nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.39°
10°

Presenten l’esborrany del primer protocol d’atenció integral a persones intersexuals de les Balears

El Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears (Consell d’LGTBI) ha presentat aquest dimarts el primer protocol d’atenció integral a persones intersexuals de les Balears. Les Illes són una de les primeres comunitats autònomes que aborden aquesta qüestió mitjançant un protocol propi.

L’objectiu del protocol és garantir els drets i el bon tracte de les persones intersexe (amb desenvolupament sexual diferent, DSD) de les Illes Balears mitjançant l’establiment d’itineraris informatius, orientadors i terapèutics des d’un enfocament multidisciplinari i interdisciplinari amb la finalitat d’oferir una atenció integral a les persones intersexe i a les seves famílies d’acord amb la legislació vigent en aquesta matèria.

Aquest protocol és aplicable en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears a qualsevol persona, indistintament de l’edat i independentment de la seva situació administrativa o personal i el seu domicili o residència, segons els termes que estableix l’article 3 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per a garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per a erradicar l’LGTBI-fòbia.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat i presidenta del Consell d’LGTBI, Mercedes Garrido, ha assegurat que «és un orgull poder ser capdavanters en aquest tipus de polítiques en defensa dels drets de totes les persones que ens necessiten al seu costat per lluitar contra reassignacions de sexe irreversibles, esterilitzacions involuntàries i intervencions quirúrgiques de suposades normalitzacions genitals, practicades sense el seu consentiment informat».

El principi general d’actuació que articula el protocol és concebre els drets de les persones LGTBIQ+ com a drets humans. A partir d’aquí, s’ha desenvolupat un model d’atenció sanitària que, entre d’altres, preveu, per exemple, la designació d’una persona professional de referència, tenint en compte les necessitats psicosocials al llarg de tot el procés i per tal d’evitar les exhibicions repetides i innecessàries de genitals davant grups de professionals i residents.

L’atenció integral a les persones intersexuals o amb un desenvolupament sexual diferent (DSD) també preveu actuacions amb el seu nucli familiar i l’entorn proper i ha d’incloure, a més de les investigacions diagnòstiques i les actuacions mèdiques pertinents, una atenció psicològica i social adequada.

El document també inclou un apartat dedicat a campanyes informatives i formatives, tant per a professionals com per a la ciutadania. I, finalment, es proposa la creació d’un fitxer automatitzat del qual serà titular l’IB-Salut en els termes que preveu la normativa aplicable sobre protecció de dades.

Un cop recollides les possibles aportacions fetes pels integrants del Consell d’LGTBI, s’elaborarà el document definitiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.