algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

OCB: «És inacceptable el menyspreu del Govern cap a la llengua pròpia i oficial del territori en tractar-la de nosa prescindible»

209533

Arran de les declaracions de la presidenta del Govern, Francina Armengol, l’Obra Cultural Balear (OCB) recorda que el Govern té l’obligació estatutària de posar les condicions necessàries que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües, quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. «El Govern ha de garantir el dret dels ciutadans d'adreçar-se a l’Administració de la Comunitat Autònoma en qualsevol de les seves dues llengües oficials. Sense capacitació lingüística del personal sanitari, aquest dret és paper banyat», explica l'OCB.

L'entitat manté que l’IB-Salut ha optat per «una exempció salvatge dels coneixements de català per a estabilitzar 2.283 places de personal mèdic i d’infermeria, sense demanar-los coneixements de català ni ara, ni d’aquí dos anys, ni mai». D’aquesta manera, s’aplica, de manera contrària a la legalitat, una exempció que està restringida als casos en què una mancança de professionals pugui posar en perill la prestació assistencial. «El Govern aplica l’exempció de manera massiva i indiscriminada al 100% de les places de totes les especialitats i categories de medicina i infermeria, sense ni tan sols prendre en consideració l’existència d’interins capacitats lingüísticament i propiciant que esdevenguin fixos, aspirants sense el requisit en detriment d’altres que sí el tenen», apunta l'OCB.

Així, consideren que amb aquest despropòsit l'IB-Salut «castiga els ciutadans, que veuen vulnerats els seus drets lingüístics i especialment tots els interins que aquests darrers anys s’han esforçat fent cursos, realitzant proves i obtenint la capacitació de català corresponent». A més, l'OCB reitera que amb la negativa a rectificar, el Govern posa en perill el procés d’estabilització d’interins del personal sanitari, arriscant-se a una paralització o anul·lació judicial del procés i a perdre els fons europeus compromesos. «El Govern falta a la veritat quan afirma que el procés està acabat: encara hi ha marge de rectificació de les convocatòries. És només una qüestió de voluntat política», sentencia l'entitat.

L’OCB considera «lamentable» que, en la Sanitat pública, el Govern de Francina Armengol es posi «al mateix nivell» que el de Bauzá. «A la pràctica, no aplicar el requisit equival a eliminar-lo. Per això, exigeix al Govern una rectificació urgent: no ens volem resignar a ser ciutadans de segona a la nostra pròpia terra», conclou.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per S'ha de canviar la llei, fa dervers d'un any
Molt poca gent en parla; però crec que vàrem badar, gairebé tots, quan es preparava i es va aprovar la llei que permet les exempcions i no vàrem fer la pressió adequada que, òbviament, no hauria d'haver estat com la que s'ha fet ara corrents i a mitges; o sigui, malament, ja que encara n'hi haurà, d'exempcions mal aplicades.
Valoració:0menosmas
Per Balearium, fa dervers d'un any
A algunos les escuece el sentido comun.
Valoració:-6menosmas
Per Per cert, fa dervers d'un any
Plataforma per la Llengua continua desapareguda en combat, no?
Valoració:1menosmas
Per De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer, fa dervers d'un any
Votar polítics com aquests és una autèntica traïció al nostre poble.
Valoració:10menosmas
Per Que els votin els forasters, fa dervers d'un any
La nosa prescindible és la nostra llengua, però també també els natius de les Illes Balears som noses prescindibles.
Ha quedat ben demostrat, que pel PSOE és més valuosa la salut i la vida dels monolingüe s del Castellà que no les nostres
Valoració:7menosmas
Per D'acord, fa dervers d'un any
Està bé que l'OCB s'hi refereixi com a Govern, no com a Armengol, perquè després de vuit anys de coalició, la responsabilitat és compartida. Convé primer de tot fer un bon diagnòstic si del que es tracta és de curar el mal. És comprensible que la decepció sigui molt grossa, però això no ens ha d'"impedir de dir les coses pel seu nom.
Valoració:9menosmas
Per Pepet prodit, fa dervers d'un any
De qui cobra? de Castella,
que defensa? el castellà.

obvi.
Valoració:5menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
I jo diria que ella, na FRANCINA, és clarament una NOSA PRESCINDIBLE. Heu caigut molt baix, madona. Podeu agafar vaixell en voler. No vos anyorarem GENS NI MICA.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente