algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
13°

El Teatre Principal de Palma instal·larà plaques solars a les teulades en un projecte d'autoconsum compartit

El Consell de Mallorca, en col·laboració amb l'Institut Balear de l'Energia (IBE), posen en marxa un projecte d'autoconsum compartit al Teatre Principal de Palma. La instal·lació, que estarà situada a les teulades del Teatre, sumarà 32 kW de potència, dels quals 11 kW aniran destinats al consum del Teatre Principal. Els dos altres terços d'energia generada subministraran fins a 20 llars (13 kW) i 4 PIMES (8 kW), amb preferència absoluta a les que acreditin vulnerabilitat mitjançant una renda RESOGA o l'IMV. L'objectiu és abaratir la factura de la llum. A més, aquesta instal·lació suposarà deixar d'emetre un total de 21.412 kg de CO2 a l'any.

El projecte l'han presentat aquest dimecres la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; a més del director gerent de l'Institut Balear de l'Energia, Ferran Rosa, i Josep Ramon Cerdà, director del Teatre Principal de Palma.

En paraules de la vicepresidenta primera del Consell, Bel Busquets, «el Teatre Principal de Palma és un espai generador de cultura que irradia tota la ciutat i tot Mallorca. A partir d'ara, també serà un generador d'energia elèctrica, neta, neutra i que no genera residus. A més, serà destinada a famílies vulnerables de la mateixa barriada. D'aquesta manera, el Teatre Principal s'insereix encara més en el seu entorn més proper, perquè ningú no pateixi la pobresa energètica. Una de les desigualtats que més cal combatre des de les nostres institucions d'autogovern».

Per la seva banda, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que la posada en marxa d'aquest projecte «suposa fer una passa més en el procés de descarbonització de les Illes, però també en el repte que tenim de democratitzar l'energia. Concretament, aquesta instal·lació situada al Teatre Principal de Palma és l'exemple d'allò que volem aconseguir col·laborant entre institucions, unes institucions que hem de fer tot el possible per aconseguir abaixar la factura de la llum de la ciutadania i, més, en un context de crisi energètica. Cada vegada que posam en marxa un autoconsum compartit estam generant energia de forma neta, contribuïm a la reducció d'emissions de les Illes i facilitam l'accés a l'energia a la ciutadania. Hem de seguir en aquest camí i arribar a més gent».

Així mateix, Ferran Rosa, ha indicat que «continuam demostrant que la prioritat del nostre Govern és cobrir teulades i democratitzar l'energia. Per això serveix una empresa pública d'energia i hem de seguir fomentant la col·laboració interinstitucional per continuar cobrint teulades públiques i oferir energia neta a preu de cost a la ciutadania».

La inversió de l'IBE en el projecte del Teatre Principal és de 50.000 euros, que permetran un estalvi net de 275 euros anuals en la factura elèctrica de cadascun dels consumidors que finalment hi estiguin associats. Així, particulars i empreses de l'entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que se sol·liciti (100 euros per cada kW). En el cas dels particulars, podran sol·licitar una participació de 0,5 kW o d'1 kW. En el cas d'empreses, d'1 kW.

Segons la previsió, a principi d'any la instal·lació ja estarà en funcionament. Per fer el repartiment d'energia, es farà una convocatòria pública entre els possibles beneficiaris.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.