmas
Per Alcaldesa, fa dervers d'un any
Bona! Ja poden dinamizar a na Neus Truyol!
Valoració:3menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
La policía lingüística al ataque.
Antes en los patios de las escuelas.
Ahora ya en los comercios.
Muy pronto dentro de su propia casa.
Adelante !
Valoració:-15menosmas
Per periolisto, fa dervers d'un any
i pagam impostos per això?
Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente